Terug naar zoekresultaten

3.13.01 Inventaris van het archief van het Vluchtoord Gouda, (1914-1919)

Het archief bevat onder meer stukken betreffende de registratie, huisvesting en verzorging van de vluchtelingen en betreffende hun activiteiten en werkzaamheden gedurende hun verblijf in het Vluchtoord. Het grootste deel van het archief bestaat uit correspondentie van de Commissie van Toezicht en de directeur van het Vluchtoord.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.13.01
Inventaris van het archief van het Vluchtoord Gouda, (1914-1919)

Auteur

W.E. Meiboom

Versie

06-12-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1984 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Vluchtoord Gouda
Vluchtoord Gouda

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1914-1919

Archiefbloknummer

3452

Omvang

; 39 inventarisnummer(s) 2,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Vluchtoord Gouda

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat onder meer stukken betreffende de registratie, huisvesting en verzorging van de vluchtelingen en betreffende hun activiteiten en werkzaamheden gedurende hun verblijf in het Vluchtoord. Het grootste deel van het archief bestaat uit correspondentie van de Commissie van Toezicht en de directeur van het Vluchtoord.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het Vluchtoord werd begin oktober 1914 opgericht in de kassen van een snijgroenkwekerij in Gouda, om de stroom vluchtelingen die uit België kwam na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, op te vangen.
Aanvankelijk waren er opvangmogelijkheden in vele plaatsen in Nederland, maar begin 1915 werd de opvang in enkele plaatsen geconcentreerd, Gouda was hier één van.
Al in 1914, bij K.B. van 21 september 1914, was een Centraal Vluchtelingen-Comité opgericht, dat de gang van zaken in de diverse kampen controleerde en coördineerde.
Nadat in 1915 vele vluchtelingen weer naar hun oude woonplaats waren teruggekeerd, werden de werkzaamheden in de kampen overzichtelijker. Er werden in de loop van de jaren, ook in Gouda, demontabele woningen geplaatst, men trachtte aktiviteiten en werkzaamheden voor de vluchtelingen te organiseren en regelde het onderwijs en de geneeskundige verzorging. Voor deze aktiviteiten vielen de kampen uiteindelijk onder de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken.
In april 1919 werd het Vluchtoord ontmanteld, hoewel het nog tot eind 1919 duurde voor de bemoeiing van de Commissie van Toezicht van het Vluchtoord eindigde.
Voor verdere gegevens over de vluchtoorden en het Centraal Vluchtelingen Comité zie:
  • 2.14.03 - Inventaris van het archief van het Algemeen Rijksarchief, 1800-1940 (1966), inv.nr. 217, brief en bijlagen van 10 december 1926
  • C. Smit, Nederland in de Eerste Wereldoorlog, Groningen, 1972, deel 2: 1914-1917, p. 175-177.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Er heeft vermenging van de verschillende archieven plaatsgevonden, zodat inv.nr. 49 uit de inventaris van het Centraal Vluchtelingen-Comité eigenlijk tot het archief van het Vluchtoord behoort.
Bij Koninklijk besluit van 22 november 1926 no. 17 werd bepaald dat het archief van het Vluchtoord Gouda, tezamen met de archieven van het Centraal Vluchtelingen Comité en van de ingenieur belast met de bouw van twee Hollandse dorpen in Lens en Liévin, overgebracht zouden worden naar het Algemeen Rijksarchief.
Het archief is bij Koninklijk Besluit of ministeriële beschikking overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Na de overdracht in 1926 is er erg veel vernietigd en verloren gegaan, zodat van het archief van het Vluchtoord Gouda nu nog slechts 2,5 meter over is.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Vluchtoord Gouda, nummer toegang 3.13.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Vluchtoord Gouda, 3.13.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
2.04.33 - Inventaris van het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: Centraal Vluchtelingen Comité, 1914-1922