Terug naar zoekresultaten

3.05.15 Inventaris van het archief van het College van Toezicht van het Huis van Bewaring te Strijen, (1849) 1856-1877

Het archief van het College van Toezicht van h et huis van Bewaring te Strijen bevat onder ander een kopieboek van uitgegane stukken, de begrotingen over de dienstjaren 1857-1877, rekeningen over de dienstjaren 1857-1876 en een in 1866 opgemaakte inventaris van het aanwezige archief.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.05.15
Inventaris van het archief van het College van Toezicht van het Huis van Bewaring te Strijen, (1849) 1856-1877

Auteur

onbekend

Versie

06-11-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1996 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

College van Toezicht van het Huis van Bewaring te Strijen
College Toezicht Huis van Bewaring Strijen

Periodisering

archiefvorming: 1856-1877
oudste stuk - jongste stuk: 1849-1877

Archiefbloknummer

37190

Omvang

; 6 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

College van Toezicht van het huis van Bewaring te Strijen, 1846-1877

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het College van Toezicht van h et huis van Bewaring te Strijen bevat onder ander een kopieboek van uitgegane stukken, de begrotingen over de dienstjaren 1857-1877, rekeningen over de dienstjaren 1857-1876 en een in 1866 opgemaakte inventaris van het aanwezige archief.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis
Krachtens het Koninklijk Besluit van 22 april 1841, no 80, het zogenaamde Reglement van de Huizen van Bewaring, moest nabij elk Kantongerecht een Huis van Bewaring zijn. Veel van deze kleine gestichten, waarvan de kosten van inrichting en onderhoud voor rekening van de gemeenten kwamen, waren in openbare, gemeentelijke gebouwen ondergebracht. In 1853 waren er 173 van dergelijke Huizen van Bewaring, waarvan er 33 in Huizen van Burgerlijke en Militaire Verzekering en Huizen van Arrest waren ondergebracht. ( Petersen, Gedetineerden onder dak, 225. ) Eén daarvan was het Huis van Bewaring van Strijen, dat samen met het Kantongerecht in het oude Dorpshuis aldaar was gehuisvest. Onderzoek heeft niet kunnen aantonen of deze gevangenis al meteen in 1841 werd ingesteld. De oudst bekende vermelding dateert van 1846 ( In de Statistieke tabel van de bevolking der gevangenissen in Nederland over 1846 komt Strijen voor onder de Huizen van Bewaring, die toen voor het eerst in de statistiek waren opgenomen. ) . Vanouds was er in het Dorpshuis een gevangenis, " bestaande uit een voorportaal, een groot en twee kleine vertrekken, allen rondom met drie duims eiken planken betimmerd en van twee dubbele deuren voorzien". Hiervan deed in 1847 enkel het grootste vertrek nog dienst als gevangenis van het kanton 's-Gravendeel. ( A.J. van der Aa, Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden, X, Gorinchem z.j. [1847] (herdruk 1979), 779. Daarmee voldeed de kantonnale gevangenis allerminst aan de in 1858 door A. Grevelinck, Netscher en Pierson gewenste inrichting. Zie: Petersen, Gedetineerden onder dak, 258. ) Behalve 's-Gravendeel, ressorteerden onder dit kanton de gemeenten Strijen, Puttershoek, Maasdam, Mijnsheerenland. Omstreeks 1870 werd het aantal Huizen van Bewaring vanwege ongeschiktheid en uit bezuinigingsoverwegingen tot 102 gereduceerd. Hoewel de Commissaris des Konings in Zuid-Holland in 1862 reeds van mening was dat het Strijense Huis van Bewaring voor dit doel beslist ongeschikt was, bleef het nog tot 1877 als zodanig in gebruik. ( Algemeen Rijksarchief (ARA), Archief van het Huis van Bewaring van Strijen, inv.nr. 1., brieven van de Commissaris des Konings d.d. 27 juni, 14 augustus 1862; inv.nr. 2, brief van het College van Toezicht aan A.Th. Winkler te Strijen d.d. 19 december 1862. ) In dat jaar werden er als gevolg van de reorganisatie van de Rechterlijke Macht een aantal Rechtbanken en Kantongerechten ontbonden. Eén van de 27 kantonnale gevangenissen, die toen werden opgeheven, was die van Strijen. Met ingang van 22 mei werd het gesloten en kreeg de cipier eervol ontslag. ( Zie ARA, Verbalen van het Ministerie van Justitie, 1876-1914, inv.nr. 4349, brief d.d. 14 mei 1877 no. 226 A, en ARA, Archief Huis van Bewaring Strijen, inv.nr. 1, brief van de Commissaris des Konings in Zuid-Holland d.d. 17 mei 1877. Verder: Petersen, Gedetineerden onder dak, 233. )
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archiefstukken, die van het College van Toezicht over het Huis van Bewaring van Strijen bewaard zijn gebleven, zijn in 1995 tijdens de inventarisatie van het oud-archief van Oud-Beijerland aangetroffen, wat op zich geen bevreemding hoeft te wekken. Kort na de opheffing had de Minister van Justitie het College van Toezicht namelijk laten weten dat de archieven van de opgeheven Huizen van Bewaring moesten worden overgebracht naar het Huis van Bewaring in het kanton waartoe de gemeente behoorde, waartoe het opgeheven huis was gevestigd. In het geval van Strijen moest het dientengevolge naar Oud-Beijerland worden getransporteerd. ( ARA, Huis van Bewaring Strijen, inv.nr. 1, brief van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland d.d. 13 augustus 1877 en van het College van Toezicht over het Huis van Bewaring van Oud-Beijerland d.d. 22 augustus 1877. ) Evenals in Strijen was dit ook samen met het Kantongerecht in het Raadhuis gehuisvest. Een situatie, die in 1861 was begonnen en tot 1882 zou voortduren. ( Kort overzicht van de Geschiedenis der Gebouwen bij het Departement van Justitie in gebruik, met vermelding van de nummers der dossiers waarin de stukken zijn opgenomen (uitgave: Departement van Justitie, z.pl. ['s-Gravenhage], 1912, No. 43, 62. ) Wellicht dat het Kantongerecht bij de verhuizing in 1882 verzuimde het archief van het Huis van Bewaring van Strijen naar zijn nieuwe huisvesting aan de Steenenstraat mee te nemen.
Zoals gezegd werd het archief tijdens de inventarisatie van het oud-archief van Oud-Bijerland herontdekt en na overleg met de Provinciale Archiefinspectie Zuid-Holland op 28 november 1995 schonk door de burgemeester van Oud-Beijerland aan het Algemeen Rijksarchief geschonken.
De rechtstitel is (nog) onbekend
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Uit de in april 1866 opgemaakte inventaris van het archief blijkt dat het hier slechts om een fragment gaat. Er was toen ondermeer nog een notulenboek van het College van Toezicht, dat in december 1857 begon. De correspondentie, die ook toen pas in 1849 en niet in het stichtingsjaar 18?? begon, was vollediger. De begrotingen en rekeningen zijn daarentegen dezelfde als op dat moment. ( ARA, Huis van Bewaring Strijen, inv.nr. 6. ) Hoewel er geen notulenboeken zijn kan men over de inrichting, de bevolking, het personeel, de financiering en dergelijke relatief nog veel in de correspondentie vinden. Hoewel de hoofinspecteur van gevangenissen in 1865 had geklaagd over het ontbreken van een inschrijvingsregister voor de gevangenen, werd dit kennelijk ook later niet aangeschaft. ( ARA, Huis van Bewaring Strijen, inv.nr. 1, brief van cipier L. van Dienst aan het College van Toezicht d.d. 2 maart 1866. )

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief kent geen materiële beperkingen.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, College van Toezicht van het Huis van Bewaring te Strijen, nummer toegang 3.05.15, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, College Toezicht Huis van Bewaring Strijen, 3.05.15, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen