Terug naar zoekresultaten

2.16.16 Inventaris van bestekken van Rijkswaterstaat en van de Dienst der Zuiderzeewerken, 1930-1961

Het archief bevat de bestekken van nieuwbouw- en onderhoudswerken van Rijkswaterstaat en van de Dienst der Zuiderzeewerken.

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.16
Inventaris van bestekken van Rijkswaterstaat en van de Dienst der Zuiderzeewerken, 1930-1961

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2002 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Waterstaatsbestekken, 1930-1961; Bestekken Zuiderzeewerken, 1920-1980
Waterstaatsbestekken

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1920-1980

Archiefbloknummer

W23237

Omvang

190 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Openbare Werken en Wederopbouw, Directie van de Waterstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Directie van de Waterstaat Ministerie van Waterstaat en Wederopbouw, Directie van de Waterstaat Ministerie van Waterstaat, Afdeling Waterstaat Ministerie van Waterstaat, Directie van de Waterstaat, , 1945-1948, , 1947-1966, , 1945, , 1906-1930, , 1930-1945

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de bestekken van nieuwbouw- en onderhoudswerken van Rijkswaterstaat en van de Dienst der Zuiderzeewerken.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Tussen het departement en de ingenieurs van Rijkswaterstaat in de regionale directies, bestond een bepaalde werkverdeling. Het ministerie in Den Haag hield zich vooral bezig met het beleid: de voorbereiding en wijziging van wet- en regelgeving, de bestuurlijke voorbereiding van grotere openbare werken, het opmaken van begrotingen en het verrichten van financiële controle. Het korps ingenieurs was vooral met uitvoerende taken belast: het ontwerpen van nieuwe projecten en onderhoudswerken, het opmaken van berekeningen en bestekken, het rapporteren over de aanbestedingen en het houden van toezicht op de uitvoering van werken. In veel gevallen was wel de toestemming van het ministerie vereist. Ook de vaststelling van de bestekken was aan de goedkeuring van de minister onderworpen.
Vrijwel alle werken werden in het openbaar aanbesteed. In 1817 werd een aanbestedings¬reglement vastgesteld, dat ruim honderd jaar van kracht bleef. Voor de opstelling van bestek¬ken golden de 'Algemene Voorschriften' van de Waterstaat, daterend uit 1839 en later regelmatig aangepast. Sommige werken werden in concessie uitgevoerd, echter onder toezicht van het Rijk. Tot 1860 werden grote werken als regel in meerdere duidelijk afgebakende bestekken aanbesteed en waren verscheidene aannemers erbij betrokken. Na dat jaar ging het Rijk bij omvangrijke projecten liever met één partner in zee. Dit leidde tot schaalvergroting: verscheidene aannemers gingen als vennoten een firma vormen, die wel in staat was grote werken uit te voeren.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Omdat er altijd ten behoeve van de aannemers, die aan de aanbesteding wilden deelnemen altijd meerdere exemplaren nodig waren, zijn de bestekken gedrukt. Aannemers konden deze bestekken aanschaffen, en vervolgens op het werk inschrijven. Bij het ministerie zijn deze bestekken tot een serie gevormd en ingebonden. Bij de verschillende archiefoverdrachten zijn de bestekken als deelserie met het hoofdarchief van de afdeling, later Directie van de Waterstaat meegekomen. Slechts de jongste blok is als afzonderlijk bestand overgebracht.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Van de volgende soorten objecten zijn bestekken aanwezig: zeeweringen (o.m. zeedijken, kusten, afsluitdijken, calamiteuse polders), rivieren (o.m. rivierdijken, dammen, kaden, kribben, kanalisatie, stuwen), kanalen en vaarten (o.m. schutsluizen, wachterswoningen), havens (o.m. zeehavens, havendammen, kranen, dokken, doksluizen), bedijkingen, droogmakerijen, inpolderingen, stoomgemalen, wegen (o.m. bestrating, bruggen, tolgaarderswoningen, duikers), gebouwen (o.m. paleizen, huizen, ministeriegebouwen, scholen). Het gaat hierbij uiteraard alleen om objecten die in beheer zijn geweest van Rijkswaterstaat. Bij veel bestekken horen tekeningen, niet gekleurd, maar wel instructief.
De series bestekken zijn niet compleet. Tot 1956 ontbreekt er incidenteel een bestek, maar vanaf dat jaar vertonen de series grotere hiaten.
Verantwoording van de bewerking
In 2002 is het archief door de CAS te Winschoten bewerkt. De gegevens van de bestekken zijn in een Access-database ingevoerd, tesamen met die van de bestekken uit de periode 1814-1929. Vervolgens is het archief zelf opnieuw verpakt en geëtiketteerd, en globaal, als serie beschreven. Aan de fysieke orde en de oorspronkelijke nummering is niets veranderd.
Ordening van het archief
De bestekken zijn in twee series te verdelen: de reguliere bestekken van Rijkswaterstaat en de bestekken van de Dienst Zuiderzeewerken. Vervolgens zijn ze per dienstjaar genummerd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Op de bestekken is een digitale index beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Waterstaatsbestekken, 1930-1961; Bestekken Zuiderzeewerken, 1920-1980, nummer toegang 2.16.16, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Waterstaatsbestekken, 2.16.16, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
De oudere bestekken bevinden zich in:
  • 1814-1877: Inventaris van het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Afdeling Waterstaat, 1814-1877, nummer toegang 2.04.07, inv.nrs. 5782-5843, 5861-5901. Omvang 13,2 m.
  • 1878-1905: Inventaris van het archief van het Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid: Afdeling Waterstaat A / I en III, (1822) 1878-1905 (1926), nummer toegang 2.16.01, inv.nrs. 2417-2474. Omvang 9,5 meter
  • 1906-1929: Inventaris van het archief van het Ministerie van Waterstaat: Afdeling Waterstaat A; Afdeling Waterstaat T, 1906-1929, nummer toegang 2.16.05, inv.nrs. 2939-3047, 3051. Omvang 11 meter