Terug naar zoekresultaten

2.13.13.03 Inventaris van archiefbescheiden betreffende Toekenning Metalen Kruizen en Bronzen Medailles, 1831-1834

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.13.03
Inventaris van archiefbescheiden betreffende Toekenning Metalen Kruizen en Bronzen Medailles, 1831-1834

Auteur

M.D. Lammerts

Versie

27-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1948 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Metalen Kruizen en Bronzen Medailles
Oorlog / Metalen Kruizen en Bronzen Medailles

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1831-1834

Archiefbloknummer

D27026

Omvang

; 1250 inventarisnummer(s) 1,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Departement van Oorlog

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief aangaande stukken betreffende het toekennen van het Metalen Kruis en de Bronzen Medaille (1831 - 1834) bestaat uit archiefbescheiden aangaande militaire die ten tijden de Belgische Opstand en de Tiendaagse Veldtocht onder de wapenen waren. De inventaris is geordend naar de verschillende legeronderdelen en haar leden wie de militaire eer toekwamen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het Metalen Kruis werd ingesteld bij Koninklijk Besluit van 12 september 1831, nr. 70. Het werd vervaardigd uit het in het gevecht bij Hasselt op 8 augustus 1831 veroverde geschut. Op de voorzijde werd gesteld een gekroonde W, te midden van een krans van lauwerbladen en een eikenloof. De keerzijde werd versierd met de woorden "Trouw aan Koning en Vaderland", terwijl in het midden, tussen een krans van lauwerbladen en eikenloof de jaren 1830 en 1831 werden geplaatst. Op de voorzijde van het kruis werd het woord vrijwillig aangebracht voor hen die vrijwillig gedurende de oorlog Koning en Vaderland hadden gediend.
Dit onderscheidingsteken kon worden verleend aan allen zonder onderscheid van rang, die in 1830 en 1831 onder de wapenen waren geweest, hetzij in land, of in zeedienst en kunnen worden geacht deel te hebben genomen aan de krijgsverrichtingen. Aan hen, aan wie het genoemde bewijs van aandenken werd uitgereikt, werd tevens een certificaat aangeboden, inhoudende de verklaring, dat men tot het dragen van het kruis gerechtigd was.
De Bronzen Medaille, ingesteld bij Koninklijk Besluit van 31 mei 1833, nr. 122, werd uitgereikt aan hen, die zich tijdens het beleg van de Citadel van Antwerpen in december 1832 en omliggende forten en op de schepen op de Schelde voor Antwerpen bevonden. Aan al deze personen werd die medaille als bewijs van aandenken verleend.
Op de voorzijde ervan werd de bovengenoemde sterkte in een vijfhoek afgebeeld, waarin de woorden Citadel van Antwerpen, terwijl op de keerzijde in een lauwerkrans van boven gesloten en gedekt door een gekroonde W de woorden december 1832 werden geplaatst. Ook aan hen, die deze medaille ontvingen, werd een certificaat, houdende verklaring, dat men tot het dragen ervan was gerechtigd, uitgereikt.
Tot het bekomen van het kruis of de medaille werd door de commandant van het korps of korpsgedeelte een voordracht opgemaakt van hen, die hierop aanspraak hadden. Deze voordracht werd door tussenkomst van de chefs doorgezonden naar het Departement van Oorlog, dat zijn goedkeuring daarop moest verlenen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is bij Koninklijk Besluit of ministeriële beschikking overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De nrs. 1-48 bevatten stukken betreffende het verlenen van het metalen kruis, die van 49 tot 50 de bronzen medaille, terwijl de nrs. 51 en 52 stukken bevatten van personen, die wegens hun gedrag gedurende het beleg van Antwerpen voor bevordering, beloning of een eervolle vermelding op de legerorders in aanmerking kwamen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Op de stukken betreffende het voordragen van personen voor het verkrijgen van Metalen Kruizen en Bronzen Medailles (inventarisnummers 1-1250) is een digitale naamindex beschikbaar (oud nr. 2.13.42).
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Metalen Kruizen en Bronzen Medailles, nummer toegang 2.13.13.03, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Oorlog / Metalen Kruizen en Bronzen Medailles, 2.13.13.03, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen