Terug naar zoekresultaten

2.10.58 Inventaris van het archief van de Commissie Gedragingen en Commissie Onderscheidingen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL): Kabinet Legercommandant, (1943) 1946-1950 (1952) [GEANONIMISEERDE VERSIE]

Het archief bevat materiaal over de werkwijze van de commissies, stukken over de krijgsraden te velde, stukken over specifieke gebeurtenissen (desertie, diefstal, collaboratie, misdragingen en muiterij) en ongeveer 950 persoonsdossiers betreffende misdragingen en ruim 1700 persoonsdossiers betreffende onderscheidingen.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.10.58
Inventaris van het archief van de Commissie Gedragingen en Commissie Onderscheidingen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL): Kabinet Legercommandant, (1943) 1946-1950 (1952) [GEANONIMISEERDE VERSIE]

Auteur

CAS 342

Versie

20-11-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1999 cc0
( Geanonimiseerde versie. )

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Commissie Gedragingen en Commissie Onderscheidingen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL), Kabinet Legercommandant Commissie Gedragingen en Commissie Onderscheidingen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL), Kabinet Legercommandant, (1943-) 1945-1950 (-1952)
Cie. Gedragingen- en Onderscheidingen KNIL Cie. Gedragingen- en Onderscheidingen KNIL

Periodisering

archiefvorming: 1946-1950
oudste stuk - jongste stuk: 1943-1952

Archiefbloknummer

K23003

Omvang

2184 inventarisnummer(s); 14,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Commissie Gedragingen en Onderscheidingen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger Commissie Gedragingen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger Commissie Onderscheidingen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat materiaal over de werkwijze van de commissies, stukken over de krijgsraden te velde, stukken over specifieke gebeurtenissen (desertie, diefstal, collaboratie, misdragingen en muiterij) en ongeveer 950 persoonsdossiers betreffende misdragingen en ruim 1700 persoonsdossiers betreffende onderscheidingen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Bij besluit van 27 februari 1946 nr. 0.10.1.15 van de adjudant-generaal van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) te Batavia werd de Commissie Gedragingen en Onderscheidingen ingesteld. Nog geen vier maanden later werd dit besluit herzien en bij besluit van 6 juni 1946 nr. 0.10.1.41/IA werd de tweeledige taak van de commissie opgedragen aan twee afzonderlijke commissies onder de naam Commissie Gedragingen en Commissie Onderscheidingen.
De Commissie Gedragingen werd opgedragen de legercommandant als volgt te adviseren: 'Omtrent de noodzakelijkheid of de wenselijkheid tot het nemen van maatregelen ten aanzien van officieren, militairen beneden de rang van officier en tot het leger behorende burgerlijke ambtenaren, die in het tijdvak van 7 december 1941 tot 15 augustus 1945 op enigerlei wijze met de vijand hebben samengewerkt, dan wel gedurende de oorlog of bezettingstijd zich in algemene zin zodanig onwaardig hebben gedragen, rekening houdend met de door hen beklede rang en/of functie, dat zij geacht kunnen worden hierdoor het vertrouwen van hun meerderen, van de ondergeschikten of van de samenleving te hebben verloren'.
De Commissie Onderscheidingen moest advies uitbrengen 'omtrent de toekenning dan wel indiening van voordrachten tot toekenning van onderscheidingen en andere beloningen aan hen, die zich jegens de koningin en de staat of jegens de maatschappij op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt door daden van moed, beleid en trouw, beproefde vaderlandsliefde, plichtsbetrachting of bekwaamheid, dan wel zich op andere wijze een onderscheiding, beloning of ereteken hebben waardig gemaakt'.
De beide commissies maakten onderdeel uit van het kabinet en stonden onder rechtstreekse leiding, bevelen en aanwijzingen van de adjudant-generaal van het KNIL. Tot voorzitter van de Commissie Gedragingen werd kolonel van de infanterie J.H. Cox benoemd, bijgestaan door de leden F. van Leeuwen en H. Poulos, respectievelijk kolonel van de cavalerie en kolonel titulair van de infanterie. Kolonel Cox zat tevens de Commissie Onderscheidingen voor, daarbij terzijde gestaan door de leden luitenant-kolonel van de infanterie H. van Altena en luitenant-kolonel van de genie A. van Hillegondsberg.
De beide commissies hebben hun werkzaamheden tot de opheffing op 1 mei 1950 uitgeoefend. De werkzaamheden van de Commissie Gedragingen waren toen volledig beëindigd, de afhandeling van de werkzaamheden van Commissie Onderscheidingen werden, voor zover nodig, overgenomen door de adjudant-generaal van de Nederlandse Legerstrijdkrachten in Indonesië. De verdere behandeling van de nagekomen zaken van de Commissie Onderscheidingen kwamen, gezien hun ruime ervaring op dit gebied, terecht bij de 6e afdeling van het Ministerie van Uniezaken en Overzeese Rijksdelen. Aan dit ministerie werden ook de archieven van de beide commissies overgedragen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De archieven maakten deel uit van de verschillende archiefblokken afkomstig uit de "Geheime kamer" S08 van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Tot het archief van de commissie behoorden de volgende series:
  • Uitgaande post;
  • Agenda's inkomende en uitgaande post;
  • Dossiers van personen en groepen personen;
  • Toebehoren (Documentatie);
  • Vonnissen ontvangen van de Rechtbank te Velde;
  • Overige.
Selectie en vernietiging
Aan de neerslag van de archieven liggen bijzondere tijdsomstandigheden ten grondslag. Het is wenselijk het overheidshandelen onder deze omstandigheden te kunnen reconstrueren. Daarom werd besloten om in de archieven niet te selecteren. Uitzondering vormden de onder d. genoemde toebehoren. Dit bestand werd nagekeken op het belang van de desbetreffende stukken voor de commissies.
Verantwoording van de bewerking
De archieven zijn door de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) bewerkt in het kader van het meerjarenconvenant afgesloten op 15 september 1995 tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de CAS. De bewerking vond plaats bij de CAS in Winschoten in de jaren 1998-1999. Aan dit project werkten mee D. Stijkel, P. Teuben en O. Bos als verantwoordelijke teamleider. Van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties was de heer P. Kloosterboer bij de bewerking betrokken. De begeleiding vanuit het Algemeen Rijksarchief bestond uit mevrouw drs. A. Fris en de heren F. van Dijk en H.J.Ph.G. Kaajan. De bewerking werd uitgevoerd met inachtneming van het bepaalde in de brochure Om de kwaliteit van het behoud, normen 'goede en geordende staat', 's-Gravenhage, 1993. De indeling van de inventaris en de fysieke plaatsing van de archiefbestanddelen werd primair bepaald door de archiefvormer.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig beperkt openbaar (B). De dossiers die betrekking hebben op nog levende personen zijn (pas) 75 jaar na vorming openbaar. Deze tijdsspanne is gekozen omdat de verwachting is dat de desbetreffende personen inmiddels overleden zijn. Wanneer de onderzoeker kan aantonen dat de persoon waarvan hij het dossier wil inzien overleden is dan kan er geen sprake meer zijn van aantasting van de persoonlijke levenssfeer en mag deze het dossier inzien hoewel dat wellicht jonger is dan 75 jaar
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Commissie Gedragingen en Commissie Onderscheidingen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL), Kabinet Legercommandant Commissie Gedragingen en Commissie Onderscheidingen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL), Kabinet Legercommandant, (1943-) 1945-1950 (-1952), nummer toegang 2.10.58, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Cie. Gedragingen- en Onderscheidingen KNIL Cie. Gedragingen- en Onderscheidingen KNIL, 2.10.58, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Nationaal Archief, Den Haag
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen