Terug naar zoekresultaten

1.05.11.16 Inventaris van het digitaal duplicaat van het microfichebestand van het archief Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB) van Suriname, 1662-1838

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.05.11.16
Inventaris van het digitaal duplicaat van het microfichebestand van het archief Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB) van Suriname, 1662-1838

Auteur

R. Bijlsma

Versie

02-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1916 cc0
( Digitaal Duplicaat van microfiches. Het originele archief berust sinds 2010 in het Nationaal Archief van Suriname te Paramaribo. )

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Digitaal Duplicaat Suriname: Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB)
DTB Suriname [digitaal duplicaat]

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1662-1828

Archiefbloknummer

DD148

Omvang

47 inventarisnummer(s);

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Microfiches

Archiefdienst

Nationaal Archief

De originelen bevinden zich in

Nationaal Archief van Suriname, Paramaribo

Archiefvormers

Burgerlijke Stand in Suriname Raden van Politie in Suriname Hof van Politie en Criminele Justitie Hof van Politie / Gecommitteerden tot de Huwelijkse Zaken Hervormde Kerk in Paramaribo, Beneden- en Boven Commewijne, Perica en Trorahica Evangelisch-Lutherse Gemeente Rooms-Katholieke Kerk Portugees-Joodse Gemeente Hoogduits-Joodse Gemeente Evangelisch-Broederkerk Kerkmeesters in Paramaribo, Beneden-Commewijne en Cottica-Perica Boekhouder van de kerk in Paramaribo Wees-en Boedelkamer

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat registers met aangiften tot ondertrouw en aantekeninglijsten van huwelijken, gedaan ten overstaan van Raden van Politie; geboorteakten en akten van doop en huwelijk, evenals overlijdensregisters van de diverse kerkgenootschappen (inclusief de Joodse natie) in Suriname over de periode 1662-1838. Tevens omvat het stukken over lidmaten van de Evangelische Broedergemeente, afdrachten aan de kerk (speciaal bij begrafenissen) en scheidingen van tafel en bed. Het originele archief berust in het Nationaal Archief van Suriname. Beschikbaarstelling via website d.m.v. scans van microfiches.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Kerkgerechtigheid voor Begraven
De verplichting tot het betalen van 'kerkegerechtigheid' voor begraven enz. was door het koloniaal bestuur geregeld. Bij de aanvang van de achttiende eeuw gold de regeling van het plakkaat van 11 januari 1696, waarbij gelast werd dat kennisgeving van overlijden zou moeten geschieden aan de kerkmeesters in de divisies, die ten behoeve van de kerk het recht van de doden zouden ontvangen. In 1729 en later werd dit plakkaat gerenoveerd.
Bij resolutie van 26 januari 1732 bepaalden gouverneur en politieke raden, dat de ingezetenen van de divisie van Boven-Commewijne opgaaf van gestorvenen en betaling van de kerkegerechtigheid zouden moeten doen aan de kerkmeester van de divisie van Beneden-Commewijne; een resolutie van 24 juli 1732 gaf een dergelijke regeling voor Thorarica, Para- en Pauluskreek, die tot het ressort van de kerkmeester te Paramaribo werden gebracht.
Aan de kerkmeester te Paramaribo werd bij resolutie van gouverneur en politieke raden van 21 januari 1741 een boekhouder-kassier toegevoegd, die voortaan belast zou zijn met de ontvangst van de kerkegerechtigheid.
De Burgerlijke Stand
De instelling van de burgerlijke stand geschiedde in de kolonie in het jaar 1828 volgens publicatie van 5 maart 1828 (Gouvernementsblad van Suriname, nr. 3). Bij publicatie van 25 juli 1843 (Gouvernementsblad van Suriname, nr. 6) werd gelast, dat de geboorte- en doopregisters tot en met het jaar 1828, bij de verschillende kerkgenootschappen voorhanden, naar de burgerlijke stand zouden worden overgebracht.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is op 12 april 2010 overgedragen aan de Republiek Suriname. De originelen berusten vanaf die datum bij het Nationaal Archief van Suriname.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
In het oud archief van de burgerlijke stand zijn bijeengebracht de registers, waarin melding wordt gemaakt van geboorte, doop, ondertrouw, huwelijk, overlijden of begraven in de kolonie Suriname. De verzameling omvat volgens de orde waarin zij hier is beschreven: 1. de burgerlijke (onder)trouwboeken; 2. de kerkboeken, waarin aantekening is gehouden van geboorte, doop, huwelijk en overlijden; 3. de financiële registers, o.a. bevattend de posten wegens ontvangst van begrafenisrecht.
Verantwoording van de bewerking
De in deze inventarissen 1.05.11.01 tot en met 1.05.11.19 beschreven zijn op verschillende tijdstippen geïnventariseerd.
Deze inventarissen zijn eerder verschenen in devan 1916, bijlage XI en XII; 1917, bijlage XXI; 1919, bijlage VIII en 1922, bijlage IX en in typoscript. In 1992 zijn deze inventarissen geredigeerd. Verslagen omtrent 's Rijks Oude Archieven (VROA)
Een aantal archieven zijn eerder in twee of meer delen verschenen (inventaris en supplement-inventarissen). Deze delen zijn in 1992 bij elkaar gevoegd, met in een aantal gevallen als gevolg dat volgorde van de inventarisnummers niet meer doorlopend is. Dit betreft de inventarissen van de archieven van de Nieuwe Wees-, Curatele- en Onbeheerde Boedelkamer in Suriname 1788-1828 (nummer toegang 1.05.11.13) en van het Notarieel archief van de kolonie Suriname 1699-1829 (nummer toegang 1.05.11.15).

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Deze inventaris is eerder verschenen in het Verslag omtrent 's Rijks Oude Archieven (VROA) 1916, deel I, bijlage XII.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Digitaal Duplicaat Suriname: Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB), nummer toegang 1.05.11.16, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, DTB Suriname [digitaal duplicaat], 1.05.11.16, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Voor overige archieven betreffende de Nederlandse West-Indische bezittingen, zie toegangsnrs. 1.05.08.01 tm. 1.05.08.03; 1.05.10.01 tm. 1.05.10.10; en de nrs. 1.05.11.01 tm. 1.05.11.19.