Terug naar zoekresultaten

2.21.281.31 Inventaris van het archief van mr. L.F. de Groot [levensjaren 1903-1991], 1945-1991

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.281.31
Inventaris van het archief van mr. L.F. de Groot [levensjaren 1903-1991], 1945-1991

Auteur

J.A.A. Bervoets

Versie

18-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1994 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 584 L.F. de Groot
Groot, de

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1991

Archiefbloknummer

C26010

Omvang

; 40 inventarisnummer(s) 1,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in talen als het, heten het.
Nederlands
Japans
Engels
Indonesisch

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat een kaart.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Mr. L.F. de Groot, 1903-1993

Samenvatting van de inhoud van het archief

Mr. L.F. de Groot (1903-1991) werkte vanaf 1930 op het departement van Justitie en later bij de magistratuur. Hij hield zich vooral bezig met de berechting van Japanse oorlogsmisdadigers namens het Landgerecht in Indonesië. Het archief bevat stukken betreffende de memoires van generaal Imamura Hitoschi, afschriften van uitgesproken vonnissen aan Japanse oorlogsmisdadigers voor de Temporaire Krijgsraad te Batavia en verzamelde stukken met betrekking tot Japanse interneringskampen in Nederlands-Indië. Het archief omvat tevens diverse publicaties en manuscripten van zijn hand plus overige documentatie (waaronder een briefwisseling met dr. L. de Jong).

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Inleiding
Mr. Levinus Franciscus de Groot werd op 26 juni 1903 in Santpoort geboren. Na een studie in de rechten begon hij in 1930 een loopbaan bij het departement van Justitie en de magistratuur. Op 1 september 1939 werd hij benoemd tot voorzitter van de landraden. Na de bevrijding van Nederlandsch-Indië werd hij voorzitter van de Temporaire Krijgsraad, tevens plaatsvervangend lid van de Appèlraad en plaatsvervangend landrechter te Batavia. In die functie berechtte hij Japanse oorlogsmisdadigers en hun collaborateurs.
In 1960 kwam het openbaar ministerie in Hollandia in opspraak door klachten tegen een bestuursambtenaar, die openlijke geweldpleging zou hebben verricht. De vormfouten, die bij de "affaire Gonsalves" waren gemaakt, leidden ook tot het ontslag van de officier van Justitie Von Meyenfeld. De Groot moest als president van het Hof van Justitie de orde herstellen. Na de overgang van het mandaat over Nieuw-Guinea naar de Verenigde Naties keerde De Groot terug naar Nederland.
In de jaren 1984-1990 maakte De Groot een driedelige monografie over de geschiedenis van de berechting van de Japanse oorlogsmisdadigers in Nederlandsch-Indië. Deze monografie verscheen in 1990 in typoscript. Terwijl De Groot zich inspande om zijn werk gepubliceerd te krijgen in een handelsuitgave, overleed hij op 14 november 1991 te Waalre.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1991 zegde hij toe dat hij zijn archief met betrekking tot zijn activiteiten voor de rechterlijke macht in Nederlandsch-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea en de stukken betreffende zijn historisch onderzoek zou nalaten aan het Algemeen Rijksarchief. De auteursrechten bleven echter voorbehouden aan zijn familie.
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Het archief is voorlopig beschreven en daarmee ontsloten voor historisch onderzoek.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A). Voor raadpleging en publicatie van gegevens uit inv.nrs. 9-11, 13-15, 17-18, 20-22, 30 en 36-38 is tot 1 januari 2026 toestemming van de directeur Nationaal Archief vereist. Conform de bepalingen van het auteursrecht kan slechts met schriftelijke toestemming van mw. E.M.E. de Groot-Puls in extenso worden geciteerd uit de inv.nrs. 10, 38, 40.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief kent geen materiële beperkingen.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 584 L.F. de Groot, nummer toegang 2.21.281.31, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Groot, de, 2.21.281.31, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar