Terug naar zoekresultaten

2.05.340 Inventaris van het archief van het Nederlandse Gezantschap te Guatemala, 1946-1952

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.340
Inventaris van het archief van het Nederlandse Gezantschap te Guatemala, 1946-1952

Auteur

Haagse Vestiging Archiefbewerking

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Gezantschap in Guatemala
Gezantschap Guatemala

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1946-1952

Archiefbloknummer

Z261

Omvang

; 189 inventarisnummer(s) 1,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het..
Nederlands en Spaans

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Gezantschap Guatemala, , 1946-1952

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post protocollaire zaken, correspondentie met de afzonderlijke consulaten en dossiers over het tot stand komen van handelsverdragen, naoorlogse politieke betrekkingen en oorlogsschade, zoals scheepvaartverbindingen Nederland – Midden-Amerika, de activiteiten van de KLM in de landen van het ambtsgebied, handelsbevordering op het gebied van de landbouw en industrie, vrijhavens in Panama en de Nederlandse export naar Zuid- en Midden-Amerika. Voorts is aanwezig de rapportage, correspondentie en documentatie over het conflict tussen Guatemala en Groot-Brittannië inzake de kwestie Belize en de eventuele verbreking van de diplomatieke betrekkingen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Na de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in Midden-Amerika gereorganiseerd. Terwijl Nederland voor de oorlog alleen een diplomatieke vertegenwoordiger in Guatemala had (vanuit Mexico) en de betrekkingen met de andere Midden-Amerikaanse landen werden onderhouden via de plaatselijke consuls en de diplomatieke vertegenwoordigingen te Washington, Carácas en Havanna, opende ons land in mei 1946 ook diplomatieke betrekkingen met Nicaragua, El Salvador, Honduras, Costa Rica en Panama. Als nieuwe post werd toen in Guatemala een gezantschap opgericht met als ressort de landen Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica en Panama. Ook de al bestaande diverse Nederlandse consulaten in de zes Midden-Amerikaanse landen gingen nu onder het gezantschap te Guatemala ressorteren. De eerste Nederlandse gezant in Guatemala was G.M. Bijvanck. Na zijn overplaatsing naar Bogotá in 1951 werd hij in Guatemala opgevolgd door jhr. mr. W.E. van Panhuys. Op hun beurt accrediteerden de Midden-Amerikaanse landen elk een gezant in Den Haag.
Met ingang van 1 januari 1952 werd de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in Midden-Amerika echter opnieuw gereorganiseerd. Het gezantschap te Guatemala werd opgeheven en Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica en Panama gingen behoren tot het ressort van het Nederlandse gezantschap te Havana. W.E. van Panhuys werd toen benoemd tot gezant te Havana. In 1959-1960 werden de wederzijdse gezantschappen van Nederland en de Midden-Amerikaanse landen vervolgens tot ambassades verheven.
Datum Gebeurtenis
1946-1950 G.M. Bijvanck, buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister
1951-1952 jhr. mr. W.E. van Panhuys, buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van het Nederlandse gezantschap te Guatemala uit de periode 1946-1952 dat in totaal 45 archiefdozen omvatte werd in 1958 vanuit Havana naar Nederland verstuurd. De bijbehorende vier agendaboeken werden in 1960 nagezonden. Op de post was geen inhoudsopgave aan het archief toegevoegd. Voor de dossiervorming waren twee verschillende archiefcodes gebruikt: een lettercode voor de stukken uit de jaren 1946 t/m 1950 en een cijfercode voor de stukken uit 1951 en 1952. Het archief bevat stukken met betrekking tot Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica en Panama uit de periode waarin het gezantschap in Guatemala was gevestigd (1946 t/m 1951). Daarnaast zijn bij het archief de stukken gevoegd met betrekking tot dezelfde zes landen uit de eerste maanden na de verplaatsing van het gezantschap naar Havanna. Volgens de agendaboeken betreft het hier de stukken t/m mei 1952 maar er zijn ook enkele stukken van latere datum aangetroffen.
Bij de inventarisatie in 1980 zijn de bestaande dossierindeling en rangschikking van de dossiers zoveel mogelijk gehandhaafd. Slechts in enkele gevallen zijn kleinere dossiers over dezelfde onderwerpen samengevoegd. Ook zijn de dossiers om verwijzingen mogelijk te maken naast hun oorspronkelijke letter- of cijfercode voorzien van een doorlopende nummering. Naar deze nummering wordt verwezen in de bijgevoegde namen- en onderwerpenklapper. De vier agendaboeken zijn bij het archief geplaatst.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2011 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post protocollaire zaken, correspondentie met de afzonderlijke consulaten en dossiers over het tot stand komen van handelsverdragen, naoorlogse politieke betrekkingen en oorlogsschade, zoals scheepvaartverbindingen Nederland – Midden-Amerika, de activiteiten van de KLM in de landen van het ambtsgebied, handelsbevordering op het gebied van de landbouw en industrie, vrijhavens in Panama en de Nederlandse export naar Zuid- en Midden-Amerika. Voorts is aanwezig de rapportage, correspondentie en documentatie over het conflict tussen Guatemala en Groot-Brittannië inzake de kwestie Belize en de eventuele verbreking van de diplomatieke betrekkingen.
Selectie en vernietiging
Het archief van het Gezantschap in Guatemala over de periode 1946-1952 is al door het ministerie van Buitenlandse Zaken geselecteerd in 1980 volgens de vernietigingsbeschikking uit 1960. Hierbij is de omvang tot 14 dozen teruggebracht. Met het Nationaal Archief (NA) is afgesproken dat er geen aanvullende selectie plaats zal vinden. Het archiefbestand zal in zijn geheel worden overgebracht naar het NA. Met het NA is afgesproken om geen koppeling te maken met handelingen uit de Basis Selectiedocumenten.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris is op dezelfde wijze gestructureerd als tijdens de eerdere bewerking door het ministerie van Buitenlandse Zaken in 1980. Deze inventaris is een herbewerking van de oude inventaris, deze is opgenomen in het archief en te vinden onder inv.nr. 184.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten.
Ordening van het archief
De ordening zoals gekozen tijdens de bewerking door het ministerie van Buitenlandse Zaken in 1980 is aangehouden. Deze ordening komt overeen met de inventaris die onder inv.nr. 184 is te vinden.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Gezantschap in Guatemala, nummer toegang 2.05.340, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Gezantschap Guatemala, 2.05.340, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Het archief sluit aan bij: 2.05.181 Inventaris van het archief van het Gezantschap in Guatemala, later de Ambassade in Guatemala 1955-1974.

Archiefbestanddelen