Terug naar zoekresultaten

2.05.06 Inventaris van de registers van de Consulaire Burgerlijke Stand, 1864-1953

Het archief van de Consulaire Burgerlijke Stand bevat de akten van geboorte, overlijden, huwelijk en echtscheiding; en de akten van huwelijksaangifte en -afkondiging van in het buitenland verblijvende Nederlandse onderdanen over de periode 1864-1953.

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.06
Inventaris van de registers van de Consulaire Burgerlijke Stand, 1864-1953

Auteur

H.A.J. van Schie

Versie

15-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1988 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Consulaire Burgerlijke Stand
BuZa / Consulaire Burgerlijke Stand

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1864-1953

Archiefbloknummer

Z21003

Omvang

453 inventarisnummer(s); 7,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Buitenlandse Zaken/Consulaire Burgerlijke Stand (1864-1953)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Consulaire Burgerlijke Stand bevat de akten van geboorte, overlijden, huwelijk en echtscheiding; en de akten van huwelijksaangifte en -afkondiging van in het buitenland verblijvende Nederlandse onderdanen over de periode 1864-1953.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De registers van de consulaire burgerlijke stand
Ingevolge de "Wet houdende regeling van de bevoegdheid der consulaire ambtenaren tot het opmaken van burgerlijke akten en van de consulaire regtsmacht" van 25 juli 1871, Stbl. 91, werd de mogelijkheid geopend aan nader aan te wijzen consulaire ambtenaren de bevoegdheid te geven tot het opmaken van, onder andere, akten van de burgerlijke stand. Bij Koninklijk besluit van 19 september 1872, Stbl. 93, werd een aantal consulaire posten aangewezen om met ingang van 1 januari 1873 deze bevoegdheden uit te oefenen.
Zowel de wet als het uitvoeringsbesluit werden herhaaldelijk gewijzigd, waarbij ook aan andere consulaten deze bevoegdheden werden toegekend of weer werden ingetrokken.
De wet regelt eveneens de wijze waarop de registers moeten worden gehouden.
Registers
Van 1873 tot 1890 werden aparte registers gehouden voor akten van geboorte, van huwelijk en echtscheiding en van overlijden (in dubbel) en voor akten van huewlijksaangifte en -afkondiging (in enkelvoud).
Van 1890 tot 1910 werd een gewoon register (in dubbel) gehouden voor alle soorten akten, en -voor sommige verafgelegen posten- een reserveregister (in dubbel).
Vanaf 1910 wordt een gewoon register (in dubbel) gehouden voor alle akten.
Negatieve verklaringen
Van 1873 tot 1910 werden de registers waarin geen akte werd ingeschreven, het volgende jaar opnieuw gebruikt. In zo'n geval moest een proces-verbaal worden ingezonden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin werd verklaard dat in het betreffende register geen akte werd opgemaakt: de zgn. negatieve verklaring. Vanaf 1910 werd ieder jaar een nieuw register gebruikt, of nu in het register van het vorige jaar akten waren ingeschreven of niet. Een negatieve verklaring werd toen niet meer gemaakt.
Bewaring van de registers
Eén der dubbelen, het kanselarijexemplaar, moet worden bewaard in het archief van de consulaire post, het andere moet worden opgezonden naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Van 1873 tot 1890 werd dit dubbel daar bewaard. Vanaf 1890 wordt het doorgezonden ter bewaring naar de griffie van de arrondissementsrechtbank te 's-Gravenhage. Ook de dubbelen van 1873 tot 1890 zijn daarheen gezonden. In maart 1945 zijn deze dubbelen echter door brand bij een bombardement vernietigd. Ook een groot aantal kanselarijexemplaren is verloren gegaan. Voor zover dat nog mogelijk was, zijn de verloren gegane registers door kopieën vervangen.
Waarmerking van de registers
Van 1873 tot 1890 werden de blanco registers door de gezanten gewaarmerkt en gedistribueerd over de consulaten die tot hun ressort behoorden. Vanaf 1890 worden de registers door een departementsambtenaar gewaarmerkt en geschiedt de verzending van registers naar de posten rechtstreeks.
Opmerkingen over de gehouden registers
Van 1873 tot 1890 werden de registers ter examinatie naar het ministerie van Justitie gezonden. De eventueel gemaakte opmerkingen werden aan de met de waarmerking belaste gezanten meegedeeld, die de opmerkingen dan weer aan de betreffende consulaire ambtenaar ter kennis bracht. Vanaf 1890 worden de registers door de officier van Justitie van de arrondissementsrechtbank te 's-Gravenhage onderzocht, voordat ze ter griffie worden gedeponeerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zendt de opmerkingen dan rechtstreeks naar het betreffende consulaat.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De collectie registers consulaire burgerlijke stand
De in deze inventaris beschreven collectie registers van de consulaire burgerlijke stand heeft de volgende herkomst:
  • Een serie gereconstrueerde registers werd in 1973 door de arrondissementsrechtbank te 's-Gravenhage aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief overgedragen ( Archief Tweede Afdeling, correspondentie 1972, D 9.56 en 1973, D. 9.38 ).
  • Een serie registers consulaire burgerlijke stand (kanselarij-exemplaren) behorend tot de archieven van opgeheven consulaten, welke als serie door het ministerie van Buitenlandse Zaken is overgedragen.
  • Een aantal registers afgezonderd uit reeds overgedragen archieven van consulaire posten (Bern, Nagasaki en Zürich).
  • De samenvoeging van deze bestanden tot één collectie registers heeft tot doel een zo volledig mogelijke serie te vormen van de kanselarij-exemplaren en de ter griffie gedeponeerde exemplaren. Waar mogelijk zullen aanwezige registers in (nog over te dragen) consulaatsarchieven aan de serie worden toegevoegd.
Op de registers is een namenklapper vervaardigd op fiche. Het ligt in de bedoeling dit kaartsysteem te verwerken tot een bijlage in deze inventaris. Bij het uitbrengen van deze inventaris kon dat echter nog niet worden gerealiseerd.
De omvang van het bestand bedraagt 3m.
Verantwoording van de bewerking
In 1988 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken de serie B-dossiers 1871 - 1940 van het departementale archief aan de Tweede Afdeling overgedragen. De reeds in 1954 aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen rubriek B 198 is in deze serie dossiers ingevoegd. De beschrijvingen van de rubriek B 198, zoals in 1978 door H.A.J. van Schie vervaardigd (inventaris 2.05.06), zijn in de inventaris van de serie B-dossiers opgenomen. (Zie hiervoor inventaris 2.05.38). Inventaris 2.05.06 bevatte ook een toegang op de serie registers van de consulaire burgerlijke stand die in 1973 aan het Algemeen Rijksarchief zijn overgedragen ("Bijlage 4") en een toegang op een serie registers afkomstig uit de archieven van enige consulaten ("Aanhangsel"). Beide bestanden zijn in 1988 samengevoegd en de beschrijvingen van dit onderdeel van de inventaris geheel herzien. De inleiding met betrekking tot de registers kon vrijwel ongewijzigd worden gehandhaafd. De betreffende bijlagen zijn eveneens overgenomen.
Rob Kramer
Naschrift 1991
Begin 1990 werden door het ministerie van Buitenlandse Zaken registers consulaire burgerlijke stand Emden 1915-1930, 1940 en Patras 1915, 1921-1940 overgedragen. Deze zijn thans aan het bestand en aan deze inventaris toegevoegd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Buitenlandse Zaken: Consulaire Burgerlijke Stand, nummer toegang 2.05.06, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BuZa / Consulaire Burgerlijke Stand, 2.05.06, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar