Terug naar zoekresultaten

2.13.192 Inventaris van het archief van het Depot Algemeen Technisch en Intendance Materieel en zijn voorgangers van de Koninklijke Luchtmacht, 1955-1996

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.192
Inventaris van het archief van het Depot Algemeen Technisch en Intendance Materieel en zijn voorgangers van de Koninklijke Luchtmacht, 1955-1996

Auteur

R. van den Bos

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Koninklijke Luchtmacht: Depot Algemeen Technische en Intendance Materiaal en zijn voorgangers
KLu / Depot Alg.Techn.Intend.Mat.

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1955-1966

Archiefbloknummer

D97

Omvang

; 48 inventarisnummer(s) 2,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Defensie / Koninklijke Luchtmacht / Depot Algemeen Technisch en Intendance Materieel en voorgangers, , 1955-1996

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het Depot Algemeen Technisch en Intendance (DATIM) van de KLu bevat stukken betreffende de vredesbeveiliging van de depots, de oprichtings-, organisatie- en opheffingsbescheiden, de door het DATIM uitgevaardigde bevelen en instructies, de periodieke verslagen, alsmede de verslagen van de diensthoofdenbijeenkomsten. Naast de reeds aangehaalde periodieke verslagen, zijn van de latere jaren nog milieu-, arbo- en financiële verslagen aanwezig in het archief. Verder betreffen veel archiefstukken de door het DATIM ingestelde commissies en werkgroepen op het terrein van informatiesystemen, personeel, administratieve organisatie en bedrijfsvoering. Naast enkele financiële begrotingsstukken zijn er tot slot enige bescheiden m.b.t. de gebouwencomplexen en de terreinen van het DATIM opgenomen in het archief.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Ontstaansgeschiedenis
Het DATIM is ontstaan uit een drietal depots, te weten:
  1. Het Centraal Magazijn en Centrale Werkplaats I te Ypenburg, in 1951 verhuisd naar Amersfoort en omgedoopt tot Depot Kleding en Uitrusting (DKU).
  2. Het Centraal Autopark te Ypenburg, in 1946 overgeplaatst naar Soestduinen en omgedoopt tot Centraal Magazijn en Centrale Werkplaats III, later Depot Motortransport Materieel (DMTM). In 1951 werd het DMTM verplaatst naar het Kamp van Zeist.
  3. Het Centraal Magazijn en Centrale Werkplaats II te Weesp, in 1951 overgeplaatst naar Soestduinen en omgedoopt tot Depot Vliegtuigmaterieel I (DVM I) ( Er was ook nog een Depot Vliegtuig Materiaal II (DVM II). Dit onderdeel is na de opheffing van DVM I doorgegaan als DVM. Dit archief is in een aparte inventaris beschreven door de Centrale Archief Selectiedienst in Winschoten. ).
Als eind 1962 het DKU opgaat in het DVM I wordt begin 1963 de benaming aangepast in het Depot Algemeen Technisch en Intendance Materieel. Begin 1967 wordt ook het DMTM in de organisatie van het DATIM opgenomen.
Het DATIM was verspreid over een drietal locaties, te weten het Jessurunkamp te Soestduinen, het Kamp van Zeist te Soesterberg en de Beestenmarkt te Amersfoort.
In 1974 is de opslag kleding en uitrusting van de Beestenmarkt overgebracht naar het Jessurunkamp. De gebouwen en terreinen van de Beestenmarkt werden overgedragen aan de gemeente Amersfoort.
Op grond van de beslissing van de Luchtmachtraad van 9 februari 1993 wordt het DATIM per 1 juli 1996 als zelfstandig luchtmachtonderdeel opgeheven. De aan het DATIM opgedragen primaire taken worden overgedragen aan het Depot Mechanisch Vliegtuigmaterieel en Straalmotoren (DMVS), het te vormen Defensiedepot (630 Intendancedepot), de Motortransportgroep Koninklijke Luchtmacht (MTGKLU) en de respectieve luchtmachtonderdelen.
Taak
De taak van het DATIM is samen te vatten als: het verzorgen van inname, opslag en distributie van het door dit depot gevoerde materieel. Zoals de naam van het depot al doet vermoeden betreft dit materieel van een zeer grote verscheidenheid.
Het artikelenpakket omvat voertuigen, mechanische gronduitrusting, ijzerwaren en gereedschappen, verven en chemicaliën, brandweermaterieel, verpakkingsartikelen,
KLu-formulieren, velduitrusting, uniformen en toebehoren, meubilair en dergelijke.
Het DATIM vormt een knooppunt van routewagendiensten, waardoor de overslag van materieel hier een belangrijk onderdeel vormt van de werkzaamheden.
In de dagelijkse praktijk gaat het bij het DATIM de "material handling" hand in hand met de geavanceerde KLu-voorraadbeheersingssystemen, om zo goed mogelijk het doel te bereiken: het correct en snel bevoorraden van de diverse luchtmachtonderdelen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Van de archieven van het DATIM en zijn voorgangers zijn in het verleden op verschillende data zgn. 10 jaren blokken overgedragen en in beheer gekomen bij het Bureau Centraal Archievendepot (BCAD) van het Ministerie van Defensie. De collectie over de periode 1955-1991 heeft een totale omvang van ongeveer 75 strekkende meters gehad. De eerder ingeleverde archiefdelen van 1955-1985 zijn begin jaren '90 al in selectie genomen. De te bewaren archiefbescheiden zijn teruggeplaatst in het depot. Deze bescheiden zijn bij de recenter ingeleverde archieven samengevoegd en opgenomen bij de laatste inventarisatie.
Van de voorgangers zijn alleen nog enige archiefbescheiden aanwezig welke werden aangetroffen in het DATIM archief. Besloten is om deze daaruit niet te verwijderen.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Bij de nu toegepaste selectie is gebruik gemaakt van de daarvoor in aanmerking komende selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Militair Materieel over de periode vanaf 1945', 29 januari 2007/nr. C/S&A/07/240, (Stcrt. 24 april 2007, nr. 79/pag. 11) en de selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Militaire Operatiën over de periode vanaf 1945', 3 mei 2005/nr. C/S&A/05/933, (Stcrt. 15 juli 2005, nr. 113/pag. 14)
Met deze inventaris wordt 2,2 strekkende meters overgedragen aan het Nationaal Archief.
Ordening van het archief
Bij de opbouw van de inventaris is gebruik gemaakt van de rubrieken uit het registratuurplan van het Ministerie van Defensie.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Koninklijke Luchtmacht: Depot Algemeen Technische en Intendance Materiaal en zijn voorgangers, nummer toegang 2.13.192, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, KLu / Depot Alg.Techn.Intend.Mat., 2.13.192, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar