Terug naar zoekresultaten

2.05.336 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), 1932-1959

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.336
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), 1932-1959

Auteur

PWAA

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Consulaat te Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)
Consulaat Santo Domingo

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1932-1959

Archiefbloknummer

Z257

Omvang

; 137 inventarisnummer(s) 0,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het,,.
Nederlands
Engels
Spaans

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlands Consulaat te Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), , 1932-1959

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in de Dominicaanse Republiek op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur, onderwijs en wetenschap. Te vinden zijn brieven en rapporten over onderwerpen als de monopolisering van de tabakshandel door de Dominicaanse regering, de opvang van Nederlandse (joodse) vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, hulpacties voor de slachtoffers van de Watersnoodramp 1953, Nederlands-Dominicaanse handelsbetrekkingen en onderhandelingen met de Nederlandse Antillen over de toelating van Dominicaanse prostituees.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De consulaire betrekkingen tussen Nederland en de Dominicaanse Republiek gaan terug tot 1877. In dat jaar werd J.M. Leyba benoemd tot consul van Nederland in Santo Domingo. Hij werd achtereenvolgens opgevolgd door J. Senior (1907-1914), H.J.H. Hohlt (1914-1917) en F. Escovar Hurtado de Mendoza (1922-1932). In 1932 werd L.H. Faber bij KB. nr. 39 benoemd tot consul honorair van Nederland in Santo Domingo.
In 1936 werd de naam van Santo Domingo veranderd in Ciudad Trujillo, naar de naam van de president, R.L. Trujillo Molina. Gedurende de Tweede Wereldoorlog, in 1943, werd het consulaat veranderd in een consulaat-generaal.
In 1949 werd L.H. Faber bij KB. nr. 39 opgevolgd door A.H.W. Westerveld. Deze zou consul blijven tot zijn dood in 1960. In de periode 1932-1944 ressorteerde het consulaat onder het Gezantschap te Washington. Vanaf 1945 ressorteerde het onder het Gezantschap te Havana (Cuba). In de Dominicaanse Republiek waren drie Nederlandse vice-consulaten gevestigd, namelijk in San Pedro de Macoris, Puerto Plata en in Sanchez. Door de afnemende economische betekenis van Sanchez, werd in 1949 besloten om het vice-consulaat in die plaats op te heffen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van het consulaat te Santo Domingo omvat de jaren 1932-1959. De correspondentie uit die jaren was bijeengevoegd in 23 archiefdozen. Op het consulaat is een hoofdindeling gemaakt van het archief. Het archief bestond namelijk uit vijf delen:
  1. Consulaire correspondentie, 1932-1959;
  2. Correspondentie met het gezantschap te Havana, 1945-1959;
  3. Correspondentie met het gezantschap te Washington, 1932-1944;
  4. Correspondentie met de regering van Curaçao, 1932-1952;
  5. Diverse correspondentie, 1932-1959.
In het vijfde deel bevond zich o.a. de correspondentie van het consulaat met de regering van de Dominicaanse Republiek, met het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, met Nederlandse gezantschappen in Midden- en Zuid-Amerika en met de Nederlandse vice-consulaten in de Dominicaanse Republiek. Iedere doos bevatte de correspondentie uit één of meerdere jaren. Het archief was noch chronologisch noch thematisch geordend en bevatte ook geen inventaris of inhoudsopgave.
Het archief van het consulaat te Santo Domingo is in 1982 bewerkt door drs. P.R. Post van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na de bewerking, waarbij de oorspronkelijke hoofdindeling werd gehandhaafd, bleven 12 archiefdozen over. Het archief van het Nederlandse consulaat te Santo Domingo over de periode 1932-1959 omvat thans drie dozen met de consulaire correspondentie; drie dozen met de correspondentie tussen Santo Domingo en het gezantschap te Havana, 1945-1959; twee dozen met de correspondentie van het consulaat te Santo Domingo met het gezantschap te Washington, 1932-1944; twee dozen met de correspondentie tussen het consulaat en de regering van Curaçao (en de Nederlandse Antillen) en twee dozen met diverse correspondentie uit de periode 1932-1959. Deze twee dozen zijn verder uitgesplitst in Correspondentie met het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Dominicaanse Republiek, 1932-1955 en Diverse Correspondentie, 1932-1959.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2010 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in de Dominicaanse Republiek op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur, onderwijs en wetenschap. Te vinden zijn brieven en rapporten over onderwerpen als de monopolisering van de tabakshandel door de Dominicaanse regering, de opvang van Nederlandse (joodse) vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, hulpacties voor de slachtoffers van de Watersnoodramp 1953, Nederlands-Dominicaanse handelsbetrekkingen en onderhandelingen met de Nederlandse Antillen over de toelating van Dominicaanse prostituees.
Selectie en vernietiging
De archieven van het Consulaat in de Dominicaanse Republiek (Santo Domingo) over de periode 1932-1959 zijn al eerder door het ministerie van Buitenlandse Zaken geselecteerd. Met het Nationaal Archief (NA) is afgesproken dat er tijdens de herbewerking van het archief in 2010 geen aanvullende selectie zal plaats vinden. Het archiefbestand zal in zijn geheel worden overgebracht naar het NA. Met het NA is afgesproken geen koppeling te maken met handelingen uit de Basis Selectiedocumenten.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris is op dezelfde manier gestructureerd als tijdens de eerdere bewerking door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De inventaris van de eerdere bewerking is opgenomen in het archief en te vinden onder de Rubriek Oude toegang, inv.nr. 137
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen.
Ordening van het archief
Het archief is geordend op basis van de oorspronkelijke hoofdindeling in vijf delen. Het vijfde deel Diverse Correspondentie is gesplitst in twee delen: Correspondentie met het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Dominicaanse Republiek, 1932-1955 en Diverse Correspondentie, 1932-1959.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Consulaat te Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), nummer toegang 2.05.336, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat Santo Domingo, 2.05.336, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Het archief sluit aan bij een al bestaande toegang: 2.05.172 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-generaal in de Dominicaanse Republiek, 1958-1974.