Terug naar zoekresultaten

2.21.227 Inventaris van de archieven van de familie (Van Toulon) van der Koog; familie van Toulon en aanverwante families, 1600-1956

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.227
Inventaris van de archieven van de familie (Van Toulon) van der Koog; familie van Toulon en aanverwante families, 1600-1956

Auteur

A.A. Hamburger-Wolterbeek Muller

Versie

15-08-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1984 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 436 Van Toulon van der Koog
Koog, van der

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1600-1956

Archiefbloknummer

C24461

Omvang

; 636 inventarisnummer(s) 2,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte, en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Van Toulon van der Koog
Van Toulon

Samenvatting van de inhoud van het archief

Na het uitsterven van de naam 'Van Toulon' kreeg de familie Van der Koog in 1854 het recht om deze naam aan haar familienaam toe te voegen. Het familiearchief bevat archivalia van de familie Van der Koog (-van Toulon) en tevens van enkele aanverwante families. Het betreft o.a. correspondentie, genealogische aantekeningen, staatkundige stukken, stukken opgemaakt uit hoofde van bestuurlijke functies ten tijde van Koning Lodewijk Napoleon, en stukken betreffende grondbezit.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De afstamming van de familie Van Toulon van der Koog is terug gevoerd tot Willem Jacobsz en Teuntjen Hendricks, die in 1656 in de Groote Lind (bij Zwijndrecht) in het huwelijk traden. Hun kinderen namen "Van der Koogh" aan als achternaam, misschien omdat hun vader uit de Zaanstreek afkomstig was. In 1854 kreeg Lodewijk Johan van der Koog voor zichzelf toestemming de naam "Van Toulon", de naam van zijn moeder, Johanna Paulina Jacoba van Toulon, bij de naam "Van der Koog" aan te nemen. Met het overlijden op 15 februari 1852 van Carel Elias van Toulon, neef van Johanna Paulina Jacoba van Toulon, was de familie van Toulon in mannelijke lijn uitgestorven. In 1870 kreeg de minderjarige Jan Vincent Maarten van der Koog, zoon van Lodewijk Johan van Toulon van der Koog, eveneens toestemming de naam "Van Toulon" aan te nemen. De twee jongste dochters van Lodewijk Johan van Toulon van der Koog, geboren in 1857 en 1860, waren dus de eersten in de familie, die meteen bij hun geboorte de naam Van Toulon van der Koog hadden, maar voor de drie andere kinderen, geboren voor 1854, moesten hier-voor aparte procedures gevolgd worden. Enige stukken deze naamstoevoeging betreffende zijn opgenomen in de afdeling a van dit hoofdstuk, bevattende de stukken betreffende de familie (Van Toulon) van der Koog in het algemeen, omdat ze op de gehele familie betrekking hebben.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het gehele archief heeft lange tijd berust bij Mr. I.J. van Toulon van der Koog te Vogelenzang.
De verwerving van het archief
Inbewaringgeving van een particulier archief, niet in eigendom verkregen

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief- Van Toulon van der Koog bestaat uit enige portefeuilles stukken afkomstig van Maarten van der Koog en Johanna Paulina Jacoba van Toulon, zijn tweede echtgenote, een portefeuille stukken afkomstig van hun zoon Lodewijk Johan van der Koog en zijn echtgenote Martha Kinnema Wijndels, verder stukken nagelaten door hun kleinzoon Jan Vincent Maarten van Toulon van der Koog en zijn echtgenote Christine Henriëtte Tydeman, en nog enige stukken van twee van de vier zusters van Jan Vincent Maarten. Tenslotte maken de stukken nagelaten door mr Lodewijk Johan van Toulon van der Koog, de oudste zoon van Jan Vincent Maarten van Toulon van der Koog, deel uit van het familie-archief. Dit gedeelte bestaat vrijwel uitsluitend uit correspondentie, die hij gevoerd heeft over het onder hem berustende familiearchief en genealogische aangelegenheden betreffende de families, waarvan de archieven afkomstig waren.
Een aantal stukken, waarvan niet meer is na te gaan van wie van de leden van de familie Van Toulon van der Koog ze afkomstig waren, zijn in een aparte afdeling bijeengebracht.
In de laatste afdeling van dit hoofdstuk zijn stukken opgenomen die door het huwelijk van Christine Henriëtte Tydeman met Jan Vincent Maarten van Toulon van der Koog in het bezit van de familie Van Toulon van der Koog waren gekomen. Deze stukken, bijna alle van mr Meinard Tydeman, vader van Christine Henriëtte Tydeman, zijn grotendeels door Christine Henriëtte Tydeman of door enigen van haar kinderen geschreven, sommige hebben betrekking op Christine Henriëtte Tydeman. In deze afdeling zijn ook enige briefjes opgenomen, die Christine Henriëtte Tydeman als klein meisje geschreven heeft aan haar "juf", en die later teruggegeven zijn.
De archieven van de familie Van Toulon en verdere verwanten en de aangehuwde familie Van Nispen met verdere verwanten, die door het huwelijk van Johanna Paulina Jacoba van Toulon met Maarten van der Koog vererfden in de familie (Van Toulon) van der Koog, zijn beschreven in de hoofdstukken 2 en 3. Het archief van de familie Wijndels en verdere verwanten, dat door het huwelijk van Martha Kinnema Wijndels met Lodewijk Johan (van Toulon) van der Koog eveneens vererfde in de familie Van Toulon van der Koog, is opgenomen in hoofdstuk 4. Zoals er stukken van Maarten van der Koog door vererving in het bezit kwamen van de familie Van Toulon van der Koog - afstammelingen van zijn zoon Lodewijk Johan - zo ook kwamen stukken van hem door vererving in het bezit van jkvr Vincence Adrienne Rethaan Macaré, kleindochter van Anthony Jan Cornelis van Bijnkershoek van der Koog, de oudste zoon van Maarten van der Koog. Anthony Jan Cornelis van der Koog kreeg in 1821 toe-stemming de naam Van Bijnkershoek bij de naam "Van der Koog" aan te nemen, zie inventarisnummer 521. Na het overlijden van jkvr Rethaan Macaré heeft haar echtgenoot mr Hendrik Kronenberg deze stukken met andere aangeboden aan mr Lodewijk Johan van Toulon van der Koog, die toen het familiearchief - Van Toulon van der Koog onder zijn beheer had. De stukken zijn opgenomen in hoofdstuk 5.
Het familie-archief Van Toulon van der Koog bestaat, behalve uit de archivalia van leden der familie Van Toulon van der Koog, tevens uit archieven afkomstig van de aangehuwde families Van Toulon en Wijndels met aanverwante families en personen, welke archieven door huwelijk en vererving werden verkregen, terwijl het familie-archief later nog werd aangevuld met archivalia min of meer betrekking hebbend op deze families of een speciaal familielid.
Verantwoording van de bewerking
Bij de bewerking van de archieven was het niet mogelijk op een oude orde af te gaan, zodat het nodig was voor de inventaris een geheel nieuwe ordening te creëren.
De inventaris is verdeeld in drie delen: in het eerste deel zijn de archieven van de familie Van Toulon van der Koog en de aangehuwde families opgenomen; in het tweede de later verzamelde stukken, terwijl in het derde deel de stukken ondergebracht zijn waarvan geen samenhang met de verschillende onderdelen van het archief bleek.
Het eerste deel van de inventaris is ingedeeld in hoofdstukken, en het archief van elke familie of aangehuwde familie is in een eigen hoofdstuk van de inventaris beschreven. Een uitzondering werd gemaakt voor aangehuwde families, van wie slechts enkele stukken aanwezig zijn, zodat niet van een familie-archief sprake was. Deze families werden opgenomen in een afdeling van het hoofdstuk, waarin het archief is beschreven van de familie waaraan ze verwant waren.
Het tweede deel van de inventaris, waarin de later verzamelde stukken zijn opgenomen, is eveneens ingedeeld in hoofdstukken. Twee gedeponeerde archiefjes, die deel uitmaken van deze verzamelde stukken, zijn elk in een eigen hoofdstuk opgenomen, terwijl de losse verzamelde stukken in het laatste hoofdstuk bijeengebracht werden.
Alle paragrafen en de indeling ervan worden verduidelijkt door opschriften en inleidende commentaren.
Daar het verband van sommige stukken tot het overige archief uit de inhoud zelf soms niet was af te leiden, moesten elders naspeuringen verricht worden om het verband vast te stellen. Om de verhoudingen binnen de verschillende families en van de families tot elkaar vast te stellen moest eveneens allerlei onderzoek gedaan worden, zo ook voor de beschrijvingen van de levensloop der familieleden. In de verklarende teksten in de inventaris zijn de resultaten hiervan verwerkt.
Het gehele archief heeft lange tijd berust bij Mr. I.J. van Toulon van der Koog te Vogelenzang; de van hem bewaard gebleven correspondentie betreffende archief- en familieaangelegenheden beslaat de periode 1914-1956. Veel van de in het tweede deel opgenomen stukken werden vooral hem aangeboden.
In een drietal aanhangsels bij de inventaris zijn de boeken en kranten opgenomen, alsmede de publicaties, waarvoor gebruik gemaakt was van stukken uit het familie-archief, omdat deze categorieën niet tot een archief behoren. Deze stukken zijn onder het hoofdstuk VARIA ondergebracht.
In deze inventaris zijn de hoofdstukken betreffende de verschillende personen en zaken van nadere toelichtingen voorzien, zowel over de de archiefvormende personen als het archief zelf. Ook zijn de beschrijvingen nader toegelicht, wanneer de inventarisator dit nodig achtte. Voor nadere gegevens over de archiefvormers van dit familie-archief zij men dus naar de desbetreffende plaats van de inventaris verwezen. Enkele in deze inventaris beschreven stukken bevinden zich niet in het Algemeen Rijksarchief, maar zijn in bewaring gegeven aan het Nederlandse Postmuseum. Indien dit het geval is, is zulks in de inventaris vermeld. Ook wanneer als gevolg van de toegepaste indeling stukken betreffende een zelfde zaak uit elkaar zijn geraakt, zijn onderling verwijzingen aangebracht.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 436 Van Toulon van der Koog, nummer toegang 2.21.227, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Koog, van der, 2.21.227, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen