Terug naar zoekresultaten

2.21.300 Inventaris van het archief van P.J. Schmidt [levensjaren 1896-1952], over de jaren 1912-1953 (1960)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.300
Inventaris van het archief van P.J. Schmidt [levensjaren 1896-1952], over de jaren 1912-1953 (1960)

Auteur

M. Baertl

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1997 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 480 P.J. Schmidt
Schmidt

Periodisering

archiefvorming: 1912-1952
oudste stuk - jongste stuk: 1912-1960

Archiefbloknummer

C26146

Omvang

; 107 inventarisnummer(s) 1,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in heten in het
Nederlands
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Schmidt
Petrus Johannes Schmidt

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief geeft inzicht in de zeer gevarieerde loopbaan van P.J. Schmidt, journalist, politicus en bestuurder. Het archief bevat talrijke stukken uit de vooroorlogse periode van Schmidt. Hij hoorde bij de linkervleugel van de SDAP, waarvoor hij lid was van de Provinciale Staten van Noord-Holland en de Gemeenteraad van Amsterdam (1939-1941). Tijdens de oorlog was hij actief in het verzet, waarin hij werkte voor het illegale blad "Je Maintiendrai". Na de oorlog trad hij in dienst van de Verenigde Naties; hij was onder meer secretaris van commissies betreffende Korea en Kashmir.
Het archief bevat veel stukken uit de periode dat Schmidt redacteur was van "Je Maintiendrai"; gedrukte exemplaren van het blad zijn in het archief aanwezig. Ook aanwezig in het archief is een uitgebreide collectie van materiaal met betrekking tot Nederlands-Indië en over de (toekomstige) Nederlands - Indonesische verhoudingen. Daarnaast zijn er verscheidene documenten waarin hij genoemd wordt, daterend van na zijn overlijden in 1952.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Levensloop
Petrus Johannes Schmidt werd geboren te Arnhem op 23 november 1896 als zoon van Hendricus Fredericus en Frederika Sophia van Koten.
Na zijn MULO-opleiding vervulde hij verschillende administratieve betrekkingen. In de jaren 1914-1919 bekleedde hij functies op de gemeentesecretarieën van Arnhem, Gouda en Amersfoort. In zijn vrije tijd volgde hij een opleiding in de gemeente-administratie en colleges staats- en bestuursrecht en economie aan de Rijksuniversiteit Utrecht.
In 1920 vertrok hij naar Nederlands-Indië waar hij was aangesteld tot commiesredacteur op het Departement van Landbouw te Buitenzorg. Na een jaar verruilde hij deze functie voor die van kanselier van het Nederlandse gezantschap te Bangkok. In deze jaren ontplooide hij ook al journalistieke aktiviteiten als correspondent voor de Indische krant "Voorwaarts" en voor andere bladen. Na terugkomst in Nederland was hij van 1924 tot 1928 chef van het documentatiebureau van het Nederlandsch Verbond van Vakverenigingen. Vanaf 1928 was hij zelfstandig journalist en vertaler.
Zijn politieke aktiviteiten in de socialistische beweging namen inmiddels in toenemende mate de overheersende plaats in zijn leven in. Binnen de S.D.A.P., waarvan hij van 1930 tot 1932 lid van het partijbestuur was, behoorde hij tot de linkervleugel; vooral koloniale vraagstukken hadden zijn belangstelling. In 1932 trad hij na een conflict uit de S.D.A.P. en vormde met enkele medestanders de Onafhankelijke Socialistische Partij (O.S.P). Deze partij fuseerde later met de Revolutionair Socialistische Partij tot de Revolutionair Socialistische Arbeiders Partij (R.S.A.P.). In 1933 en 1934 werd hij twee keer tot gevangenisstraf veroordeeld wegens opruiing tijdens onlusten in Amsterdam. Met de R.S.A.P. kwam het in 1936 tot een breuk door zijn felle protesten tegen de Stalinistische zuiveringen in de Sowjet-Unie, waarna hij zich weer bij de S.D.A.P. aansloot. Van 1935 tot 1937 was hij lid van Provinciale Staten van Noord-Holland en in de jaren 1935-1936 en 1939-1941 lid van de Gemeenteraad van Amsterdam.
In de oorlogsjaren was hij, vooral op journalistiek gebied, aktief in het verzet; o.a. was hij redacteur van het blad Je Maintiendrai . Daarnaast nam hij deel aan de gedachtenwisseling over de wederopbouw van de Nederlandse samenleving en de toekomstige verhouding tot de koloniën na de bevrijding. Dit had tot gevolg dat hij in 1945 tot de oprichters van de Nederlandse Volksbeweging behoorde.
Na enkele maanden als adviseur van minister-president Schermerhorn te zijn opgetreden, richtte hij zijn aandacht op de buitenlandse politiek.
Hij was betrokken bij de voorbereidingscommissie voor de oprichting van de Verenigde Naties en trad daarna in dienst van de V.N. In deze organisatie had hij o.a. een aandeel in de opstelling van de Verklaring van de Rechten van de Mens en fungeerde hij als secretaris van V.N.-commissies voor Korea, Eritrea en inzake het Indiaas-Pakistaanse conflict over Kashmir. In 1952 werd hij benoemd tot secretaris van de Commissie voor Ontwapening en hoofd van de desbetreffende afdeling.
P.J. Schmidt overleed op 2 december 1952 te New York aan een hartaanval.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van P.J. Schmidt werd in 1996 door zijn weduwe, mevrouw C.J. Schmidt-Paardenkooper, aan het Algemeen Rijksarchief geschonken.
Schenking (van een niet overheidsarchief)
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Vooral de vooroorlogse periode, waarin de nadruk van zijn aktiviteiten op zijn rol in de socialistische beweging lag, is goed gedocumenteerd. Ook van zijn werkzaamheden bij de Verenigde Naties zijn veel stukken bewaard gebleven.
Verantwoording van de bewerking
Bij de ordening van het archief is er zoveel mogelijk naar gestreefd de stukken naar aktiviteit in te delen. Waar dit niet mogelijk was of wanneer de hoeveelheid archivalia te gering in omvang was zijn de stukken in de rubriek "Stukken niet naar aktiviteit ingedeeld" geplaatst.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 480 P.J. Schmidt, nummer toegang 2.21.300, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Schmidt, 2.21.300, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Nationaal Archief
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen