Terug naar zoekresultaten

2.21.017 Inventaris van het archief van L.J.M. Beel [levensjaren 1902-1977] en enige familieleden, 1900-1997

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.017
Inventaris van het archief van L.J.M. Beel [levensjaren 1902-1977] en enige familieleden, 1900-1997

Auteur

J.A.A. Bervoets, H.J.Ph.G. Kaajan

Versie

10-11-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1978 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 254 L.J.M. Beel
Beel

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1900-1997

Archiefbloknummer

C22026

Omvang

446 inventarisnummer(s); 6,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Waarschijnlijk zijn een aantal stukken in het.
Nederlands
Engels

Soort archiefmateriaal

Het archief bevat onder andere krantenknipsels, foto's, video- en geluidsbanden.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Beel, mr.dr. Louis Joseph Maria (1902-1977)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van dr. L.J.M. Beel (1902-1977) bevat privéstukken (inclusief foto's) over zijn kinder- en studententijd, informatie over de laatste fase van de bezetting en het herstel van het Nederlandse bestuur, dossiers over Nederlands-Indië en Indonesië (staatkundige hervormingen, bestuur, regionale zaken, aangelegenheden van kerkelijke aard en brochures over Nederlands-Indië en Indonesië uit de periode 1945-1950) en stukken over zijn werkzaamheden als vice-president van de Raad van State. Er is correspondentie met ondermeer mr. M. van der Goes van Naters, mr. E.N. Kleffens, dr. H.J. van Mook, dr. L. Neher, dr. C.P.M. Romme, W.L. Sassen, mr. M.P.L. Steenberghe en jhr. Mr. A.W.L. Tjarda van Starkenborg Stachouwer, de zogenoemde formatiedagboeken, stukken en krantenknipsels over kabinetsformaties (1946-1968), fotoalbums van reizen van Beel naar Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen, videobanden en cassettebanden met interviews met Beel.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Dr. L.J.M. Beel (1902-1977) was een van de meest prominente katholieke naoorlogse politici van Nederland. Beel was minister van Binnenlandse Zaken (februari 1945-september 1947 en december 1951-juli 1956), Minister-President (juli 1946-augustus 1948 en december 1958-mei 1959)), Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon te Batavia (oktober 1948-mei 1949), vice-president van de Raad van State (augustus 1959-juli 1972), betrokken bij kabinetsformaties en delicate politieke kwesties zoals de affaire Greet Hofmans.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De hier voorlopig beschreven stukken werden in 1974 en 1975 door dr. L.J.M. Beel aan het Algemeen Rijksarchief geschonken. Buiten de overdracht vielen archivalia betreffende zijn vice-presidentschap van de Raad van State die aan de archiefbeheerder van dat college werden geschonken, zijn correspondentie met de koningin en diverse andere personen tijdens zijn (in-)formateurschap, die aan de directeur van het Kabinet der Koningin werden overgedragen en de stukken betreffende het Koninklijk Huis die aan de directeur van het Koninklijk Huisarchief werden geschonken.
Bij de overdracht bevonden zich bestanddelen in verzegelde dozen en enveloppen. Als beperkende bepaling gold, dat de zegels niet voor zijn dood en in ieder geval niet vóór 1 januari 1985 verbroken mochten worden. Voor raadpleging van de rest van het bestand is schriftelijke toestemming van de Rijksarchivaris van de Tweede Afdeling vereist. Aangezien Beel op 11 februari 1977 overleed, zijn de verzegelde bestanddelen tot 1985 gesloten.
Het niet-verzegelde bestand bestaat uit een aantal door Beel geordende dossiers inzake zijn bemoeienis met de onafhankelijkheidswording van Indonesië, enige foto-albums, brochures en (gedeeltelijk gesloten) enveloppen met kranteknipsels. De dossiers werden in 1975 aangevuld met archivalia, die Beel aan prof. dr. N.M. Boon had uitgeleend ter voorbereiding van een bronnenpublikatie over de Nederlands-Indonesische betrekkingen in de jaren 1945-1950. De op de lijst gevolgde indeling geschiedde overeenkomstig een rubricering van Beel zelf. De buiten de dossiers gehouden stukken zijn achter het beschreven gedeelte op de lijst opgenomen.
Het is de bedoeling, dat de afgebroken beschrijvingsarbeid zal worden voortgezet na 1 januari 1985, wanneer ook de verzegelde bestanddelen kunnen worden beschreven. De onderzoeker zal derhalve rekening moeten houden met wijzigingen in de nummering.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De Aanvulling 1997 en 2009 is in 2009 beschreven door Dick Kaajan.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 254 L.J.M. Beel, nummer toegang 2.21.017, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Beel, 2.21.017, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Raad van State
Kabinet der Koningin
Koninklijk Huisarchief
Publicaties Lambert Giebels, Beel, van vazal tot onderkoning, Biografie 1902-1977 , Den Haag SDU 1995.

Archiefbestanddelen