Terug naar zoekresultaten

3.21.34 Inventaris van het archief van de Handels- en Landbouwbank te 's-Gravenhage, 1907-1938

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.21.34
Inventaris van het archief van de Handels- en Landbouwbank te 's-Gravenhage, 1907-1938

Auteur

J.A.A. Bervoets

Versie

31-08-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1993 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Handels- en Landbouwbank te 's-Gravenhage
Handels-en Landbouwbank

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1907-1938

Archiefbloknummer

35459

Omvang

; 276 inventarisnummer(s) 35,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Handels- en Landbouwbank Curator van het Faillissement Spaarbank van de Handels en Landbouwbank Handels- en Landbouwbank / kantoor Gouda Handels- en Landbouwbank / kantoor Schoonhoven Coöperatieve Boazbank, Schoonhoven Handels- en Landbouwbank / kantoor Dordrecht Handels- en Landbouwbank / kantoor Dordrecht / afdeling spaarkas Handels- en Landbouwbank / kantoor Dordrecht / afdeling effecten Handels- en Landbouwbank / kantoor Zwijndrecht Handels- en Landbouwbank / kantoor Rotterdam F.N. Stickenga, Dordrecht Verbroek en zoon, Dordrecht Scheepsverven- en dakbedekkingsfabriek, Rotterdam P. Schotel, Steenhouwerij en Marmerzagerij, Dordrecht Goudse Coöperatieve Melkfabriek "De Combinatie" N.V. Zuivelfabriek en Melkhandel "Gouda" Nederlandse Hervormde Kerk, Schoohoven, 1907-1931, 1931-1938, 1907-1931, 1918-1931, 1913-1927, 1907-1931, 1927-1931

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Handels- en Landbouwbank in de regio Zuid-Holland bevat voor de periode 1878-1939 onder ander dossiers van debiteuren, debiteurenlijsten van alle kantoren, grootboeken, notulen, jaarverslagen en kasboeken over verschillende jaren, presentielijsten van aandeelhouders, ingekomen jaarbalansen van de bijkantoren en ingekomen maandelijkse proef- en saldibalansen van de bijkantoren. Ook zijn er aparte archieven van de Spaarbank en van de Curator van het faillissement. Tevens bevat het archief een aantal gedeponeerde archieven van bedrijven en een restant van het archief van de Ned. Herv. Kerk te Schoonhoven.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Handels- en Landbouwbank werd in 1907 opgericht als een regionale bank in Zuid-Holland met vestigingen in Gorinchem en Dordrecht. Het hoofdkantoor bevond zich in Gorinchem. Dordrecht fuseerde met de Assurantiemaatschappij Verbroek en zn. In 1912 werd een filiaal in Gouda gevestigd. In 1918 breidde de bank zich uit door fusies met Ubbens, Wiersma en Dijksterhuis in Groningen en E.A. Smidt en Co in Assen, welke bedrijven tot bijkantoren werden omgevormd. In datzelfde jaar werd een bijkantoor in Schoonhoven opgericht, dat in 1923 fuseerde met de Centrale Boazbank aldaar.
Het hoofdkantoor vestigde zich met ingang van het boekjaar 1922 in 's-Gravenhage en vormde een "centrale administratie"; Gorinchem werd bijkantoor. In 1927 werd nog een agentschap in Rotterdam geopend.
De banken traden op als spaarbank, credietbank en commissiehandel in fondsen, waarbij ze de functies waarnamen van de instellingen, waarmee ze waren gefuseerd.
In 1927 vroeg de Handels- en Landbouwbank surseance van betaling aan; in 1930 werd het faillissement uitgesproken. De directeur werd in 1931 wegens malversaties veroordeeld. Vanaf mei 1931 nam de curator in Den Haag ook de administratie van de bijkantoren over, zodat de administratie van die kantoren in 1931 ophield. In 1938 was de verdeling van de failliete boedel voltooid en de liquidatie afgesloten.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De stukken werden door de curator in het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief gedeponeerd. In 1972-1975 werden de archieven van het N.E.H.A. overgebracht naar de Rijksarchiefdienst en vandaar over openbare archiefbewaarplaatsen in Nederland verdeeld.
De verwerving van het archief
Het archief is voor langere tijd in beheer, niet in eigendom verkregen.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De omvang van het archief dat na de liquidatie achterbleef, bedroeg 500 meter; hierbij waren ook de bescheiden inbegrepen van bedrijven waarvan de bank als crediteur belangen in onderpand had en dus zeggenschap had in de directievoering.
Selectie en vernietiging
Het archief van de Handels- en Landbouwbank werd globaal geschoond; 300 meter werd vernietigd, waaronder nagenoeg de volledige bedrijfscorrespondentie.
Verantwoording van de bewerking
In 1991 werd het restant, nader geordend, geschoond en ontsmet. Als criterium gold een vernietigingslijst, die door het N.E.H.A. werd goedgekeurd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief is een tijd lang onder slechte condities bewaard geweest. Dit heeft tot gevolg dat verschillende banden en stukken dusdanig door schimmel zijn aangetast, dat raadpleging door het publiek niet mogelijk is. Ook zijn er soms banden en ordners gebruikt, die niet voor langdurige bewaring geschikt waren. Voor bepaalde `kalamazoo'-systemen garandeerde de leverancier een levensduur van zeven jaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Handels- en Landbouwbank te 's-Gravenhage , nummer toegang 3.21.34, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Handels-en Landbouwbank, 3.21.34, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Handels- en Landbouwbank, bijkantoor Assen in het Drents Archief
Handels- en Landbouwbank, bijkantoor Gorinchem in het stadsarchief Gorinchem en in het Centraal Archief Nederlandsche Bank
Handels- en Landbouwbank, bijkantoor Gouda in het SA Hollands Midden
Handels- en Landbouwbank, bijkantoor Rotterdam in het Gemeentearchief Rotterdam
Handels- en Landbouwbank, bijkantoren Groningen en Uithuizen in de Groninger Archieven.

Archiefbestanddelen