Terug naar zoekresultaten

2.16.78.07 Inventaris van het archief van J.F. van Royen als Algemeen Secretaris der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, 1916-1942

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.78.07
Inventaris van het archief van J.F. van Royen als Algemeen Secretaris der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, 1916-1942

Auteur

L. Pilon

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1994 (c)

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Staatsbedrijf der PTT, Archief van J.F. van Royen als Algemeen Secretaris der PTT
PTT / Van Royen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1916-1942

Archiefbloknummer

W20250

Omvang

; 99 inventarisnummer(s) 0,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Royen, Jean François van
, (1878-1942)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het persoonlijk archief van J.F. van Royen bevat een aantal stukken, bijeengebracht door van Royen uit hoofde van zijn functie als Algemeen Secretaris en als lid, c.q. secretaris van diverse commissies, onder meer de Permanente Commissie voor de Radiotelegrafie van 1911 tot 1924 en de Commissie voor de Draadomroep. Tevens zijn er een aantal stukken omtrent de radiodistributie, waaronder over de ANP.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
J.F. van Royen (geboren 27 juni 1878) kwam op 16-05-1904 in dienst bij de Rijksdienst der Posterijen en Telegrafie en werd officieel op 22 mei 1920 Algemeen Secretaris der Posterijen en Telegrafie (per 1 november 1928 werd hieraan de Telefonie toegevoegd). Deze functie bekleedde hij echter al vanaf 1 januari 1918. Van Royen nam zitting in een groot aantal commissies. Hij was voorzitter van de commissie van Royen (1923-1925), welke een onderzoek instelde naar de organisatie en werkwijze van het Hoofdbestuur. Van september 1911 tot juli 1921 was hij secretaris van de Permanente Commissie voor de Radiotelegrafie, daarna was hij tot juni 1924 lid van deze commissie. Van Royen was als Algemeen Secretaris eveneens secretaris van de Nozema. Verder is hij o.a. lid geweest van de Commissie voor de Draadomroep, de Raad van Bijstand en de Bijzondere Commissie voor Georganiseerd Overleg. Naast dit alles legde van Royen in zijn taakuitoefening zeer de nadruk op de esthetische aspecten van het Staatsbedrijf.
In maart 1942 werd Van Royen door de Duitsers gearresteerd, omdat hij er van verdacht werd medeverantwoordelijk te zijn voor een protestdocument tegen de instelling van de Kultuurkamer. Datzelfde jaar overleed hij in een concentratiekamp te Amersfoort.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het persoonlijk archief van J.F. Van Royen is als G 51 opgenomen in de zogenaamde "G-code"-archieven van het Hoofdbestuur der PTT. Deze code is geen code in de algemene zin van het woord, maar meer een rubricering van de archieven, die min of meer vertrouwelijk van aard waren. Deze rubricering is rond 1940 ontstaan.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het persoonlijk archief van J.F. van Royen behoort tot de categorie "nalatenschappen" van hoge PTT-functionarissen en is als zodanig meer te beschouwen als een collectie dan als een archief.
Het betreft hierbij nl. een aantal stukken, bijeengebracht door J.F. van Royen uit hoofde van zijn functie als Algemeen Secretaris en als lid, c.q. secretaris van diverse commissies.
Selectie en vernietiging
De stukken die in de nalatenschap van Van Royen zijn aangetroffen van de NOZEMA zijn eruit verwijderd, omdat deze bij het archief van de NOZEMA behoren. De stukken van de Permanente Commissie voor de Radiotelegrafie zijn er wel bij gelaten omdat ze betrekking hebben op de periode waarin Van Royen lid was van deze commissie. (Het betreft hier dus niet het eigenlijke commissie-archief).
Uit het archief zijn alleen dubbelen, blanco formulieren e.d. vernietigd.
Verantwoording van de bewerking
In deze inventaris is ook de G-code G 66 opgenomen (inv. nr. 50).
Als bijlage is een lijst van de gebruikte trefwoorden, met een verwijzing naar de inventarisnummers toegevoegd.
De omvang van het archief bedraagt 0,8 m.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Staatsbedrijf der PTT, Archief van J.F. van Royen als Algemeen Secretaris der PTT, nummer toegang 2.16.78.07, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, PTT / Van Royen, 2.16.78.07, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
De gedeponeerde archieven van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie zijn die archieven, die geen deel uitmaken van de serie-archieven van het Hoofdbestuur der PTT. Naast de archieven van de Hoofdbestuursafdelingen (hoofdzakelijk gevormd als een serie verbalen en later als gecodeerd archief) en de Directieraadsarchieven zijn er nl. nog diverse kleinere zelfstandige archieven gevormd binnen de Hoofdbestuursorganisatie. Deze archieven dragen allen de kenmerken van zelfstandige archiefvorming en zijn dus ook apart geïnventariseerd. De persoonlijke archieven van een aantal hoge PTT-functionarissen zijn beschreven in de toegangen met de nummers 2.16.78.01 t/m 2.16.78.09.
Voor verder onderzoek komen in eerste instantie de volgende archieven in aanmerking:
  • Hoofdbestuur der Posterijen en Telegrafie 1893-1926, toegang nummer 2.16.21.
  • Bureau Radio-omroep en Radiodistributie, Cultureel gedeelte, Derde afdeling van het Hoofdbestuur der PTT 1919-1940, toegang nummer 2.16.25
  • Stukken betreffende de PTT en de Rijkspostspaarbank behorende tot verschillende afdelingen van de ministeries van Waterstaat en Binnenlandse Zaken 1906-1940, toegang nummer 2.16.29.