Terug naar zoekresultaten

2.13.104 Inventaris van de archieven van het Staf Depot Nederlands-Indië en de hieronder ressorterende onderdelen, 1945-1948

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.104
Inventaris van de archieven van het Staf Depot Nederlands-Indië en de hieronder ressorterende onderdelen, 1945-1948

Auteur

R.M.E. Verdonk

Versie

27-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2004 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Defensie: Staf Depot Nederlands-Indië en de hieronder ressorterende onderdelen
Depot Ned.-Ind.Staf

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1948

Archiefbloknummer

D10

Omvang

; 149 inventarisnummer(s) 1,56 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte bronnen, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Staf Depot Nederlands-Indie, 1945-1952

Samenvatting van de inhoud van het archief

De archieven van het Staf Depot Nederlands-Indië bevat tevens de archieven van de Bureaus 1, 2, en 3 en de Stafcompagnie, van de Infanterie Depots Indië, Kamp Vilheide, Kamp Wanroy en Kamp de Rips en van de Commandant van Doorgangskamp 1 te Woerden. Naast de agenda's van uitgaande en ingekomen stukken, welk nader toegankelijk zijn via eigentijdse onderwerpregisters, bevatten de archieven onder ander ook stukken betreffende het troepenvervoer, de inrichting van de kampen en personele infrastructuur en een rapport over buiktyfus aan boord van transportschepen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het Staf Depot Nederlands-Indië, 1945-1949
Na opheffing van de Divisie A op 15 maart 1946 werd de staf van deze Divisie omgevormd tot het Staf Depot Nederlands-Indië (DNI), welke onder bevel stond van de commandant 13 RI, luitenant-kolonel Greidanus. De staf werd aanvankelijk gevestigd in de Willem III kazerne te Apeldoorn, maar al snel, vanaf 23 juli 1946 verplaatst naar de Seeligkazerne te Breda.
Direct onder bevel van de staf traden op 15 maart II-3 RI te Assen, III-3 RI te Oud-Heusden, II-9 RI te Assen, II-12 RI te Schalkhaar, II-10 RI te Eelde, V-Regt. Stoottroepen gelegerd in Steenwijk, het 1 Aanvullingsdepot, bestaande uit de Kampen Vilheide, de Rips en Wanroy te Wanrooy, het Aanvullingsdepot Stoottroepen in Wezep, 2 KNID te Vught, het Depot Genietroepen de 16 en 17 Cie Genietroepen respectievelijk gevestigd te Kijkduin en Sluiskil, het Mobilisatiecentrum, op dat moment in oprichting en tenslotte het Doorgangskamp te Muiderberg.
Omstreeks maart 1947 werd de Staf DNI opgeheven.
Doorgangskampen
De voorlopige samenstelling van de doorgangskampen te Muiderberg en later ook Woerden werd vastgesteld bij Ministeriële Beschikking van 10 juli 1946. ( LO 1946, nr. 239, gewijzigd bij MB van 18 december 1946, nr. 904 (LO 1947, nr. 10). ) De taken van de kampen waren verdeeld. Kamp Muiderberg nam personeel op dat deel uitmaakte van onderdelen die voor uitzending naar Indië waren bestemd, maar dat voor uitzending niet of voorlopig niet geschikt was. Kamp Woerden ving vanuit Indië of Engeland repatriërend personeel op en nam dat in administratief onderhoud met als einddoel herindeling van de militair. Men onderging daar een medische keuring of herkeuring en eventueel een poliklinische danwel specialistische behandeling. Uiteindelijk werd het een medisch kamp en ving het de medische gevallen op van het personeel dat vanuit Indië repatrieerde. Het medisch kamp Woerden maakte met ingang van 1 augustus 1947 deel uit van het Demobilisatiecentrum KL.
1 Aanvullingsdepot
Op 1 februari 1946 werd in de Kampen De Rips, Wanroy en Vilheide het 1 Aanvullingsdepot opgericht als rechtsopvolger van Depot XII. Als doel had dit Aanvullingsdepot voor Indië bestemde compagnieën te legeren, te voeden, van wapenen te voorzien en op te leiden. Het 1 Aanvullingdepot kwam in eerste instantie onder bevel van de Commandant Centraal Vrijwilligers Kamp te Eindhoven te staan.
Met ingang van 1 juni 1946 kwam het 1 Aanvullingsdepot voor alle aangelegenheden onder bevel van de commandant Staf DNI.
Ten gevolge van de opheffing van de Staf DNI werd vanaf 1 april 1947 het 1 Aanvullingsdepot ingedeeld bij het Infanterie Depot Indië (IDI). De staf werd opgenomen in de staf van laatstgenoemd depot. De Kampen Vilheide, de Rips en Wanroy kwamen rechtstreeks onder bevel van de commandant Infanterie Depot Indië.
Kamp Wanroy ( Dit kamp werd opgeheven op 18 september 1947. ) werd verplaatst naar Kamp Westerweg te Alkmaar. De Kampen De Rips en Vilheide werden in augustus 1947 overgeplaatst naar Schoorl. Het 1 Aanvullingsdepot werd opgeheven op 1 december 1947.
Infanterie Depot Indië
Wanneer het Infanterie Depot Indië (IDI) is opgericht is niet te achterhalen Het depot was belast met de afwikkeling van de Staf DNI, het 1 Aanvullingsdepot en 2 KNID. Het Infanterie Depot Indië werd met ingang van 1 december 1947 opgeheven. Het afwikkelingsbureau werd op 15 mei 1948 opgeheven.
Organisatieschema
Embedded Image
Er is alleen van de in het midden genoemde onderdelen, de Staf Compagnie en van de Commandant Doorgangskamp nr. 1 te Woerden archief ontvangen. * Opgeheven 25 juni 1946.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archieven zijn via allerlei omwegen terechtgekomen bij het Archief Koninklijke Landmacht, gevestigd in de Wittepoortkazerne te Leiden.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Er zijn inschrijfmiddelen aanwezig, en er bevinden zich gerubriceerde stukken in dit archief.
Selectie en vernietiging
Personeelsstukken worden vernietigd volgens de selectielijst Militair Personeel.
Verantwoording van de bewerking
Het archief is bij het Archief koninklijke Landmacht te Leiden bewerkt en geïnventariseerd zoals toentertijd bij de KL voorgeschreven was.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Een enkel stuk kan in slechte staat verkeren, wat tot gevolg heeft dat het niet geraadpleegd kan worden.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Defensie: Staf Depot Nederlands-Indië en de hieronder ressorterende onderdelen, nummer toegang 2.13.104, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Depot Ned.-Ind.Staf, 2.13.104, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Afkortingenlijst
Afkorting
Betekenis
BOS
Benzine Olie en Smeermiddelen
Cie
Compagnie
DNI
Depot Nederlands-Indië
GS
Generale Staf
IDI
Infanterie Depot Indië
KL
Koninklijke Landmacht
KNID
Koninklijk Nederlands Infanterie Depot
KNIL
Koninklijk Nederlands-Indisch Leger
RI
Regiment Infanterie

Archiefbestanddelen