Terug naar zoekresultaten

3.02.39 Inventaris van het archief van de Provinciale Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen in Zuid-Holland, (1851) 1872-1971

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.02.39
Inventaris van het archief van de Provinciale Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen in Zuid-Holland, (1851) 1872-1971

Auteur

F.A.M. Schoone, J.A.A. Bervoets

Versie

25-10-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1977 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Provinciale Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen in Zuid-Holland
Prov. Vereniging Burgemrs. en Secr. ZH

Periodisering

archiefvorming: 1872-1971
oudste stuk - jongste stuk: 1851-1971

Archiefbloknummer

35519

Omvang

; 173 inventarisnummer(s) 2,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Correspondentie met België is in hetgevoerd.
Nederlands
Frans

Soort archiefmateriaal

Normaal papier. Onder de archiefstukken bevinden zich foto's en kranten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Provinciale Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen in Zuid-Holland Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen van gemeenten in Zuid-Holland Vereniging van Burgemeesters van gemeenten in Zuid-Holland, Comité tot aanbieding van een huldeblijk aan Mr. C. Fock, Werkcommissie Sport en Lichamelijke Vorming van de Stichting Nationale Sporttotalisator,, , 1872-1985 (1988)., , 1851-1942., (1896).

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief bevat stukken van twee verenigingen van burgemeesters in Zuid-Holland, waarvan de Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen van gemeenten in Zuid-Holland (de "Haagsche kring") was gevestigd in 's-Gravenhage (vanaf 1851) en de andere in Rotterdam (1872-1985). Beiden hadden tot doel de contacten van de burgemeesters onderling in stand te houden, alsmede de belangen van de burgemeesters en hun gemeenten in het landelijke bestel te behartigen. Zij hielden minstens eenmaal per jaar een bijeenkomst; de jaarvergadering van de Provinciale Vereniging ging met veel staatsie gepaard.
Onder de archiefbescheiden bevinden zich stukken van huishoudelijke en organisatorische aard, zoals ingekomen en minuten van uitgaande stukken, notulen, reglementen en documenten betreffende leden, het bestuur, ondernomen activiteiten en financiën. Naast foto's en kranten bevat dit archief ook publicatiemateriaal over allerlei wetten en verordeningen ondermeer op het gebied van communicatie (telegraaf, telefoon), gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid. Ook is het archief van het Comité tot Aanbieding van een Huldeblijk aan Mr. C. Fock aanwezig.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Provinciale Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen in Zuid-Holland, 1872-1985 (1988)
Op 27 juli 1872 kwamen op initiatief van de districtsvereniging Dordrecht ongeveer veertig burgemeesters in hotel Leijgraaf te Rotterdam bijeen, gedeeltelijk voor de gezelligheid, gedeeltelijk ter bespreking van administratieve kwesties. Daar werd besloten voortaan regelmatig een dergelijke bijeenkomst te houden en te dien einde een provinciale vereniging van burgemeesters en secretarissen in het leven te roepen; aldus is geschied.
Het doel der vereniging werd aldus geformuleerd: bespreking en overleg van administratieve aangelegenheden voornamelijk met betrekking tot het besturen der gemeenten en onderlinge voorlichting ter bevordering van eenheid in de maatregelen van bestuur. Rotterdam werd als centrum van de provincie de zetel van de vereniging. Tot eerste voorzitter werd gekozen Rotterdams burgemeester Joost van Vollenhoven, het begin van een traditie; voortaan zal steeds de burgemeester van Rotterdam tot voorzitter worden gekozen.
Gewoonlijk eenmaal per jaar komen de leden te Rotterdam bijeen. Vooral in de beginjaren voorzien deze bijeenkomsten in een behoefte; de leden kunnen hun problemen met elkaar bespreken. Later, met het optreden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten als adviesorgaan, is het voornaamste doel van de bijeenkomsten het bevorderen van de onderlinge contacten.
Op 10 oktober 1942 stuurt de commissaris voor niet-commerciële verenigingen en stichtingen, de NSB-er Woudenberg, een brief waarin hij mededeling doet van zijn beschikking dat de vereniging met ingang van die datum is gestaakt; de geldmiddelen en het archief moeten ingeleverd worden. Het saldo à f. 36.20 werd aan de bezetter overgedragen, maar niet het archief; dit "dook onder" in de bewaarplaats van het stadhuis van Schoonhoven en bleef zo behouden. In 1947 zette de vereniging zijn activiteiten voort met het houden van jaarlijkse vergaderingen en de daarbij gevoerde excursies. Om zich te onderscheiden van de "Haagse" Vereniging van burgemeesters van gemeenten in Zuid-Holland, vermeldde het in zijn briefhoofd de oprichtingsdatum 1872. Het secretariaat van de vereniging was niet meer gevestigd in Rotterdam, maar verplaatste zich van gemeente naar gemeente. In 1982 besloot het bestuur wegens gebrek aan belangstelling de vereniging met ingang van 1 januari 1985 op te heffen. De liquidatie werd in 1988 afgerond.
Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen van gemeenten in Zuid-Holland, 1851-1942 en de Vereniging van Burgemeesters van gemeenten in Zuid-Holland, (1946) 1949- ....
De Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen van gemeenten in Zuid-Holland werd in 1851 opgericht als Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen te 's-Gravenhage. Over de oudste periode is weinig bekend, omdat eerst vanaf 1872 notulen van bijeenkomsten bewaard zijn gebleven. Intern stond deze vereniging bekend als de "Haagsche Kring"; als zodanig vermeldde haar secretaris dit ook in de aanhef van zijn notulen. In 1919 werden van deze vereniging de statuten gewijzigd, mede omdat op verzoek van de Minister van Justitie de naam van de vereniging moest worden gewijzigd om verwarring met de "Rotterdamse" vereniging te voorkomen. Sedertdien droeg de vereniging de naam waarmee zij als archiefvormer is aangeduid.
De vereniging kwam meermalen per jaar periodiek bijeen, voornamelijk om gezamenlijke problemen over het gemeentebeleid te bespreken. Zij bleef tijdens de bezetting doorvergaderen, totdat zij in 1942 door de bezetter werd gestaakt. Op dat moment was de vereniging formeel in liquidatie, omdat zij niet in staat werd gesteld om de bij de oprichting voorziene statutenherziening uit te voeren. Haar vermogen werd overgedragen aan het Nederlands Beheersinstituut.
In 1945 hervatte de vereniging haar activiteiten, die zich uitbreidden tot tweewekelijkse bijeenkomsten, de organisaties van excursies en een uitvoerige correspondentiewisseling over de belangen van de gemeenten en hun burgemeesters. Er werd nagegaan of de vereniging zou opgaan in een landelijk orgaan van burgemeesters, maar uiteindelijk besloot men toch de liquidatie op te heffen en tot heroprichting over te gaan. In 1949 werden de statuten goedgekeurd met de nieuwe benaming Vereniging van burgemeesters van gemeenten in Zuid-Holland. In de correspondentie voerde men steevast de oprichtingsdatum 1851 om zich te onderscheiden van de"Rotterdamse" Provinciale Vereniging van Burgemeesters in Zuid-Holland. De vereniging ging ertoe over om het voorzitterschap niet meer in Den Haag te houden, waardoor ook het secretariaat verplaatste. Tot een fusie met andere regionale burgemeestersverenigingen kwam het niet; men was in die tijd huiverig met de oprichting van een landelijk orgaan. Uiteindelijk sloten de leden zich aan bij een in 1955 opgericht contactorgaan van Nederlandse burgemeesters, waaruit uiteindelijk het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is voortgekomen. De geleidelijke groei van dit genootschap tot een kenniscentrum voor gemeentebesturen, een opleidingsinstituut en een overlegorgaan voor gemeenschappelijke problemen als crisisbeheersing heeft er uiteindelijk toe geleid dat de activiteiten van regionale burgemeestersverenigingen in intensiteit afnamen. "Een paar keer per jaar komen de Zuid-Hollandse burgemeesters in dit verband bij elkaar om te praten over een aktueel thema", schrijft recentelijk een wethouder in zijn weblog ( Marc Witteman, 'Wintergast, Maandag, Februari 07, 2005' Weblog van Marc Witteman, wethouder te Leiden. http://marcwitteman.blogspot.com/2005/02/wintergast.html ) .
Geschiedenis van het archiefbeheer
Kort na de viering van het honderdjarig bestaan werd een afgesloten gedeelte van het archief van de Provinciale Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen in Zuid-Holland aan het gemeentearchief in Rotterdam overgedragen, waar het door een medewerker werd geïnventariseerd. In 1993 werd het door het gemeentearchief van Rotterdam aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen met de daarbij gevoegde inventaris in druk. Aan het archief werd in 2002 een verzameling fotomateriaal toegevoegd van besturen en van jaarvergaderingen van de vereniging. In 2007 werd de inventaris op het internet geplaatst.
Het gedeelte van het archief van de "Rotterdamse" burgemeestersvereniging dat in 1973 om administratieve redenen nog niet geschikt werd bevonden voor overdracht, moet na de liquidatie van de vereniging in 1985 zijn overgedragen aan de "Haagse" Vereniging van burgemeesters van gemeenten in Zuid-Holland. In ieder geval zijn daar de liquidatiestukken aangetroffen en diverse series vergaderstukken en ledenlijsten.
In 2006 werd dit bestand, waarvan de laatste stukken uit 1992 dateren, door de toentertijd in Katwijk berustende secretaris aan het Nationaal Archief geschonken.
De verwerving van het archief
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief van de Provinciale Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen in Zuid-Holland moet zijn geordend in een rubriekenstelsel met series notulen, ledenadministratie, bestuursvergaderingen, presentielijsten en "correspondentie", waaraan enige bijlagen zijn toegevoegd. De correspondentie bevat ter vergadering ingebrachte stukken en discussies met andere gemeenten over beleidsaangelegenheden. Het archief is vanaf de oprichting nagenoeg volledig bewaard gebleven.
Van het archief van de Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen van Gemeenten in Zuid-Holland is het gedeelte 1851-1872 op één stuk na niet in het bestand aangetroffen. Mogelijk is het niet bewaard gebleven. Van het gedeelte 1872-1942 zijn de notulen volledig bewaard gebleven, de overige stukken slechts fragmentarisch. Mogelijk is een gedeelte niet ontsnapt aan de NSB-er Woudenberg, die de archieven van gestaakte en niet-nationaalsocialistische organen slechts geschikt achtte voor papierrecycling. Het archief van de Vereniging van Burgemeesters van Gemeenten in Zuid-Holland is grotendeels gevormd in een chronologische reeks vergaderstukken, waarbij de vergaderdatum als ordeningscriterium geldt. Daarnaast werd een afzonderlijke serie correspondentie van ledenadministratie bijgehouden, terwijl er enkele dossiers zijn gevormd over bijzondere kwesties.
Verantwoording van de bewerking
Deze toegang dient als supplement op de toegang van het archief, zoals die uit Rotterdam is overgekomen. Deze toegang bevat dus een volledige revisie van de inleiding en voorstellen tot wijziging van enkele beschrijvingen in de oorspronkelijke toegang van 1973 en beschrijvingen van de nadere aanvullingen.
De fotoverzameling heeft betrekking op beide verenigingen van burgemeesters. De foto's kunnen van elkaar worden onderscheiden door de plaats van vergadering (Rotterdam of Den Haag, in welk laatste geval een Amsterdamse fotograaf actief was) dan wel door de prominente aanwezigheid van voorzitters als de Rotterdamse burgemeester A.R. Zimmerman.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Gezien de staat van de archieven zijn er geen materiële beperkingen voor de raadpleging.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Provinciale Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen in Zuid-Holland, nummer toegang 3.02.39, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Prov. Vereniging Burgemrs. en Secr. ZH, 3.02.39, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen