Terug naar zoekresultaten

2.19.040.03 Inventaris van het archief van de Stichting Commissie Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting [1955-1972], 1955-1971

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.040.03
Inventaris van het archief van de Stichting Commissie Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting [1955-1972], 1955-1971

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1980 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Stichting Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting
Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1955-1971

Archiefbloknummer

I20242

Omvang

; 10 inventarisnummer(s) 0,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Stichting commissie voor huishoudelijke en gezinsvoorlichting te Amsterdam (1961-1971)

Samenvatting van de inhoud van het archief

De Stichting Commissie Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting werd in 1934 opgericht. Na een reorganisatie in 1961 functioneerde zij onder de naam Stichting Nationale Federatie voor Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting. Taak was het geven van voorlichting aan gezinnen over het voeren van een huishouding, in financieel en materieel opzicht, door middel van cursussen, lezingen en demonstraties. Het archief bevat notulen, vergaderstukken en correspondentie van het bestuur uit de periode rond 1970. Daarnaast bevat het notariële akten uit de periode 1955-1964.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Op 16 november 1934 werd door het ministerie van Sociale Zaken een Commissie inzake huishoudelijke voorlichting en gezinsleiding geïnstalleerd. Het initiatief hiervan ging uit van de Bond voor Nijverheidsonderwijs voor Meisjes, maar in de praktijk bleek dit ook het werk van door scholen van het werk opgeleide gezinsverzorgers. In 1947 veranderde deze commissie van naam in Stichting commissie voor huishoudelijke en gezinsvoorlichting.
In 1955 werd in Amsterdam een plaatselijke stichting opgericht. Blijkens de akte hadden door haar aangewezen personen de taak volwassenenonderwijs te geven op het gebied van huishouden, handwerken koken, naaien, kinderhygiëne en doelmatige inkomstenbesteding, vakken die werden gedoceerd krachtens art. 11 van de Nijverheidsonderwijswet of anders aan scholen voor maatschappelijk werk (de voorlopers van sociale academies). Naast het onderwijs, waarvoor men kennelijk een bevoegdheid moest hebben, was het ook taak voorlichting te geven, met name inzicht in de ontwikkeling van het kind en in de gezinsvoeding
In 1961 werd de commissie omgevormd tot een koepel: de Stichting Nationale Federatie voor Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting. Binnen deze koepel werden interprovinciale stichtingen opgericht, waaronder die van Noord- en Zuid-Holland, De plaatselijke stichting Amsterdam, waarvan het archief hier beschreven is, maakt hiervan deel uit.
In 1970 deelde het ministerie van CRM mede dat bij wijze van bezuinigingsmaatregel de subsidie voor de Stichting Nationale Federatie voor Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting en bijgevolg ook voor de interprovinciale en plaatselijke stichtingen, zou worden ingetrokken. Per ingang van 1 januari 1972 hielden ze dus op te bestaan.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is vanaf 1968 bijgehouden in series vergaderstukken en correspondentie. Oudere stukken zijn vernietigd met uitzondering van de stichtingsakten en enkele stukken van belang voor het beheer van het kantoor.
De verwerving van het archief
Het archief werd langs particuliere weg door een van de stichtingsbestuurders rechtstreeks aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen. Archieven van andere organen van de Federatie werden echter in dat van het hoofdarchief gedeponeerd, dat tijdens de opheffing van de federatie in de archiefbewaarplaats van het Ministerie van CRM kwam te berusten.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat naast correspondentie een serie tijdschriften over huishoudelijke en gezinsvoorlichting in de tijd van de distributie tijdens de bezetting en het begin van de wederopbouw.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Stichting Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting, nummer toegang 2.19.040.03, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting, 2.19.040.03, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Bestanddelen van oudere stukken bevinden zich in het archieffonds van de Stichting Nationale Federatie voor Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting, toegang 2.27.06.