Terug naar zoekresultaten

2.05.273 Inventaris van het archief van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties te New York, 1955-1974

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.273
Inventaris van het archief van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties te New York, 1955-1974

Auteur

CAS 1190

Versie

18-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties te New York
PV Verenigde Naties

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1955-1974

Archiefbloknummer

Z192

Omvang

; 2111 inventarisnummer(s) 34,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Permanente Vertegenwoordiging Verenigde Naties

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat agenda's van ingekomen en uitgaande stukken en een index op telexen en brieven; stukken m.b.t. de organisatie (personeel e.d.); protocollaire handelingen inzake overeenkomsten en verdragen; juridische aangelegenheden (oa. diplomatieke onschendbaarheid); internationale hulpverlening.
Verder zijn er veel stukken betreffende de politieke ontwikkelingen in diverse landen en gebieden; betreffende de Europese politieke samenwerking; ontwapening; sociale (oa. UNICEF)-, economische (oa. UNDP)- en culturele (oa. UNESCO) samenwerking.
Er zijn verder stukken over de organisatie van de VN; het handvest; de algemene vergadering; commissies, en over specifieke onderwerpen: kwesties over landen en gebieden, waaronder Nederlands Nieuw-Guinea, zoals behandeld in de algemene vergadering, maar tevens bredere onderwerpen als apartheid, dekolonisatie, terrorisme, vredesoperaties etc.
Er zijn tevens stukken over de Economische en Sociale Raad: vergaderingen, samenstelling, commissies (oa. Commissie Rechten van de mens, Rechtstoestand van de vrouw), en over specifieke onderwerpen (projecten t.b.v. handel, bv. UNCTAD, UNDP). Er zijn ook stukken over behandelde onderwerpen voor het Internationaal Hof van Justitie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
1. Verenigde Naties
De Verenigde Naties (VN) werd opgericht in 1945 na de Tweede Wereldoorlog. Het is een intergouvernementele organisatie waarvan vrijwel elk internationaal erkend en onafhankelijk land lid is. De leden werken samen op het gebied van het internationale recht, mondiale veiligheid, behoud van mensenrechten, ontwikkeling van de wereldeconomie en het onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. Vanuit het hoofdkantoor in New York en de deelhoofdkantoren in Genève, Wenen en Nairobi beslissen de lidstaten en de gespecialiseerde organisaties van de Verenigde Naties tijdens reguliere ontmoetingen over essentiële wereldzaken en wereldomvattende gebeurtenissen. ( Voor dit algemeen overzicht is gebruik gemaakt van de websites van het Ministerie van Buitenlandse Zaken; van de Permanente Vertegenwoordiging bij de VN; en van de VN. )
De VN bestaat uit 6 bestuursorganen en vele gespecialiseerde organisaties. De zes bestuursorganen zijn:
  • De Algemene Vergadering is het "dagelijkse parlement" binnen de organisatie. In de Algemene Vergadering hebben alle VN-lidstaten zitting. De Algemene Vergadering kan alleen politiek niet-bindende uitspraken doen, dit in tegenstelling tot de Veiligheidsraad die bindende besluiten kan nemen. Alle leden van de VN hebben stemrecht in de Algemene Vergadering, waarin ze afgevaardigd zijn via meerdere (permanente) vertegenwoordigers. De Algemene Vergadering houdt een jaarlijkse sessie, die geopend wordt in september van elk jaar, en speciale bijeenkomsten. De laatsten worden door leden van de Algemene Vergadering of door de VN Veiligheidsraad aangevraagd.
  • De Veiligheidsraad is het hoogste bestuursorgaan van de Verenigde Naties. De Veiligheidsraad heeft vijf permanente leden, die een vetorecht hebben: de Volksrepubliek China (tot 1972 was Taiwan als opvolger van Nationalistisch China lid met vetorecht), de Verenigde Staten, Sovjet-Unie, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In de Veiligheidsraad hebben nog tien andere landen zitting, die voor een periode van twee jaar worden gekozen. Deze niet-permanente leden hebben geen vetorecht en kunnen overstemd worden.
  • Ecosoc heeft als doelstelling het bevorderen van samenwerking op economisch, sociaal en humanitair gebied. Ecosoc is niet permanent in functie maar komt enkele keren per jaar bijeen. Besluitvorming binnen Ecosoc geschiedt bij gewone meerderheid van stemmen.
  • Het Internationale Gerechtshof is het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de VN. Het bestaat uit 15 rechters die door de Algemene Vergadering op advies van de Veiligheidsraad zijn aangesteld. Het Internationaal Gerechtshof is gevestigd in Den Haag in het Vredespaleis. Het behandelt enkel geschillen tussen landen. Een land is niet verplicht deel te nemen aan een proces, maar als een land erin toestemt, moet het zich wel neerleggen bij de uitspraak van het Hof. Op verzoek geeft het ook adviezen aan de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad en andere organisaties die aan de VN gelieerd zijn.
  • Het Secretariaat behandelt de dagelijkse administratieve taken van de VN. Het werkt ten dienste van de Algemene Vergadering, de Veiligheidsraad en anderen. Het Secretariaat wordt geleid door de secretaris-generaal. Als hoogste VN-ambtenaar geeft de secretaris-generaal leiding aan de werkzaamheden van de organisatie. Hij is ook verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van de besluiten van de verschillende VN-organen.
  • De Trustschapsraad (Trusteeship Council) is een van de bestuursorganen van de Verenigde Naties. De Raad heeft als functie om toezicht uit te oefenen op het bestuur van de gebieden die onder het internationale trustschapsstelsel worden geplaatst (de mandaatgebieden). De Raad heeft vijf lidstaten - de Volksrepubliek China, de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk - en deze vijf zijn tevens de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad.
Verder heeft de VN een aantal gespecialiseerde organisaties:
  • Het Internationaal Atoomenergie Bureau (IAEA) is een intergouvernementeel forum voor wetenschappelijke en technische samenwerking op het gebied van nucleaire technologie en het vreedzaam gebruik daarvan.
  • De International Civil Aviation Organization (Internationale Luchtvaartorganisatie) is opgericht in 1947 en heeft als doel de principes en standaarden voor de internationale luchtvaart op te stellen ter verbetering van het luchtverkeer.
  • De International Labour Organization (ILO; Internationale Arbeidsorganisatie) is een gespecialiseerd agentschap en houdt zich bezig met arbeidsvraagstukken. Het is een mondiaal overlegorgaan waarin overheden, vakbonden en werkgevers uit de verschillende lidstaten vertegenwoordigd zijn.
  • Het International Maritime Organization (IMO; Internationale Maritieme Organisatie) is een organisatie die zorgt voor het coördineren van overheidstaken in de scheepvaartindustrie, het verbeteren van de maritieme veiligheid en de bestrijding van watervervuiling.
  • De International Telecommunication Union (ITU) is een internationale organisatie opgericht om op het gebied van radio en telecommunicatie internationale standaarden vast te stellen. De voornaamste taken zijn het standaardiseren en het toewijzen van het frequentiespectrum, en het vaststellen van de wijze waarop nationale telefoonnetwerken onderling moeten worden gekoppeld om internationaal telefoonverkeer mogelijk te maken.
  • De Food and Agricultural Organization (FAO; Voedsel- en Landbouworganisatie) is een organisatie die tot doel heeft om de honger in de wereld te bestrijden.
  • United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) is een organisatie met als doel het waarborgen van vrede en veiligheid door de samenwerking tussen de verschillende lidstaten op het vlak van onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie.
  • United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) is een gespecialiseerde organisatie, met hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Het primaire doel van de organisatie is het bevorderen, promoten en versnellen van de industriële ontwikkeling in ontwikkelingslanden.
  • De Wereldpostunie (Engels: Universal Postal Union; Frans: Union Postale Universelle), ook wel Wereldpostvereniging of UPU genaamd, is een internationale organisatie die de verschillende postovergangen tussen lidstaten controleert. De Wereldpostunie is dan ook verantwoordelijk voor het wereldwijd vertakte postnetwerk. Iedere lidstaat gaat dan ook akkoord met de regels voor het internationaal postverkeer.
  • De Wereldbank is een organisatie die na de Tweede Wereldoorlog (27 december 1945) werd opgericht in het kader van het Marshallplan. Het is een internationale organisatie die leningen, giften en technische ondersteuning biedt om ontwikkelingslanden te helpen hun armoedebestrijdingsplannen uit te voeren. De financiële steun van de Wereldbank kan worden gebruikt voor veel verschillende zaken, van structurele hervormingen van de gezondheids- en onderwijssector van een land, tot milieu- en infrastructuurprojecten zoals dammen, wegen en nationale parken.
  • De World Health Organization (WHO; Wereldgezondheidsorganisatie) is een organisatie gevestigd in Genève met als doel wereldwijde aspecten van de gezondheidszorg in kaart te brengen, activiteiten op het gebied van de gezondheidszorg te coördineren en de gezondheid van de wereldbevolking te bevorderen. De WHO is op 7 april 1948 opgericht door de lidstaten om de wereldgezondheid te garanderen.
  • De World Intellectual Property Organization (WIPO) is een internationale organisatie gewijd aan het beschermen van intellectuele monopolies. WIPO heeft 177 lidstaten en beheert 21 internationale verdragen. Het hoofdkwartier bevindt zich in Genève, Zwitserland. Sinds 1974 is de WIPO onderdeel van de Verenigde Naties.
  • De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is opgericht in 1951 onder toezicht van de lidstaten en is actief op het gebied van weer, klimaat en water.
  • Aan de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) staat aan het hoofd van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties met dezelfde naam. Het hoofdkwartier van deze organisatie bevindt zich in Genève, Zwitserland. De UNHCR werd opgericht op 1 januari 1951 met als doel het beschermen en ondersteunen van vluchtelingen met opvang, terugkeer, of vestiging in een ander land.
2. Werkzaamheden van Permanente Vertegenwoordigingen
Hieronder volgt een algemene beschrijving over de werkzaamheden van de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij internationale organisaties. Deze is letterlijk overgenomen uit hoofdstuk van 7 van het institutioneel onderzoek naar de beleidsterreinen buitenland en ontwikkelingssamenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, 1945 - 1990 [1994], PIVOT-rapport nummer 103, 's-Gravenhage, 2003.
De taak van de Permanente Vertegenwoordigingen (PV) van het Koninkrijk der Nederlanden bij internationale organisaties is het voorbereiden van het gezamenlijke beleid en de voorbereiding en formulering van het nationale beleid met betrekking tot die internationale organisaties. De PV's zijn intermediair tussen de nationale administratie en de administratie van de internationale organisatie. Uitvoering van de taak geschiedt door het uitdragen van het Nederlandse standpunt ten aanzien van aangelegenheden waarvoor de internationale organisatie in het leven is geroepen en het bevorderen van besluitvorming van de internationale organisaties, veelal via compromissen, waarin de Nederlandse belangen zo goed mogelijk tot hun recht komen. De werkzaamheden vinden voornamelijk plaats in vergaderingen van ambtelijke overleg- en werkgroepen en, afhankelijk van het soort organisatie, in al of niet regulier overleg van de politiek verantwoordelijken. De ambtelijke overleg- en werkgroepen kennen bij sommige internationale organisaties een vaste samenstelling, in andere gevallen is er sprake van een ad-hoc overleg. De definitieve voorbereiding van de besluitvorming vindt plaats in het overleg van de Permanente Vertegenwoordigers. De beslissing over de voorstellen vindt altijd op het departement in Den Haag plaats.
Het uitdragen van standpunten door de Permanente Vertegenwoordigingen kan slechts plaatsvinden indien instructies bestaan over die standpunten. Die instructies worden geleverd door de departementen van algemeen bestuur in Nederland. Het departement van Buitenlandse Zaken treedt formeel op als coördinerend orgaan bij het vaststellen en doorgeleiden van die instructies.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Voor de bewerking van het archief is gebruik gemaakt van de volgende selectielijsten:
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Buitenlandse Zaken en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Buitenland over de periode 1945 - 1990, 9 september 2002/nr.C.2002/2848, (Stcrt. 14 november 2002, nr. 220/pag. 11) (RIO 103a)
  • Selectielijst voor de neerslag van de handeling van de minister van Buitenlandse Zaken als vakminister en als actor op het beleidsterrein Rijkshuisvesting, 12 maart 2007/nr. C/S&A/07/524, (Stcrt. 26 juli 2007, nr.142/pag. 6) (RIO 45)
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Buitenlandse Zaken als vakminister en als vakminister in Londen, binnen het beleidsterrein Beheer van de Rijksbegroting over de periode 1940 - 1993, vastgesteld bij beschikking van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Buitenlandse Zaken, nr. 98.22.RWS/JW d.d. 8 januari 1998 (Stcrt. 30 juli 1998, nr. 142), laatstelijk gewijzigd bij beschikking van de staatssecretaris van Onderwijs. Cultuur en Wetenschappen en de minister van Buitenlandse Zaken, 25 januari 2005/nr. C/S/05/138 (Stcrt. 31 maart 2005, nr. 62/pag. 34) (RIO 015)
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Buitenlandse Zaken en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Organisatie van de Rijksoverheid over de periode 1945 - 1999, 5 juli 2005/nr. C/S&A/051197 (Stcrt. 16 december 2005, nr. 245/pag. 25), rekening houdend met publicatie in de Stcrt. 14 juni 2007, nr.112/pag.10 (RIO 143)
  • Basisselectiedocument voor de Minister Buitenlandse Zaken en de onder hem ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein van personeelszaken, t.w. het personeelsdossier, vastgesteld volgens kenmerk 16 augustus 2007/Nr. C/S&A/07/1513 (Stcrt. 20 november 2007, nr. 225 / pag. 15), rekening houdend met publicatie in de Stcrt. 18 december 2007, nr. 245) (RIO 168)
Verder zijn, op verzoek van het Nationaal Archief, de bestaande toegangen op het archief ook in deze inventaris opgenomen.
Bij aanvang bestond het archief uit 38,9 meter. Na bewerking hiervan is in totaal 26,5 meter archief voor bewaring overgebleven. De archiefstukken welke voor bewaring in aanmerking kwamen zijn overgedragen aan het Nationaal Archief. De archiefstukken die voor vernietiging in aanmerking kwamen, zijn na verkregen toestemming van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, afgevoerd door Van Gansewinkel Nederland BV en daar op de gebruikelijke wijze vernietigd.
Verantwoording van de bewerking
1. Algemene toelichting
Dit archiefblok is bewerkt als uitvloeisel van het meerjarenconvenant zoals dit is afgesloten tussen het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) op 29 september 1994.
Het archiefblok omvat het archief van de Nederlandse permanente vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties te New York. De begincesuur voor deze inventaris is het jaar 1955. De eindcesuur is gelegen in het jaar 1974.
Het uiteindelijke resultaat van de bewerking is een klassieke toegang op de archiefbestanden van het archief van de Nederlandse permanente vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties te New York over de periode 1955 - 1974.
Voor de schrijfwijze van buitenlandse aardrijkskundige namen is de schrijfwijze gehanteerd die de Nederlandse Taalunie heeft gepubliceerd op haar website. De Grote Bosatlas is gehanteerd als de vorige genoemde site geen uitsluitsel bood.
2. Materiële verzorging
Ten behoeve van de overbrenging naar het Nationaal Archief dient het archief te voldoen aan de in de Regeling duurzaamheid archiefbescheiden (2001) gestelde eisen. Concreet betekent dit dat de volgende stappen zijn uitgevoerd:
  • Alle ijzerwerk (paperclips, nietjes, hechtmechanieken e.d.) is verwijderd;
  • Foto's, lichtdrukken en andere materialen die aan sterkere chemische reacties dan goed papier onderhevig zijn, zijn voorzien van afzonderlijke fourflaps;
  • Omslagen, archiefdozen en etiketten voldoen aan de ICN-kwaliteitseis
Ordening van het archief Het oorspronkelijke archief was onderverdeeld in twee tienjarenblokken. Het eerste blok bestrijkt de periode 1955 - 1964 en het tweede blok de periode 1965 - 1974. Beide blokken zijn in de nieuwe bewerking samengevoegd. Het oorspronkelijke archief omvat twee blokken namelijk het algemeen archief over de periode 1955 - 1964 en het geheim archief over de periode 1965 - 1964. Deze zijn apart beschreven. In deze toegang is echter ook een aantal archiefbescheiden opgenomen, waarvan de datering niet binnen de archiefblokperiode vallen. De toegang is geordend op de 9 hoofdrubrieken van de archiefcode van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals deze in 1978 is vastgesteld. De hoofdrubrieken zijn:
code 0
Algemeen
code 1
Organisatie
code 2
Protocol
code 3
Juridische aangelegenheden
code 4
Aangelegenheden van openbare orde, openbare zedelijkheid, openbare gezondheidszorg, openbare veiligheid, volkshuisvesting, leefmilieu
code 5
Waterstaat, verkeer en vervoer, verbindingen en elektronica
code 6
Economie, migratie, arbeid
code 7
Sociale aangelegenheden
code 8
Culturele en wetenschappelijke aangelegenheden, voorlichting
code 9
Staatkunde, landsverdediging, internationale organisaties
De benamingen van deze rubrieken, met bijbehorende nummers, zijn voor zover daar stukken van werden aangetroffen overgenomen in deze nieuwe toegang. Binnen deze indeling is, afhankelijk van de aanwezigheid van gerelateerde archiefbescheiden, een nadere onderverdeling gemaakt al dan niet gebaseerd op de archiefcode. Het codenummer is feitelijk een onderwerpsnummer. Dit betekent dat onder één onderwerp meerdere dossiers kunnen vallen die hetzelfde codenummer hebben. Voor het bepalen van de plaats van een archiefstuk binnen de inventaris is gekeken naar de code welke oorspronkelijk aan het archiefstuk is gegeven. Op basis van die code is het archiefstuk onder een rubriek geplaatst. Alleen in die gevallen waarin de gegeven code niet overeenkwam met de inhoud van het dossier, is deze code losgelaten en zijn de stukken geplaatst in de rubriek waar ze inhoudelijk thuis horen. De verschillende archiefstukken zijn zoveel mogelijk chronologisch geordend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A), deels niet openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties te New York, nummer toegang 2.05.273, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, PV Verenigde Naties, 2.05.273, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen