Terug naar zoekresultaten

3.19.20 Inventaris van het archief der heerlijkheid Heerjansdam

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.19.20
Inventaris van het archief der heerlijkheid Heerjansdam

Auteur

W. Moll

Versie

08-12-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1915 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Heerlijkheid Heerjansdam
Heerlijkheid Heerjansdam

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1332-1865

Archiefbloknummer

35276

Omvang

; 383 inventarisnummer(s) 1,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten. De Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Heerjansdam, heer van

Samenvatting van de inhoud van het archief

In het archief zijn stukken aanwezig uit de periode 1332-1865. Er is een rubriek eigensdomsbewijzen betreffende de heerlijkheid, correspondentie van de heer en stukken inzake de inkomsten zoals rekeningen met bijlagen. Aparte rubrieken zijn gewijd aan het visserijrecht van de Heren en stukken over een gors dat de Nachtmerrie werd genoemd. Tot slot bevat het archief een regestenlijst van 53 nummers, met name 17de en 18de eeuwse afschriften.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Heerjansdam is eene der ambachtsheerlijkheden uit den Zwijndrechtschen waard. De waard werd in 1332 door graaf Willem III uitgegeven om bedijkt te worden, en in 1340 beleende hij (zie Inv. no. 2) meester Tielman Jan Heeren Gilles' zoons zoon met het achtste deel van Zwijndrecht, eerst Heer-Heynkensambacht en Heynenkerke, later Heerjansdam geheeten. Deze heerlijkheid kwam achtereenvolgens aan tal van verschillende families. De laatste heer van Heerjansdam wat wien papieren in het archief aanwezig zijn, was jhr. N.J. Steengracht van Duivenvoorde. Eene dochter van dezen huwde met W.A.J. baron Schimmelpenninck van der Oye en werd de moeder èn van mevrouw Van Tets van Goudriaan èn van den vader van den eigenaar der collectie Duivenvoorde. Hiermee is dus verklaard, hoe het mogelijk was, dat een deel van het archief van Heerjansdam onder de papieren van het huis Duivenvoorde werd teruggevonden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In het verslag over 1914 wordt in de afdeeling der aanwinsten en verliezen vermeld, dat de heer W.A.A.J. baron Schimmelpenninck van der Oye eene zeer belangrijke verzameling stukken, die op het huis Duivenvoorde berust hebben, aan het Rijk in bruikleen heeft gegeven. Bij de ordening in die stukken aangebracht door Dr. Poelman, bleek, dat er zich een aantal stukken onder bevonden, behoorend tot het archief der heerlijkheid Heerjansdam.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De stukken, afkomstig van Duivenvoorde, voor zoover zij Heerjansdam betreffen, en de nieuw verworvene werden nu samengevoegd en geïnventariseerd, en zoo ontstond de beschrijving van het archief der heerlijkheid Heerjansdam.
Bij de inventarisatie van het archief van Heerjansdam werden de verlijbrieven en andere algemeene stukken voorop geplaatst en onmiddellijk daarna de bij den heer ingekomen brieven. Daarna werd eene plaats gegeven aan de stukken betreffende de inkomsten der heerlijkheid c.a., voorafgegaan door de stukken betreffende den rentmeester. De papieren over de inkomsten werden gerangschikt in de orde, volgens welke de inkomsten in de rekeningen worden genoemd. De stukken inzake de kerkelijke aangelegenheden vonden daarna eene plaats. Eene afzonderlijke afdeeling werd gevormd van de stukken betreffende den heer van Heerjansdam in zijne hoedanigheid van een der ambachtsheeren van den Zwijndrechtschen waard, terwijl daarna de stukken van onderscheiden aard en eenige oude inventarissen eene plaats kregen. Ten slotte werden eenige stukken beschreven, die uit de ontvangen koffer met papieren te voorschijn kwamen, maar waarvan het verband met Heerjansdam niet is gebleken. De regestenlijst eindigt met een stuk uit 1563. Het in ouderdom daarop volgende stuk is van verscheidene jaren na 1572 afkomstig en kwam dus niet meer voor opneming als regest in aanmerking.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Heerlijkheid Heerjansdam, nummer toegang 3.19.20, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Heerlijkheid Heerjansdam, 3.19.20, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen