Terug naar zoekresultaten

2.14.51 Inventaris van archieven van het Directoraat-Generaal voor de Volksontwikkeling en taakvoorgangers van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, (1926) 1945-1965

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.14.51
Inventaris van archieven van het Directoraat-Generaal voor de Volksontwikkeling en taakvoorgangers van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, (1926) 1945-1965

Auteur

CAS 077

Versie

31-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2003 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Afdelingen, commissies en werkgroepen van het Directoraat-Generaal voor de Volksontwikkeling en taakvoorgangers van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen,
OKW / Volksontwikkeling

Periodisering

archiefvorming: 1945-1965
oudste stuk - jongste stuk: 1926-1965

Archiefbloknummer

O28517

Omvang

; 1056 inventarisnummer(s) 33,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in het
Nederlands
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen/ Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen/ Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling / Werkgroep Coördinatie Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen/ Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling / Afdeling Radio, Televisie en Pers Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen/ Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling / Afdeling Lichamelijke Vorming en Sport Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen/ Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling / Afdeling Jeugdvorming Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen/ Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling / Afdeling Openluchtrecreatie Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen/ Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling / Afdeling Bijzonder Jeugdwerk in Internaatsverband Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen/ Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling / Afdeling Ontwikkeling van Volwassenen Adviescommissie Subsidiëring Landelijke Sportorganisaties Commissie van Deskundigen voor het volksontwikkelingswerk in internaatsverband Commissie voor Jeugdhuizen Centrale Jeugdzorgcommissie, Commissie Internationaal Jeugdverkeer Commissie Interdepartementaal Overleg inzake jeugdzaken Commissie voor de Vaststelling van richtlijnen voor de draadomroepnetten en voor het doorgeven van lokale mededelingen Commissie Zuivering van de Sport Contactcommissie voor de Studieopdracht volksontwikkelingswerk in internaatsverband Financiële Adviescommissie voor de subsidiëring van het volksontwikkelingswerk Landelijke Jeugd Actie Commissie en Finansiële Commissie voor de vrije jeugdvorming Nederlandse Volksdansraad Rijkscommissie inzake lectuurvoorziening Subcommissie voor onderzoek naar ontwikkelingsmogelijjkheden 14 t/m 20-jarigen zonder volledig dagonderwijs Subcommissie voor het volksontwikkelingswerk van de gemengde Technische commissie voor uitvoering van het Nederlands-Belgisch Cultureel Verdrag Technische Commissie gesproken boeken en gesproken tijdschriften, 1954-1964, 1953-1955, 1947-1948, 1945-1961, 1946-1947, 1949-1950, 1947-1964, 1945-1964, 1960-1963, 1959-1964, 1946-1955, 1951-1954, 1948-1954, 1950-1953, 1960-1964, 1959-1963

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende handelingen van het Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling en zijn taakvoorgangers op werkterreinen zoals perszaken, vorming buiten schoolverband, vrijetijdsbesteding, lichamelijke opvoeding, sport, radio- en televisiewezen. Er zijn onder meer stukken m.b.t de organisatie en inrichting van het naoorlogse Omroep-en Radiobestel, de zuivering van het personeel en invoering van de dienst Kijk-en Luisterbijdragen. De internationale contacten na de oorlog zijn weerspiegeld in bescheiden van de Organisation International Radiodiffusion te Brussel en de Werkgroep Televisie van de Brussels Treaty Organisation. Op het terrein van de lichamelijke opvoeding en sport zijn er eveneens stukken over zuivering (van de diverse sportbonden), invoering van de Loterijwet en het bijwonen van internationale bijeenkomsten als Olympiades. M.b.t. de jeugdzorg en jeugdvorming zijn er stukken over de opbouw van het jeugdwerk, Rijksregelingen voor subsidie en internationale samenwerking binnen de Raad van Europa, Unesco, West-Europese Unie en Experimental European Youth Centre. Tevens zijn er stukken over vrijetijdsbesteding en openluchtrecreatie en regelgeving over rijkskampen en internaten. Op het terrein van de volksontwikkeling zijn er stukken over steun aan achtergestelde gebieden, het opzetten van bibliotheken en leeszalen en het ondersteunen van amateuristische kunstuitoefening (waaronder over de Vereniging Nederlands Cultureel Contact).

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
1.Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.1 Algemeen
Bij KB van 24 juni 1945, nr. 1 werd het kabinet Schermerhorn geïnstalleerd. De twee Departementen Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming en Volksvoorlichting en Kunsten werden opgeheven. Het voormalige Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen (OKW) werd weer in zijn oude glorie hersteld, echter met de nodige wijzigingen. Zo werden er 3 directoraten-generaal ingesteld, namelijk het Directoraat-Generaal van Onderwijs, het Directoraat-Generaal van Kunsten en Wetenschappen en het Directoraat-Generaal van Vorming Buiten Schoolverband (in 1960 omgedoopt tot Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling). Bovendien werd het werkterrein van bovengenoemd ministerie uitgebreid met de volgende taken: perszaken, vorming buiten schoolverband en radio-wezen.
In de ministerraad werd, aanvankelijk bij mondelinge overeenkomst, de zorg voor de radio-omroep in handen gelegd van de minister van OKW. Op 28 juli 1945 werd op geen andere basis dan deze mondelinge overeenkomst de Stichting 'Radio Nederland in de Overgangstijd' opgericht. Van het Tijdelijk Besluit (E 118) werd in zoverre afgeweken, dat de minister van Binnenlandse Zaken formeel de uitvoering van de wettelijke bepalingen inzake de omroep overnam.
Op 2 juli 1946 vond bij KB (Stb. E 167) de officiële overdracht plaats van de zorg voor de belangen van de Radio-omroep van het Departement van Binnenlandse zaken aan het Departement van OKW. Alles wat met de Nederlandse cultuur samenhing, was nu onder bovengenoemd ministerie gebracht, tenminste voor zover de regering er mee te maken had, zo verklaarde de minister van OKW, prof.dr. G. van der Leeuw op een persconferentie in augustus van dat jaar.
1.2 Ontwikkeling van de organisatie van het Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling en zijn taakvoorgangers
Het Directoraat-Generaal Vorming Buiten Schoolverband bestond van 1945-1947. In deze periode ressorteerde onder het directoraat-generaal:
  • de Afdeling Volksopvoeding
  • de Afdeling Vrije Jeugdvorming
  • de Afdeling Sociale Jeugdzorg
  • de Afdeling Documentatie en Voorlichting en
  • de Rijksdienst Lichamelijke Opvoeding en Sport.
In 1947, nadat het Directoraat-Generaal was opgeheven, werd de Afdeling Vorming Buiten Schoolverband (VBS) ingesteld, waaronder de taken van eerdergenoemde afdelingen als bureaus werden ondergebracht. De Afdeling VBS ressorteerde onder de secretaris-generaal. Tot 1955 zou de Nederlandse regering de bemoeiing met het brede terrein van de volksontwikkeling samenvatten onder de noemer Vorming Buiten Schoolverband. Vervolgens vonden in de periode tot 1965 de nodige reorganisaties plaats. Zo werden in 1949 een aantal subbureaus toegevoegd aan resp. het Bureau Jeugdzaken, het Bureau Lichamelijke Opvoeding en Sport en het Bureau Algemene Zaken.
In 1952 veranderden de bureaus in onderafdelingen en werd de Afdeling VBS uitgebreid met een Onderafdeling Volksontwikkeling en Vrijetijdsbesteding. In 1955 veranderde de naam VBS in Afdeling Jeugdvorming en Volksontwikkeling en in 1960 vond uiteindelijk een grootscheepse reorganisatie plaats. Er werd een Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling ingesteld, waaronder voortaan de volgende afdelingen zouden ressorteren:
  • de Afdeling Vrijetijdsbesteding (per 1964: Afdeling Ontwikkeling Volwassenen)
  • de Afdeling Jeugdvorming
  • de Afdeling Volksontwikkeling
  • de Afdeling Radio, Televisie en Pers
Doel van dit Directoraat-Generaal was een onderlinge samenhang te creëren tussen de diverse afdelingen.
In 1961 werd hier nog aan toegevoegd de Afdeling Bijzondere Jeugdwerk in Internaatsverband en in 1964 de Afdeling Openluchtrecreatie. In 1963 echter was na de regeringsverklaring van 31 juli 1963 een studie op gang gekomen betreffende een eventuele departementale herverkaveling. Eén van de kernvragen was de 'samenwoning' van Volksontwikkeling c.a. met Onderwijs en Wetenschappen. Een gevolg van deze studie zou zijn de ingrijpende herverdeling van taken in 1965. Volksontwikkeling c.a. werd toen ondergebracht bij het nieuw in te stellen Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk en zou daar verder gaan onder de naam 'Welzijn'.
1.3Taken van het Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling
1.3.1 Afdeling Ontwikkeling van Volwassenen
De Afdeling Ontwikkeling van Volwassenen was belast met het voorbereiden en uitvoeren van regelingen betreffende de ontwikkeling van volwassenen, met de daarmede verband houdende bestuurshandelingen en in het algemeen met het bevorderen van de belangen van de ontwikkeling van volwassenen.
Onder de afdeling ressorteerden:
  • Onderafdeling I: Algemene Zaken en Vrijetijdsbesteding (Taak: behandeling van algemene vraagstukken van ontwikkeling van volwassenen en van vraagstukken inzake vrijetijdsbesteding; de culturele voorzieningen in probleemgebieden en overeenkomstige streken; begrotingszaken; coördinatie van de administratie; internationale betrekkingen op het gebied van de afdeling);
  • Onderafdeling II: Lectuurvoorziening (Taak: subsidiëring van organisaties en instellingen op het terrein van het bibliotheekwerk, waaronder begrepen blindenbibliotheken; houden van toezicht op de besteding van subsidies; voorbereiding van wettelijke subsidieregelinge;
  • Onderafdeling III: Volksontwikkelingswerk (Taak: subsidiëring van organisaties en instellingen ten behoeve van de culturele ontwikkeling en ontspanning in het bijzonder voor volwassenen; houden van toezicht op de besteding van subsidies; voorbereiding van wettelijke subsidieregelingen);
  • Onderafdeling IV: Amateuristische Kunstbeoefening (Taak: subsidiëring van organisaties en instellingen op het terrein van de musische vorming en de uitingen van volkscultuur; houden van toezicht op de besteding van subsidies; voorbereiding van wettelijke subsidieregelingen).
1.3.2 Afdeling Jeugdvorming
De Afdeling Jeugdvorming was belast met het voorbereiden en uitvoeren van regelingen betreffende de jeugdvorming, met de daarmede verband houdende bestuurshandelingen en in het algemeen met de bevordering van de belangen van de jeugdvorming.
Onder de afdeling ressorteerden:
  • Onderafdeling I: Beleidszaken en Toezicht(Taak: behandeling van zaken van principiële aard; beleidsbeoordeling van subsidieaanvragen; houden van toezicht op de besteding van de subsidies; onderhouden van contacten; houden van toezicht op onder de Afdeling Jeugdzaken ressorterende commissies);
  • Onderafdeling II: Administratie (Taak: het verrichten van alle administratieve werkzaamheden, welke voortvloeiden uit de subsidiëring van de organisaties en instellingen door de Afdeling Jeugdvorming; leveren van een bijdrage aan het opstellen van de rijksbegroting; verzorgen van interne documentatie en statistieken).
1.3.3 Afdeling Bijzonder Jeugdwerk in internaatsverband
De Afdeling Bijzonder Jeugdwerk in internaatsverband is belast met het voorbereiden en uitvoeren van regelingen betreffende de jeugdvorming in de kampen en internaten voor sociale jeugdzorg, de daarmee verband houdende bestuurshandelingen en met het voorbereiden en treffen van voorzieningen ten behoeve van de jeugdbescherming in buitengewone omstandigheden.
Onder de afdeling ressorteerden:
  • Bureau 1: Algemene Zaken (Taak: de zaken betreffende de personeelsvoorziening, het algemeen pedagogische beleid, het onderwijs en de culturele vorming, de vakscholing, de geestelijke verzorging, de algemeen psychologische aspecten en de gezondheidszorg; begroting van uitgaven en middelen; de zaken betreffende de jeugdbescherming in buitengewone omstandigheden);
  • Bureau 2: Selectie (Taak: selectie van deelnemers en deelneemsters; plaatsing en overplaatsing; ontslag; het doen instellen van psychologische onderzoeken; rapportering over deelnemers en deelneemsters; voorbereiding van de nazorg);
  • Bureau 3: Administratieve Zaken (Taak: administratieve werkzaamheden ten behoeve van de bureaus 1, 2 en 4);
  • Bureau 4: Technische Dienst (Taak: beheer van gebouwen en terreinen alsmede hun inrichting; regeling van de materiaalvoorziening; aankoop van levensmiddelen; voedselcontrole; houden van toezicht op het materieel beheer; afsluiten van contracten met leveranciers);
  • Bureau 5: Comptabiliteit (Taak: regeling van subsidie en comptabele aangelegenheden; houden van financieel en boekhoudkundig toezicht).
1.3.4 Afdeling Radio, Televisie en Pers
De Afdeling Radio, Televisie en Pers was belast met het voorbereiden en uitvoeren van regelingen betreffende de radio-omroep, de televisie en de pers, met de daarmede verband houdende bestuurshandelingen en in het algemeen met de bevordering van de belangen van de radio, de televisie en de pers.
Onder de afdeling ressorteerden:
  • Onderafdeling I: Radio en Televisie (Taak: het voorbereiden van het beleid der overheid, alsmede het voorbereiden en uitvoeren van wettelijke regelingen op het gebied van de radio en de televisie (met uitzondering van de zendertechniek); het algemeen en het financieel toezicht op radio en televisie);
  • Onderafdeling II: Pers (Taak: het voorbereiden van het beleid der overheid, alsmede het voorbereiden en uitvoeren van wettelijke regelingen op het gebied van het perswezen; het onderhouden van contact tussen de regering en instellingen op het terrein van de pers).
1.3.5 Afdeling Lichamelijke Vorming en Sport
De Afdeling Lichamelijke Vorming en Sport was belast met het voorbereiden en uitvoeren van regelingen betreffende de lichamelijke vorming en de sport, met de daarmede verband houdende bestuurshandelingen en in het algemeen met de bevordering van de belangen van de lichamelijke vorming en de sport, daaronder begrepen de opleiding van sportleiders en sportleidsters.
1.3.6 Afdeling Openluchtrecreatie
De Afdeling Openluchtrecreatie was belast met het voorbereiden en uitvoeren van regelingen betreffende de openluchtrecreatie, met de daarmede verband houdende bestuurshandelingen en in het algemeen met het bevorderen van de belangen van de openluchtrecreatie.
Onder de afdeling ressorteerden:
  • Onderafdeling I: Beleidszaken (Taak: behandeling van zaken van algemene aard; beleidsbeoordeling van subsidieaanvragen; planologische vraagstukken in verband met de openluchtrecreatie; interdepartementale coördinatie op het gebied van de openluchtrecreatie; onderhouden van contacten met provincies, gemeenten en recreatieschappen; onderhouden van internationale contacten op het gebied van de openluchtrecreatie);
  • Onderafdeling II: Administratie (Taak: het verrichten van alle administratieve werkzaamheden, welke voortvloeiden uit de subsidiëring van organisaties en instellingen door de Afdeling Openluchtrecreatie; behandeling van begrotingszaken; behandeling van overige administratieve zaken ten behoeve van onderafdeling I).
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archieven van de afdelingen, commissies en werkgroepen van het Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling van het voormalig Ministerie van OKW werden gevormd in de periode van 24 juni 1945 tot en met 14 april 1965. Zij werden in 1969 door het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen in bruikleen afgestaan aan het toenmalige Ministerie van CRM en berustten tot aan het tijdstip van de bewerking door de Centrale Archief Selectiedienst in het archiefdepot van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. De taken van het Directoraat-Generaal waren na opheffing van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen overgegaan naar het Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling en Openluchtrecreatie van het Ministerie van CRM. In 1989 werd de bruikleenovereenkomst ingetrokken en was het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen (OW) weer formeel beheerder, waarmee dan ook de nodige afspraken gemaakt zijn voor de bewerking van het archief.
Het te bewaren archiefgedeelte werd door de beheerder, het Ministerie van OW, overgedragen aan het Nationaal Archief te Den Haag conform de daarvoor in de Archiefwet 1995 neergelegde voorschriften.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Het bestand direct te vernietigen archiefbescheiden werd na goedkeuring van de incidentele vernietigingslijst door betrokken instanties, conform de procedure zoals neergelegd in de Archiefwet 1995, afgevoerd naar het Bureau Vernietiging Overheidsarchieven te Apeldoorn. De moederboeken van het fichedoorschrijfsysteem zijn incidenteel vernietigd overeenkomstig het advies van de Algemene Rijksarchivaris, gelet op artikel 3, vierde lid, sub b en c van het Archiefbesluit, gegeven in zijn brief d.d. 18-7-1990, kenmerk 90004958.
Verantwoording van de bewerking
De begincesuur is gesteld op 5 mei 1945. Tijdens de oorlogsperiode werden door de Duitse bezettingsmacht verschillende wijzigingen in de organisatiestructuren van de ministeries aangebracht. Deze werden na de capitulatie ongedaan gemaakt. Dit werd geformaliseerd in het KB van 24 juni 1945. De eindcesuur werd bepaald door de reorganisaties van de ministeries van 14 april 1965 waarbij de taken van het Ministerie van OKW onder anderen overgingen naar de Ministeries van CRM en OW.
Ter bewerking werd een vijftiental archiefblokken aangeboden. Uit nader onderzoek bleek dat de Stichting Nationale Federatie Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting, de Persraad, de Televisieraad, de Radioraad en de Raad voor de Jeugdvorming hun eigen archieven vormden, welke op grond van de toepassing van het bestemmingsbeginsel niet konden worden aangemerkt als zijnde archieven van afdelingen of commissies, casu quo werkgroepen van het Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling (DGV). De twee 'nagekomen verzamelingen' van archiefstukken van het DGV-archief zijn conform het bestemmingsbeginsel opgenomen in de archieven van de diverse afdelingen.
(Gedeponeerde) archieven van commissies en werkgroepen welke onder het ministerie ressorteerden of door hun taakstelling nauw verbonden waren met het archiefvormend orgaan zijn in deze inventaris achter het archief van die afdeling opgenomen waarbinnen de archiefbescheiden werden aangetroffen. Bij de beoordeling van de plaatsing van archiefbescheiden in de archieven van de commissies en werkgroepen is strikt gelet op het bestemmingsbeginsel. Archiefbescheiden waarin de afdelingen van het Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling zaken afhandelen met commissies en werkgroepen zijn uiteraard opgenomen in de archieven van de afdelingen. Het archief van de Interdepartementale Coördinatiecommissie voor de Openluchtrecreatie, in 1962 veranderd in Interdepartementale Coördinatiecommissie voor de Openluchtrecreatie en het Toerisme (INCORET) is niet in deze inventaris opgenomen.
De archieven besloegen voor het begin van de bewerking 122 m; 38 m werden voor bewaring aangemerkt, wat neerkomt op een percentage van 31.1. Een aantal stukken heeft een datering, die voor of na de bestaanscesuren van het Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling ligt. Op grond van de regelgeving over de wijze van handelen met archiefbescheiden bij reorganisatie en/of opheffing van overheidsorganen zijn de mappen met een datering niet vallend tussen begin en einddatering van het archiefvormend orgaan overgebracht naar het archiefvormend orgaan passend bij bestemming en afdoeningsdatum van de map.
De in deze inventaris voorkomende beschrijvingen zijn hoofdzakelijk onderwerpbeschrijvingen met vermelding van de handeling van het archiefvormend orgaan op map/doosniveau. De archiefvormer heeft facetten van de behandeling van bepaalde onderwerpen vaak opgeborgen in verschillende mappen. Deze mappen zijn veelal niet samengevoegd. Wil men een beeld krijgen van de verschillende facetten van de behandeling van een onderwerp verdient het aanbeveling alle beschrijvingen binnen een rubriek te raadplegen.
Vervallen inventarienummers:
  • 2-38
  • 801-803
  • 879
Ordening van het archief
Archiefschema DGV-Algemeen
Het archiefblok DGV-Algemeen was geordend volgens de code Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het moederboek van het fichedoorschrijfsysteem van de Afdeling Vorming Buiten Schoolverband is opgenomen onder de rubriek 'Stukken van algemene aard'. De onderverdeling van de rubriek 'Stukken betreffende bijzondere onderwerpen' is afgeleid van de systematiek van de code VNG. Het archief bestaat voornamelijk uit bescheiden van behandeling van verschillende onderwerpen door afdelingen van het DGV gezamenlijk die op grond van het bestemmingsbeginsel niet expliciet aan een bepaalde afdeling konden worden toegewezen.
Archiefschema's van De Afdelingen Lichamelijke Vorming en Sport, Jeugdvorming en Openluchtrecreatie
Voor het opstellen van archiefschema's van de bescheiden van de Afdelingen Lichamelijke Vorming en Sport, Jeugdvorming en Openluchtrecreatie is gebruik gemaakt van de systematiek van de code VNG, aangezien de archiefbescheiden in de dynamische periode reeds volgens de systematiek van de code VNG waren geordend.
Archiefschema's van de Afdelingen Bijzonder Jeugdwerk in Internaatsverband en Radio, Televisie en Pers
De archiefschema's van de Afdelingen Bijzonder Jeugdwerk in Internaatsverband en Radio, Televisie en Pers zijn afgeleid van de onderwerpen van bemoeienis van deze afdelingen welke in hoofdlijnen overeenkomen met de oorspronkelijke ordening van de stukken. Het archief van de Afdeling Radio, Televisie en Pers viel uiteen in zes op zich zelf staande archiefblokken met daarbij behorende registratuurplannen. Deze situatie ('oude orde') is in de inventaris gehandhaafd. Dit heeft tot gevolg dat een onderwerp van bemoeienis in alle zes archiefblokken kan worden aangetroffen.
Archiefschema van de Afdeling Ontwikkeling van Volwassenen
De archiefbescheiden van deze afdeling waren in de dynamische fase van het archief geordend volgens de code VNG. Tijdens de bewerking bleek dat een groot aantal bescheiden verkeerd was geklasseerd, hetgeen opnieuw coderen noodzakelijk zou hebben gemaakt. Bovendien was de code VNG in feite te algemeen voor dit specifieke archief. Op grond van deze bevindingen werd de code VNG niet gebruikt als basis voor een archiefschema van dit archief. Het archiefschema gaat uit van de klassieke tweedeling tussen 'stukken van algemene aard' en 'stukken betreffende bijzondere onderwerpen'. Bij de onderverdeling van de rubriek 'stukken betreffende bijzondere onderwerpen' is specifiek gekeken naar de drie taakgebieden van dit archiefvormend orgaan: het volksontwikkelingswerk, de lectuurvoorziening en de amateuristische kunstbeoefening.
Op grond van de toepassing van het structuurbeginsel (oude orde) zijn de zes archiefblokken van de Afdeling Radio, Televisie en Pers niet geïntegreerd. Voor het opzoeken van informatie dienen dan ook alle zes archiefblokken van deze afdeling te worden geraadpleegd. De uitgebreide inhoudsopgave vergemakkelijkt het opzoeken van de archiefbescheiden in de inventaris.
Het opvragen van archiefbescheiden vergt bijzondere aandacht. Bij een beschrijving hoort een inventarisnummer. Het inventarisnummer staat voor de beschrijving. Voor het opvragen van een archiefstuk uit het depot dient het inventarisnummer vermeld te worden om het stuk terug te vinden.
Voorbeeld:
41 Instelling van de hoofdafdeling Vorming Buiten Schoolverband,
1947, 1 stuk

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Afdelingen, commissies en werkgroepen van het Directoraat-Generaal voor de Volksontwikkeling en taakvoorgangers van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen,, nummer toegang 2.14.51, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, OKW / Volksontwikkeling, 2.14.51, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk: Raad voor de Jeugdvorming en de daaronder ressorterende Commissies en Werkgroepen, 1954-1980 (toegangsnummer 2.27.04)
Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk: Radioraad; Algemene Programma Commissie; Indië Programmacommissie; Radio Omroep Controle Commissie; Televisieraad, 1929-1969 (toegangsnummer 2.27.05)
Ministerie van Maatschappelijk Werk; Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk: Directie Bijstandszaken en taakvoorgangers, 1952-1982 (toegangsnummer 5.068.5058)

Bijlagen

Overzicht van geraadpleegde bronnen Bank, J., Televisie in de jaren zestig: Wederopbouw, Welvaart en Onrust, Nederland in de jaren vijftig en zestig. Houten: De Haan, 1986. Brink, E.A.B.J. ten en C.W.L. Schell, Geschiedenis van de Rijkstelegraaf 1852-1952 ,'s-Gravenhage: Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, 1954. Cals, mr. J.M.L.Th. en drs. K.I.L.M. Peters, Jeugdwerk en Volksontwikkeling: Nederlands Bestuursrecht , Alphen aan den Rijn: N. Samsom N.V., ca. 1953. Diemer, E. en L. Lichtenberg, Vier decennia adviseren over persbeleid. De Persraad 1945-1987 . Meppel, Boom, december 1987. Dijk, K. van, Radio en Volksontwikkeling. Sociaal-culturele aspecten van de radio-omroep , Assen: Van Gorcum, 1953. Jonker, E., 'De conjunctuur van de volksopvoeding'. In: Intermediair, 21e jg., Deventer, R. Goedkoop, 1985, 11-13 mrt. Literatuurrapport ten behoeve van de bewerking van de archieven van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling en haar taakvoorgangers. Winschoten: Centrale Archief Selectiedienst, 1988 Molendijk, H., De overheid en de cultuur: Hand- en leerboek der bestuurswetenschappen. Alphen aan den Rijn: N. Samsom N.V., 1971 Nijenhuis, H., Volksopvoeding tussen elite en massa. Een geschiedenis van volwasseneneducatie in Nederland. Meppel: Boom, 1981. Rapport van het archieftechnisch onderzoek ten behoeve van de bewerking van de archieven van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, Directoraat-Generaal voor Volksontwikkeling en taakvoorgangers. Den Haag: Centrale Archief Selectiedienst, 1989. Staatsalmanakken voor het Koninkrijk der Nederlanden , 1940-1967. Vrankrijker, A.C.J. de, Volksontwikkeling, geschiedenis en problemen van het sociaal-culturele werk in Nederland . Assen: Van Gorcum, 1962.

Archiefbestanddelen