Terug naar zoekresultaten

2.13.5375 Inventaris van het archief van de Algemene Secretarie van het ministerie van Defensie: beleidsterrein Militaire Operatiën, 1954 - 1981

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.5375
Inventaris van het archief van de Algemene Secretarie van het ministerie van Defensie: beleidsterrein Militaire Operatiën, 1954 - 1981

Auteur

L.C. Beijersbergen van Henegouwen, D. Bentum, N.C. Bekker

Versie

22-11-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Defensie; Algemene Secretarie, Beleidsterrein Militaire Operatiën
Defensie / Militaire Operatien

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1954-1981

Archiefbloknummer

5375

Omvang

; 744 inventarisnummer(s) 15,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Oorlog, Algemene Secretarie Ministerie van Defensie, Algemene Secretarie

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het beleidsterrein Militaire Operatiën heeft betrekking op de inzet van Nederlandse troepen t.b.v. militaire bijstand en internationale vredesmissies, en op de voorbereiding van de strijdmacht op haar oorlogstaak. Bij dat laatste valt o.m. te denken aan het opstellen van regels m.b.t. evacuaties, vorderingen en onteigeningen en inundaties en het regelen van de de verhouding tussen het militaire en civiele gezag alsmede voorlichting aan de burgerbevolking in oorlogstijd. Maar ook aan zaken die in vredestijd plaats vinden, zoals militaire oefeningen en militaire transporten (inclusief ongevallen die daarbij zijn voorgevallen). Tot het beleidsterrein der militaire operatiën moeten voorts gerekend worden: de opruiming van defensiewerken uit de Tweede Wereldoorlog en zaken van protocolaire aard (ceremonieel tenue en regimentsvaandels). Het grootste deel van het (deel)archief heeft betrekking op de situatie in Nederland, maar enkele stukken betreffen specifiek Suriname en de Nederlandse Antillen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De in deze toegang specifiek beschreven archiefbescheiden met betrekking tot de militaire operatiën worden verklaard in het Rapport institutioneel onderzoek. ( PIVOT-rapport nummer 50, Te land, ter zee en in de lucht. Institutioneel onderzoek naar het handelen van de minster van Defensie op het beleidsterrein militaire operatiën, 1945.-1993, gezamenlijke uitgave van de Rijksarchiefdienst en het Ministerie van Defensie,’s-Gravenhage, 1998. ) Dit rapport geeft een overzicht van de ontwikkelingen in historisch perspectief en de doelstelling van het beleidsterrein militaire operatiën, de organisatie, de actoren en hun onderlinge relaties. Het rapport is beschikbaar in de studiezaal.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Met deze toegang wordt 15 m’ overgedragen aan het Nationaal Archief, terwijl 8,0 m’ op grond van de ‘selectielijst voor de neerslag van de handelingen - nummers 5,10, 36, 42 45, 232, 234 en 236 - van de Minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Militaire Operatiën over de periode vanaf 1945, 3 mei 2005/nr. C/S&A/05/933, (Stcrt. 15 juli 2005, nr. 113/pag.14) voor vernietiging in aanmerking kwam.
Verantwoording van de bewerking
Deze institutionele toegang is het product van de bewerking van archiefbescheiden volgens de PIVOT methodiek.
Vanwege de gecompliceerdheid van de methodiek ten opzichte van de bewerking volgens de vernietigingslijst van het Ministerie van Defensie en de destijds beperkte beschikbaarheid van het aantal vastgestelde basis selectiedocumenten is er voor een stapsgewijze introductie gekozen.
De beschikbaarheid van vastgestelde basis selectiedocumenten (voortaan BSD) en de samenstelling van het archief Algemene Secretarie van het Ministerie van Oorlog later Defensie waren het uitgangspunt voor een pilot project. De pilot had als doel inzicht te verwerven in de praktische toepasbaarheid van het BSD als selectiemiddel en de bewerkers geleidelijk aan vertrouwd te laten raken met de bewerkingswijze.
Het totale archief, 1954 – 1981, met een omvang van 94 m’ kent een eenduidige opbouw met dossiers, waarbinnen een grote variëteit van onderwerpen voorkomt. Ook is het archief compleet en “onderhouden”, in die zin dat tot 1994 door het semi-statisch archief van de CPA de vernietigbare bescheiden werden verwijderd op basis van de vernietigingslijst. Aan de dossiers werden registratienummers toegekend van zes cijfers in de bijvoorbeeld de series 200.000, 300.000 en 400.000. Het onderscheid tussen de series stond in relatie tot de behandelende directies van het ministerie. In een concordantie bij deze IT zijn de dossiernummers weergegeven.
De bewerking van dit archiefdeel eindigt in 1981, waarmee het voldoet aan de overbrengingstermijn gesteld in de Archiefwet 1995. Het gedeelte 1946 – 1953 zal afzonderlijk worden geïnventariseerd om reden dat dit deel gevormd werd volgens het verbaalstelsel. Dit leent zich niet voor bewerking volgens de PIVOT methodiek.
Naast bovengenoemd beleidsterrein kent de minister van Defensie er meerdere waarop hij optreedt als direct verantwoordelijke (actor minister), daarnaast zijn er ook beleidsterreinen met een (gedeelde) verantwoordelijkheid die hij draagt met een collega minister (actor vakminister).
Door het destijds ontbreken van voldoende vastgestelde BSD’n voor deze beleidsterreinen kon het archief niet integraal bewerkt worden en diende het deel militaire operatiën daaruit te worden geselecteerd. Wel werd tijdens dit proces elk dossier aan een der overige beleidsterrein toegewezen voor latere bewerking.
Vervolgens werd de inhoud van elk dossier geanalyseerd en in relatie gebracht met een specifieke handeling behorende tot genoemd beleidsterrein en beschreven, ingeval er sprake was van een handeling voorzien van de indicatie (B), bewaren. De beschrijvingen werden opgenomen in een geautomatiseerd bestand tevens model institutionele toegang (IT).
Dossiers behorende tot de handelingen, categorie (V) vernietigen, werden afgescheiden en geregistreerd in een apart bestand.
Om ervoor te zorgen dat gedurende de bewerking van het archief te allen tijde dossiers opvraagbaar bleven, werd het oorspronkelijke registratienummer van de dossiers gehanteerd.
Ten aanzien van de handelingen 134 t/m 137 geldt dat werd aangenomen, RIO, blz. 2, punt 1.2, dat de Rijksdelen Nieuw-Guinea en Suriname buiten het onderzoek werden gelaten. In de dossiers echter blijken Nieuw-Guinea en Suriname daarin geïntegreerd te zijn. Bij het raadplegen van de toegang dient hiermee rekening te worden gehouden.
De in de IT opgenomen en beschreven dossiers kregen uiteindelijk in de fase van ompakken conform de norm goede en geordende staat een definitief en uniek inventarisnummer, gebaseerd op een projectnummer toegekend door het Nationaal Archief en het nummer van het rapport institutioneel onderzoek (RIO), in dit geval 5 en 050, en een volgnummer.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels niet openbaar. Beperking betreft inv.nr. 88 [besluit Ministerraad 18-11-2021]
Beperkingen aan het gebruik
Er zijn geen beperkingen aan het gebruik van inventarisnummers krachtens het auteursrecht
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Defensie; Algemene Secretarie, Beleidsterrein Militaire Operatiën, nummer toegang 2.13.5375, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Defensie / Militaire Operatien, 2.13.5375, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Deze inventaris beschrijft slechts een gedeelte van het archief van de Algemene Secretarie van het ministerie van Oorlog / Defensie uit de jaren 1955-1980.
Het oorspronkelijke archief is bij de bewerking opgesplitst in verschillende deelarchieven, die op grond van verschillende selectielijsten werden bewerkt. Op elk deelarchief is een afzonderlijke inventaris gemaakt:
Nummer toegang
Beleidsterrein
2.13.5370
Rijksbegroting
2.13.5371
Burgerluchtvaart
2.13.5372
Militair Personeel
2.13.5373
Rijkshuisvesting
2.13.5374
Voorlichting
2.13.5375
Militaire Operatiën
2.13.5376
Militaire Inlichtingendiensten
2.13.5377
Overheidspersoneel: arbeidsverhoudingen
2.13.5378
Overheidspersoneel: arbeidsvvoorwaarden
2.13.5379
Overheidspersoneel: arbeidsvmarkbeleid
2.13.5380
Overheidsinformatievoorziening
2.13.5381
Wetenschapsbeleid
2.13.5382
Politie I
2.13.5383
Dienstplicht
2.13.5384
Overheidsorganisatie

Bijlagen

Archiefbestanddelen