Terug naar zoekresultaten

2.13.13.29 Inventaris van het archief van het Hoog Militair Gerechtshof, 1814-1825

Het fragmentarchief bevat stukken betreffende de militaire rechtspreek in de periode 1814-1824 en de wijziging van de wet op de krijgstucht. Het archief uit de periode 1814-1944 is in 1944 bij oorlogshandeling grotendeels verloren gegaan.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.13.29
Inventaris van het archief van het Hoog Militair Gerechtshof, 1814-1825

Auteur

M.D. Lammerts

Versie

27-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1948 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Hoog Militair Gerechtshof
Hoog Militair Gerechtshof

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1814-1825

Archiefbloknummer

J20003

Omvang

; 13 inventarisnummer(s) 0,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Hoger Militair Gerechtshof

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het fragmentarchief bevat stukken betreffende de militaire rechtspreek in de periode 1814-1824 en de wijziging van de wet op de krijgstucht. Het archief uit de periode 1814-1944 is in 1944 bij oorlogshandeling grotendeels verloren gegaan.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De provisionele instructie voor het Hoog-Militair-Gerechtshof werd vastgesteld bij Soeverein Besluit van 20 juli 1814, nr. 27. Artikel 1 bepaalde, dat het zou bestaan uit negen lede, de president daaronder begrepen, t.w. drie rechtsgeleerden, drie officieren van de zeemacht, drie officieren van de landmacht, een advocaat-fiscaal voor de zee- en landmacht en een griffier.
Artikel 2 luidt "De rechtsgeleerden, de advocaat-fiscaal en de griffiers moesten zijn Meesters in de Rechten, gegradueerd op een der Universiteiten van ons land. Zij moesten, ook de militaire leden, de ouderdom hebben van 30 jaar, de griffier die van 25 jaar".
Artikel 4. "Bij de aanvaarding van hun posten, zullen de rechtsgeleerde leden van de praktijk en alle andere ambten en bedieningen, welke hun werkzaamheden verschaffen of waarvoor zij bezoldigd mochten worden, dadelijk afstand moeten doen".
Artikel 5. "Zij zullen ook buiten hetgeen uit hun ambten bij het voorsz. hof zelve voortvloeit, geen commissies op zich mogen nemen, waardoor zij aan het land of eenig gedeelte van hetzelve comptabel zouden zijn".
Artikel 7. "De president, de rechtsgeleerde leden, advocaat-fiscaal en griffier, worden door de Vorst aangesteld voor hun leven".
Artikel 8. "Zoowel de rechtsgeleerde als militaire leden zullen ter vergadering zitting hebben volgens den tijd, waarop zij als leden van dit college, den eed, daartoe staande, hebben afgelegd, zonder dat, ten aanzien der militaire leden, derzelver ancienneteit in den dienst of rang, welken zij bevorens in den dienst ter zee of te lande hebben bekleed, in aanmerking zal kunnen komen".
Bij Soeverein Besluit van 28 juli 1814, nr. 30 werden benoemd tot president J.F. Moorrees en tot leden C.F. de Jonge, J. van den Velden, F.H. Raeber, P.H. Queijssen, Noot, J.L.T.C. van Oldenbarneveld, genaamd Witte Tullingh en G. Bijll. Tot advocaat-fiscaal voor de zee- en landmacht J.W.H. Conrady en tot griffier C.A. Mollerus.
Deze ambtenaren moesten de eed tot hun respectieve bedieningen staande afleggen in hande van de president van het Hoog-Militair-Gerechtshof en door hem te Utrecht, als de plaats voor de residentie van genoemd Hof, in hun functie worden geïnstalleerd.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief uit de periode 1814-1944 is door oorlogshandelingen in 1944 grotendeels verloren gegaan.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Hoog Militair Gerechtshof, nummer toegang 2.13.13.29, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Hoog Militair Gerechtshof, 2.13.13.29, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar