Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

KNCB - Zoeken: knvb

3 Resultaten gevonden, klik op het tabblad om de resultaten te tonen.

2.19.125
J.A.A. Bervoets
Nationaal Archief, Den Haag
2010
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

2.19.125
Auteur: J.A.A. Bervoets
Nationaal Archief, Den Haag
2010

CC0

Periode:

1883-1994

Omvang:

18.10 meter; 1175 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands.

Soort archiefmateriaal:

Normale handgeschreven en gedrukte documenten, foto’s en negatieven, CD’s met geschreven gegevens en beeldmateriaal, videobanden.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

Het archief bevat gegevens over de organisatie en reglementering van cricketwedstrijden alsook over propaganda voor het cricketspel. Hierin zijn ook door de bond uitgegeven brochures en pamfletten opgenomen, de bijgehouden en gereconstrueerde resultaten van de door de bond of zijn verenigingen gehouden cricketwedstrijden en de bij de bond aangesloten cricketspelers (“wedstrijdstaten”) op papier. Deze gegevens zijn deels gecorrigeerd en statistisch en digitaal verwerkt. Een fotoverzameling is gedeeltelijk op papier, gedeeltelijk digitaal aanwezig. In het archief bevindt zich het volledig archief van de Nederlandse Damescricketbond.

Archiefvormers:

  • Koninklijke Nederlandse Cricketbond, 1883-
  • Nederlandse Dames Cricketbond, 1932-1985

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer

Geschiedenis van het archiefbeheer

Het archief van de Bond werd tot 1989 beheerd in het bestuursgebouw in Den Haag. Van de vooroorlogse periode zijn daarvan slechts de allerbelangrijkste bescheiden bewaard gebleven. Toen de NDCB in 1985 in de KNCB opging, deponeerde zij haar archief in de archiefbewaarplaats van de bond. Tot 1993 maakte dit archief deel uit van de bibliotheek. De bibliotheek werd uiteindelijk in fasen in bruikleen gegeven aan de Koninklijke Bibliotheek, die in 1993, na de laatste afsluitende overdracht van de boeken- en brochureschat, aan deze verzameling een tentoonstelling wijdde. Hieronder bevinden zich ook plakboeken met persberichten en fotoalbums.

De commissie hield zich niet alleen bezig met de ordening en instandhouding van het bondsarchief maar ook met de documentatie van de geschiedenis van het cricketspel in Nederland. Dat deed zij vanaf de jaren dertig door middel van correspondentie met verenigingen, oud-cricketspelers en umpires. Vanaf 1945 verzamelde zij systematisch gegevens over de gespeelde wedstrijden in Nederland en door het Nederlands elftal, die door de verenigingen werden aangeleverd. Jaarlijks leverden de verenigingen op aanvraag van de bibliotheekcommissie wedstrijdstaten aan. Aan de hand van perspublicaties en ingekomen brieven reconstrueerde de commissie ook de wedstrijdstaten van alle verenigingen vóór 1945. Daarnaast verzamelde zij analytische gegevens over de scores en de bijzondere prestaties van de individuele cricketspelers. Zo werden er records bijgehouden van het aantal geslagen runs per speler en per team, maar ook de prestaties van bowlers en fielders. De wedstrijdstaten en kaartenbakken met spelersgegevens werden in de bewaarplaats van de commissie gedeponeerd en namen lange tijd het leeuwendeel van de ruimte in beslag. Vanaf 1995 werkte de commissie de gegevens uit de wedstrijdstaten en de kaartsystemen uit in digitaal opgeslagen spreadsheets, waarvan kopieën op CD werden gebackupt.

De verwerving van het archief

In 1976 werd het Algemeen Rijksarchief voor het eerst benaderd door de KNCB voor eventuele bewaring van de gehele verzameling. Hierop werd in beginsel afwijzend geantwoord, omdat het Algemeen Rijksarchief niet bereid was de bijbehorende bibliotheek over te nemen, die in dat jaar nog was uitgebreid met materiaal van een particuliere verzamelaar. Evenmin werden de scoringsbulletins overgenomen. Het kwam eerst in 1996 tot een overdracht van het archief, toen de bond van Den Haag verhuisde naar het nieuwe gebouw in Amstelveen en de bibliotheek was overgebracht naar de Koninklijke Bibliotheek. Deze overdracht beperkte zich tot het bestuursarchief, de archieven van de commissies en hun voorgangers en een kleine hoeveelheid documentatie over de cricketsport, die door de Archiefcommissie was verzameld om het verdwenen vooroorlogse secretariaatsarchief op te vullen. In 2005 werd het archief aangevuld met het bestand van de Scheidsrechterscommissie over de periode 1985-2002. In 2006 volgde een tweede aanvulling van het archief over de periode 2001-2006. In 2008 en 2009 werden de jaarstaten, prestatiegegevens en andere statistische gegevens over spelers en verenigingen alsnog naar het Nationaal Archief overgebracht, evenals de fotoverzameling. Een nadere statistische uitwerking van de jaarstaten en de prestatiegegevens werd op CD gezet, evenals een deel van de fotoverzameling, die met recentere digitaal genomen wedstrijdfoto’s werd aangevuld. Daarbij werd ook audiovisueel materiaal op video en DVD toegevoegd.

Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Aanwijzingen voor de gebruiker

Verwant materiaal

Bijlagen

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in