Terug naar zoekresultaten

2.21.008.86 Inventaris van het archief van C. Hiddingh

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.008.86
Inventaris van het archief van C. Hiddingh

Auteur

J. Steur

Versie

24-07-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1932 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 086 Hiddingh
Hiddingh

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1844-1867

Archiefbloknummer

C22331

Omvang

; 34 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands.

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Hiddingh, C.

Samenvatting van de inhoud van het archief

Mr. Cornelis Hiddingh (1809-1871) was vanaf 1861 tot en met 1871 consul-generaal van Oranje-Vrijstaat in Nederland. In het archief bevinden zich voornamelijk stukken over de reis van C. Hiddingh, die - door de Nederlandse regering tijdens deze reis naar Zuid-Afrika (1855) - verzocht werd te rapporteren over de Oranje-Vrijstaat, die betrekkingen met Nederland wilde aanknopen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Mr. Cornelis Hiddingh (geboren te Kaapstad in 1809 als zoon van Willem Hiddingh en Anna Margaretha van der Poel en overleden te Arnhem in 1871) promoveerde in 1840 te Groningen tot doctor in de beide rechten, werd controleur van 's Rijks directe belastingen en daarna advocaat en wethouder te Assen. In 1855 ondernam hij een reis naar Zuid-Afrika om zijn familie te bezoeken, terwijl de hier te lande bestaande "Commissie ter behartiging van de godsdienstige belangen der Transvaalsche Republiek" hem opdroeg den aldaar bestaanden kerkelijken toestand te onderzoeken. Intusschen had Engeland in 1854 bij de conventie van Bloemfontein de onafhankelijkheid van den Oranje-Vrijstaat erkend, waarna Staatspresident Hoffman diplomatieke betrekkingen met het stamverwante Koninkrijk der Nederlanden wilde aanknoopen. Onze Regeering ging hierop in en maakte van Hiddinghs reis gebruik om hem 3 Augustus 1855 te instrueeren, officieel mededeeling daarvan te doen en ter voldoening aan het door prof. Ulrich Gerard Lauts, eersten consul van den Oranje-Vrijstaat in Nederland, overgebrachte verzoek van zijn regeering aan Koning Willem III, om aan het "Oranjerivier-Grondgebied" vlag en wapen te willen schenken, zich met het overbrengen daarvan te belasten ( Verslag van zijn reis gaf hij in Elpis, Algemeen Tijdschrift voor Zuid-Afrika, 1837. In Onze Eeuw, 1911, IV, blz. 72-98, publiceerde dr. E.C. Godée Molsbergen een studie, gegrond op het archief van het Departement van Buitenlandsche Zaken (thans dossier no. 3483): "Hoe de Oranje-Vrijstaten hun vlag en wapen kregen". ) .
In 1857 teruggekeerd, vestigde Hiddingh zich in Arnhem, waarna hij in 1861 werd aangesteld als consul-generaal van den Oranje-Vrijstaat in het Koninkrijk der Nederlanden (de benoeming dagteekent van 10 September, de toelating had plaats bij Koninklijk Besluit van 27 November 1861 no. 69). Tot zijn dood bekleedde hij deze functie.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In mei 1932 werd het archief aan het Algemeen Rijksarchief geschonken door zijn kleinzoon mr. C. van der Poel Hiddingh, griffier van het kantongerecht te Dordrecht.
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking Vermoedelijk is maar een gedeelte van het door hem gevormde archief - in zijn hoedanigheid als consul-generaal van de Oranje-Vrijstaat - bewaard gebleven ( Vgl. dr. 11. P.N. Muller: Oude tijden in den Oranje-Vrijstaat, Leiden 1907, blz. 52: "Vruchteloos heb ik getracht omtrent zijn consulaire werkzaamheid iets te weten te komen: daarop betrekking hebbende papieren schijnt hij niet te hebben nagelaten". ) . Strikt genomen hoorden deze archivalia in de Unie van Zuid-Afrika thuis ( De papieren van zijn voorganger Lauts berusten volgens mededeeling van dr. W.J. Leyds in het Staatsarchief te Pretoria, waaraan laatstgenoemde ze heeft afgestaan na aankoop bij Fred. Muller te Amsterdam. Verscheiden stukken zijn uitgegeven door dr. S.P. Engelbrecht in zijn Geschiedenis van de Nederduits-Hervormde Kerk in Zuid-Afrika (Amsterdam en Pretoria, 1920 en 1925), die in dl. 1 blz. 93 Hiddinghs verslag van weinig waarde acht. ) , maar omdat ze zoo gering in aantal zijn, werd het ongewenscht geacht ze te scheiden van de papieren betreffende bovengenoemde reis, die te zamen met deze stukken aan het Algemeen Rijksarchief geschonken werden.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 086 Hiddingh, nummer toegang 2.21.008.86, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Hiddingh, 2.21.008.86, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar