Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Schim vd Loeff - Zoeken: jodenvervolging

3 Resultaten gevonden, klik op het tabblad om de resultaten te tonen.

2.21.389
J.A.A. Bervoets
Nationaal Archief, Den Haag
2010
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

2.21.389
Auteur: J.A.A. Bervoets
Nationaal Archief, Den Haag
2010

CC0

Periode:

1923-1998

Omvang:

1.10 meter; 239 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands, enkele in het Engels, in het Frans en in het Italiaans.

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven en gedrukte documenten, een enkele maal aangevuld met fotokopieën. Twee fotonegatieven in toegangnr. 39.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

Mr. G.L. Schim van der Loeff was advocaat in bezettingstijd. Het merendeel van het archief bevat een door hemzelf gevormde selectie van stukken betreffende zijn werk als strafpleiter voor Duitse rechtbanken in bezet Nederland, aangevuld met documentatie betreffende het verzet en herdenking van de oorlog. Het archief bevat daarom belangrijke aanvullende oorlogsdocumentatie, te meer daar de dossiers van het justitiële apparaat voor een groot deel door de bezetter zijn vernietigd.

Archiefvormers:

  • Schim van der Loeff, G.L. (1915-1996)

Archiefvorming

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking

Zoals gezegd herordende Schim van der Loeff zijn advocatendossiers gedeeltelijk voor zijn documentatie inzake de Tweede Wereldoorlog en "verrijkte" hij die met eigen aantekeningen en documentatie. Voor een groot deel zijn deze dossiers intact gelaten. Toch heeft de inventarisator enige ingrepen verricht: stukken betreffende eenzelfde zaak, die in verschillende al dan niet genummerde dossiers zijn aangetroffen, zijn weer bijeengebracht, zodat de oorspronkelijke orde is hersteld. Ook documentatie, die ter adstructie van een detail aan de oorspronkelijke stukken was toegevoegd, maar uiteindelijk een "eigen leven" ging leiden, is apart geborgen en van een eigen beschrijving voorzien. Waar nodig zijn gegevens in de beschrijvingen toegevoegd die de relatie met de geschiedenis van het verzet of de oorlogssituatie duidelijk maken. Door middel van een concordantie op de door Schim van der Loeff aangebrachte dossiernummers kunnen zijn daarnaar verwijzende indexen en nummerlijsten alsnog worden gebruikt.

De verzameling stukken betreffende de bezetting, het verzet en de bevrijding, die door Schim van der Loeff van een lijst waren voorzien, zijn door mij nader beschreven en aangevuld met elders verspreid aangetroffen stukken. Enkele van deze stukken bleken later in Schim van der Loeffs numerieke advocatendossiers gelegd ter adstructie van nadere herdenkingen. Ze zijn zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verzameling geplaatst.

Op de toegangen die Schim van der Loef zelf heeft gemaakt, is achterin deze inventaris een concordantie gemaakt. In de inventaris zijn de door Schim van der Loeff aangebrachte kenmerken opgenomen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Verwant materiaal

Bijlagen

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in