Terug naar zoekresultaten

2.04.43 Inventaris van het archief van de Algemene Landsdrukkerij en het Staatsdrukkerij- en Uitgeverijbedrijf, 1814-1984

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.04.43
Inventaris van het archief van de Algemene Landsdrukkerij en het Staatsdrukkerij- en Uitgeverijbedrijf, 1814-1984

Auteur

H. Stapelkamp

Versie

23-06-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1988 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Algemene Landsdrukkerij en het Staatsdrukkerij en Staatsuitgeverijbedrijf (SDUB)
Alg. Landsdrukkerij SDUB

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1814-1984

Archiefbloknummer

B25052

Omvang

; 668 inventarisnummer(s) 74,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat foto's.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Algemene Landsdrukkerij (opgericht Staatsdrukkerij en Staatsuitgeverijbedrijf (SDUB) (1947-1988)
Oltheten (hoofddirecteur)
Haaren, Van (directeur uitgeverij)
, , 1814)

Samenvatting van de inhoud van het archief

De Algemeene Landsdrukkerij werd opgericht in 1814 en het Staatsdrukkerij-/Uitgeversbedrijf in 1947. In 1988 werden de Staatsdrukkerij en Uitgeverij verzelfstandigd tot een vennootschap. Het archief bevat een serie chronologische correspondentie, alsmede stukken betreffende onder meer uitbreidingen en reorganisaties, de uitgave van de Staatscourant, gebouwen waarin het bedrijf gevestigd is geweest, en de daarin aanwezige voorzieningen, het personeel en personele aangelegenheden, de begroting en de boekhouding, door het bedrijf vervaardigd drukwerk, waaronder in de Tweede Wereldoorlog vervaardigde persoonsbewijzen, en voor het drukprocedé en in de binderij gebruikte machines en materialen. Tevens bevat het dossiers inzake het fonds van de uitgeverij, jaarverslagen en foto's en de archieven van hoofddirecteur Oltheten en directeur uitgeverij Van Haaren.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de Algemeene Landsdrukkerij (AL) werd van 1981-1984 in drie fasen overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief (ARA), voorzien van een plaatsingslijst.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Ordening van het archief
Het archief van de Algemeene Landsdrukkerij (AL), opgericht bij Souverein Besluit van 20 januari 1814 nr. 44, bestond vanaf 1814 uit een chronologisch geordende serie correspondentie zonder nadere ingang. Over de periode 1814-1840 kan evenwel het archief van de Secretaris van Staat nadere inlichtingen verschaffen. Omstreeks 1900 werden uit deze chronologische serie dossiers gelicht betreffende een of meerdere gelijksoortige zaken. Deze stukken zijn tot bundels geordend en ingedeeld in een veertiental rubrieken. Archiefstukken van en over de redacteur van de Nederlandsche Staatscourant (1814-1905), opgericht bij Souverein Besluit van 18 december 1813 nr. 5, zijn hierin vermengd met stukken van de directeur van de AL.
Bij de bij het archief van de AL overgedragen plaatsingslijst behoort een opgave van de chronologische correspondentie, waarin, aanvankelijk sporadisch, later veelvuldiger, de belangrijkste brieven beschreven zijn.
Het archief van het Staatsdrukkerij/-uitgeverijbedrijf (SDUB), opgericht bij Koninklijk Besluit van 13 augustus 1947 nr. 26, gebruikte van 1936-1952 het zogeheten rubriekenstelsel. Daarna is korte tijd gebruik gemaakt van een archiefcode, gebaseerd op de code van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Sinds 1953 wordt een code gehanteerd, gebaseerd op de Universele Decimale Classificatie.
Doordat het archief van de AL en het SDUB ten dele in elkaar overlopen en doordat in het verleden niet strikt de hand is gehouden aan het onderscheid tussen de ordening van het AL-archief en die van het SDUB-archief, is, in afwachting van een totale inventarisatie van het AL- en SDUB-archief, voorlopig gekozen voor een uitbreiding van het aantal rubrieken. In plaats van de veertien rubrieken van het AL-archief komen nu tweeëntwintig rubrieken voor in het hele AL- en SDUB-archief. Dit heeft als consequentie dat de nummering niet meer opvolgend is. Wel zijn de onderwerpen van de dossiers nu bij elkaar gevoegd, wat het zoeken vergemakkelijkt. Aangezien er echter dossiers over verschillende onderwerpen in één doos kunnen zitten, zijn er voor het gemak enkele verwijzingen aangebracht naar de doosnummers, met tussen haakjes de rubriek erachter.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Algemene Landsdrukkerij en het Staatsdrukkerij en Staatsuitgeverijbedrijf (SDUB), nummer toegang 2.04.43, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Alg. Landsdrukkerij SDUB, 2.04.43, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen