Terug naar zoekresultaten

2.21.168 Inventaris van het archief van de familie van Beeck Vollenhoven, (1543) 1624-1949 (1966)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.168
Inventaris van het archief van de familie van Beeck Vollenhoven, (1543) 1624-1949 (1966)

Auteur

O. Schutte

Versie

15-08-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1969 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 185 (Van Beeck) Vollenhoven
Beeck Vollenhoven, van

Periodisering

archiefvorming: 1624-1949
oudste stuk - jongste stuk: 1543-1966

Archiefbloknummer

C25133

Omvang

; 633 inventarisnummer(s) 2,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Vollenhove

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het geslacht Vollenhove behoorde tot de Amsterdamse doopsgezinde kooplieden. Mr. Hendrik Vollenhoven (1753-1826), achterkleinzoon van de stamvader, was de eerste van zijn geslacht, die een academische opleiding genoot en openbare functies bekleedde. De oudste zoon, Mr. Cornelis Vollenhoven (1778-1849) was secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De derde zoon van het echtpaar Vollenhoven - van Beeck was Johannes Vollenhoven (1787-1820), die behalve een dochter, een zoon Hendrik Cornelis Vollenhoven (1816-1841) naliet, bekend geworden door zijn werk als litterator. Het familiearchief bestaat in de eerste plaats uit de bescheiden, afkomstig van de tak Van Beeck Vollenhoven en hun voorgeslacht in vrouwelijke lijn. Het archief bevat o.a. correspondentie, persoonlijke en zakelijk stukken van vele generaties.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Van het geslacht Vollenhoven, waarvan hierna de inventaris van het familiearchief gegeven wordt, is de oudst bekende stamvader Jan Hendricksz.,als wiens achternaam in een handschrift betreffende doopsgezinde geslachten, indertijd door W.J.J.C. Bijleveld gebruikt, en bij een wapenafbeelding in het archief ( Inv. nr. 5. ) (De) Hertoge of (De) Hartog ( Gelijkenis van de wapens Vollenhoven en De Hertoghe zou hier aanleiding voor kunnen zijn. ) wordt opgegeven. Hij was circa 1654 geboren te Vollenhove en werd doopsgezind lidmaat te Amsterdam op 22 sept. 1675 -waarschijnlijk is hij op die datum niet gedoopt maar als lidmaat ingekomen-; zijn beroep was grijn- en sijlakenwerker en hij overleed te Amsterdam 17 okt. 1727, waarna hij op 22 okt. d.a.v. in de Nieuwe Kerk werd begraven. Hij is tweemaal getrouwd geweest: 1 maal te Amsterdam (stadhuis) (bij zijn ondertrouw geassisteerd met zijn broer Sievert Hendrickx) 2 dec. 1675 met Sijtje Gerrits, geboren te Dokkum circa 1647, begraven te Amsterdam (Karthuizerkerkhof) 14 april 1679; 2e maal te Amsterdam (stadhuis) 30 aug. 1679 met Elisabeth Rombouts Gerritsdochter, geboren aldaar circa 1647, begraven te Amsterdam (Karthuizerkerkhof) 29 jan. 1720 ( Zie het artikel van Mr. H.F. Wijnman in de Nederlandsche Leeuw, jrg. 1931, kol. 56. ) .
Zijn nageslacht behoorde tot de Amsterdamse doopsgezinde kooplieden en huwde dienovereenkomstig. Mr. Hendrik Vollenhoven (1753-1826), achterkleinzoon van de stamvader, was de eerste van zijn geslacht, die een academische opleiding genoot en openbare functies bekleedde; hij was gehuwd met Catharina Johanna van Beeck, de laatste telg van een uitgebreid doopsgezind geslacht, dat oorspronkelijk een rol speelde in het stadsbestuur van Venlo. Van hun zes zonen hadden er slechts drie nageslacht.
De oudste zoon, Mr. Cornelis Vollenhoven (1778-1849) was secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken, en liet o.a. een dochter en een zoon, Mr. Hendrik Vollenhoven (1816-1889), mede bekend door zijn geschiedkundige publicaties, na, die beiden ongehuwd overleden.
De tweede zoon was Jacob van Beeck Vollenhoven (1780-1834), wiens tak in 1943 in mannelijke lijn uitstierf, maar die in vrouwelijke lijn nog voortleeft. Van zijn nageslacht valt onder anderen op zijn zoon Dr. Hendrik van Beeck Vollenhoven (1811-1871), die eerst geneesheer en vervolgens koopman te Amsterdam was; daarnaast werd hij lid van de Tweede en van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. van welke laatste instelling hij van 1870 tot zijn door voorzitter was.
De derde zoon van het echtpaar Vollenhoven - van Beeck was Johannes Vollenhoven (1787-1820), die behalve een dochter, een zoon Hendrik Cornelis Vollenhoven (1816-1841) naliet, bekend geworden door zijn werk als litterator; deze liet slechts een dochter na.
De genealogie der familie Vollenhoven is gepubliceerd in Nederlands Patriciaat, jaargang 11 (1920), pag. 332 sqq. en jaargang 55 (1969). Een overzicht van de in deze inventaris voorkomende leden van het geslacht Vollenhoven en aanverwante geslachten en hun onderlinge verwantschap treft men in een Bijlage van deze inventaris aan.
Tenslotte kan nog melding worden gemaakt van de mogelijkheid, dat het geslacht Vollenhoven verwant is met het Hongaarse geslacht Von Czany (Hongaarse adel 23 nov. 1758, bekendgemaakt in het comitaat Pest 1759), dat van Hollandse oorsprong schijnt te zijn, oudtijds Volnhowen heette en een soortgelijk wapen voert. Gezien het feit dat het geslacht Vollenhoven pas sinds zijn vestiging in Amsterdam in of voor 1675 zijn achternaam zal hebben aangenomen, is de kans op verwantschap natuurlijk wel uitermate gering te noemen ( Cf. De Nederlandse Leeuw, jaargang 1925, kol. 216. ) .
Het wapen van het geslacht Vollenhoven is: doorsneden van rood en zilver, het rood beladen met een gaande leeuw van zilver, gekroond van goud , getongd en genageld van rood; op het schild een gekroonde helm; helmteken: de leeuw uitkomend; dekkleden: zilver en rood.
De tak Van Beeck Vollenhoven voert: gevierendeeld; I en IV het bovenbeschreven wapen Vollenhoven; II en III: van goud met een zwart Sint Andrieskruis; twee helmen rechts als bij Vollenhoven; links: helm met wrong dekkleden van goud en zwart; helmteken: een zilveren brakkekop en hals, rood getongd, de hals beladen met een zwart Sint Andrieskruis (Van Beeck). In dit verband kan worden opgemerkt, dat in het bezit van de familie verschillende zegelstempels en -ringen zijn, waarin het wapen Vollenhoven in het IIe en IIIe kwartier staat en Van Beeck in het 1e en IVe; de helmen zijn hier dan ook omgedraaid. Het wapen Van Beeck komt hier ook voor met een uitgestulpte rand van onbekende kleur over of onder het kruis. Het helmteken Vollenhoven is soms drie pluimen. Er is zelfs één zegelstempel (van Engelse makelij), dat dit wapen vertoont met drie helmen, waarvan de middelste als helmteken deze drie pluimen heeft.
Overzicht van de onderlinge verwantschap tussen de leden van het geslacht Vollenhoven en hun familieleden in vrouwelijke lijn:
Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het familiearchief bestaat in de eerste plaats uit de bescheiden, afkomstig van de tak Van Beeck Vollenhoven en hun voorgeslacht in vrouwelijke lijn. Na de dood van Mr. Hendrik Vollenhoven in 1889 en van Anna Petronella Boer-Vollenhoven in 1899 uit respectievelijk de oudste en de jongste tak zijn een aantal stukken van persoonlijke aard uit hun nalatenschappen door Maria Catharina van Beeck Vollenhoven - Leembruggen aan de archivalia van de tak Van Beeck Vollenhoven toegevoegd. Een deel van de stukken van Mr. Cornelis en Mr. Hendrik Vollenhoven, betrekking hebbend op hun werkzaamheden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, zijn echter bewaard door de executeur-testamentair van laatstgenoemde, Jhr. Mr. G.J.T. Beelaerts van Blokland en door diens zoon, Jhr. Mr. F. Beelaerts van Blokland, reeds in 1934 aan het Algemeen Rijksarchief te 's-Gravenhage geschonken ( Cf. de aanwinstenlijst van de Tweede Afdeling, 1934. ) ; dit zijn de nrs. 130-134 en 176-192 van deze inventaris. De nrs. 3, 371-376 en 379 berusten nog onder de familie.
Door bemiddeling van Jhr. Ir. A.C. von Weiler te Wassenaar is dit familiearchief door Mevrouw M.C. Rhodius - van Beeck Vollenhoven te Bentveld aan het Algemeen Rijksarchief te 's-Gravenhage overdragen.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Ordening van het archief
In de inventaris vindt men na enige stukken van algemene en genealogische aard (Hoofdstuk I) de stukken betrekking hebbend op het geslacht Vollenhoven, gerangschikt per generatie, terwijl het nageslacht van de zonen van Mr. Hendrik Vollenhoven (1753-1826) direct achter de stamvader der desbetreffende takken wordt behandeld (Hoofdstuk II).
Na deze stukken, betrekking hebbend op de leden van het geslacht Vollenhoven, vindt men die, welke uit door huwelijk direct of indirect verwante geslachten afkomstig zijn. Deze geslachten zijn chronologisch gerangschikt naar het moment, waarop hun verwantschap met respectievelijk de Vollenhovens en andere voorkomende geslachten door huwelijk is ontstaan (Hoofdstuk III).
De stukken tenslotte, waarvan de plaats in het archief op deze wijze niet kon worden bepaald, zijn opgenomen in Hoofdstuk IV.
Per onderhoofd vindt men aangeduid van welke aard de aanwezige stukken zijn.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 185 (Van Beeck) Vollenhoven, nummer toegang 2.21.168, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Beeck Vollenhoven, van, 2.21.168, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen