Terug naar zoekresultaten

2.21.296 Inventaris van het archief van A. van Velsen [levensjaren 1895-1961] en enige aanverwanten, 1759-1993

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.296
Inventaris van het archief van A. van Velsen [levensjaren 1895-1961] en enige aanverwanten, 1759-1993

Auteur

M. Baertl

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1996 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 602 A. van Velsen
Velsen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1759-1993

Archiefbloknummer

C26140

Omvang

; 191 inventarisnummer(s) 4,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Velsen, van
Metzelaar
Velsen, Abraham van
Velsen, Jaap van
Wagner-van Velsen, Wilhemina Louisa
Schweinichen-van Velsen, Leonarda Carla von
Velsen, Robert Reinout van
Lettink-van Velsen, Sophia Henrica
Velsen-Hemsing, Johanna Leonarda Alida van
Metzelaar, Ary
Metzelaar, Cornelis
Metzelaar-Filarski, Wilhelmina Louisa
, , 1921-1990, , 1864-1957, , 1873-1953, , 1877-1965

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van Abraham van Velsen (1895-1961) bevat naast ingekomen brieven bij hem en zijn echtgenote, stukken betreffende hun persoonlijke leven waaronder zich fotoalbums, losse foto's, identiteits- en lidmaatschapsbewijzen en kasboeken bevinden. Met betrekking tot zijn openbare leven zijn er in het archief aanwezig: aantekeningen over zijn reizen en over cultuur en politiek in brede zin, publicaties van zijn hand (over o.a. Nederlands-Indië), alsmede stukken over zijn verzetsactiviteiten gedurende de Tweede Wereldoorlog en over zijn betrokkenheid bij de naoorlogse zuivering van collaborateurs. Verder bevat het archief bescheiden over zijn vooroorlogse werkzaamheden als makelaar in Indië en als directeur van zijn administratie- en effectenkantoor. Onder de naoorlogse archivalia bevinden zich eveneens documenten betreffende zijn lidmaatschap van de gemeenteraad in 's-Gravenhage en zijn bestuursfuncties bij diverse (culturele) organisaties. Daarnaast bevat het archief onder meer (ontvangen) brieven, foto's, stukken over geboorte, schoolprestaties, huwelijk en overlijden afkomstig van zijn kinderen en de aangetrouwde familie Metzelaar.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Abraham van Velsen werd geboren te Amsterdam op 18 juli 1895 als zoon van Jacob van Velsen en Johanna Leonarda Alida Hemsing. Na het behalen van zijn einddiploma aan het Gereformeerd Gymnasium te Amsterdam ging hij theologie studeren in Utrecht, [welke studie hij niet voltooide ?].
In 1921 trouwde hij met Wilhelmina Louisa Metzelaar, de op 23 mei 1902 te Watergraafsmeer geboren dochter van Cornelis Metzelaar en Wilhelmina Louisa Filarski. Met zijn echtgenote vertrok hij daarop naar Nederlands-Indië, waar hij, met enkele onderbrekingen voor verlof in Europa, achttien jaar in Soerabaja en Semarang werkzaam was als makelaar in cultuurprodukten, effecten en assurantiën.
In Nederlands-Indië werden ook zijn kinderen geboren: Jaap in 1921, Willy in 1923, Nan in 1926 en Robert in 1932.
Kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog keerde hij definitief naar Nederland terug, waar hij zich in Den Haag vestigde als direkteur van de N.V. Administratie- en Effectenkantoor voor Nederland en Koloniën "Adefneko". Tijdens de bezetting speelde hij een vooraanstaande rol in het verzet o.a. als voorzitter van de Plaatselijke Adviesraad van de Illegaliteit (P.A.R.I.) te Den Haag, lid van het Nationaal Comité en lid van de Grote Advies Commissie der Illegaliteit. Hij bediende zich in deze jaren van de schuilnaam "Bartels", maar wordt in de stukken ook aangeduid als "Q". Na de bevrijding was hij betrokken bij de zuivering van collaborateurs.
Zijn jarenlange verblijf in Nederlands-Indië en zijn belangstelling voor de cultuur van dat gebied droegen in november 1945 bij tot zijn benoeming als Regeringscommissaris voor de Voorlichting op het ministerie van Overzeese Gebiedsdelen en zijn latere aanstelling als hoofd van de Afdeling Cultureel Contact op datzelfde departement. In .....? ging hij als zodanig met pensioen.
In de na-oorlogse jaren was hij eveneens namens de Partij van de Arbeid lid van de gemeenteraad van Den Haag, waar hij zich hoofdzakelijk met cultuur-politiek bezig hield. Door zijn vriendschap met W.A. van Goudoever, hoofdredacteur van het te Semarang verschijnende dagblad De Locomotief, kreeg hij tevens de kans zijn journalistieke gaven te ontplooien.
Evenals in Nederlands-Indië, waar hij lid was van de Soerabajasche Kunstkring en leider van de jongerenafdeling van deze organisatie "Jeugdkunst", nam hij aan het culturele leven in de hofstad en de rest van het land aktief deel. A. van Velsen overleed op 17 december 1961 te Den Haag.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archivalia van A. van Velsen en zijn verwanten werden in 1995 aan het Algemeen Rijksarchief geschonken door mevrouw L.C. von Schweinichen-van Velsen te Varese (Italië).
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Ordening van het archief
De orde waarin het archief werd aangetroffen was grotendeels door de schenkster aangebracht en kon bij de beschrijving in het algemeen gehandhaafd worden. Bij de inventarisatie zijn de stukken zoveel mogelijk per archiefvormer ingedeeld.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 602 A. van Velsen, nummer toegang 2.21.296, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Velsen, 2.21.296, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen