Terug naar zoekresultaten

3.20.86 Inventaris van het archief van de familie Eijck van Zuylichem, 1669-1947

Het familiearchief is verdeeld in een persoonlijk en een zakelijk deel. De stukken van persoonlijke aard betreffen de genealogie, het familieleven, loopbaan en nalatenschappen van de diverse leden van de familie. Het zakelijke gedeelte bevat o.a. stukken betreffende de buitenplaats Eijkenstein en de heerlijkheid Zuilichem.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.20.86
Inventaris van het archief van de familie Eijck van Zuylichem, 1669-1947

Auteur

G.M. van Aalst

Versie

15-12-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2005 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Familiearchief Eijck van Zuylichem
Eijck van Zuylichem

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1669-1947

Archiefbloknummer

35200

Omvang

; 230 inventarisnummer(s) 1,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Eijck van Zuylichem

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het familiearchief is verdeeld in een persoonlijk en een zakelijk deel. De stukken van persoonlijke aard betreffen de genealogie, het familieleven, loopbaan en nalatenschappen van de diverse leden van de familie. Het zakelijke gedeelte bevat o.a. stukken betreffende de buitenplaats Eijkenstein en de heerlijkheid Zuilichem.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De familie Eijck van Zuylichem is, voor zover bekend, afkomstig uit Holland. De oudst bekende voorvader, Maurits Jacobsz. Eijck, was bij zijn huwelijk in 1669 te Maassluis bekend als jongeman van Delft. Een doopaantekening is echter nooit aangetroffen. Blijkens familieaantekeningen van Jan Cornelisz. Fortuijn werd hij geboren op 22 februari 1643 ( De oudst bekende gegevens van de familie Eijck berusten, naast archiefonderzoek, alle op deze aantekeningen. Zie inv.nrs. 22 en 198. ) . Na een bestaan als visser en zeilmaker vertrok hij in 1677 naar Indië. Hij werd opperstuurman, later schipper, en eindigde zijn loopbaan aldaar als commandeur en equipagemeester.
Zijn enige zoon, Hendrik, ontving zijn opvoeding in Holland en studeerde rechten aan de Universiteiten van Leiden en Harderwijk. Hij vestigde zich in Utrecht en was onder meer raadsheer in den Hove van Utrecht en muntmeester van het Land van Utrecht. Ook zijn nakomelingen slaagden erin vooraanstaande posities te verwerven onder andere als lid van de vroedschap van Utrecht.
Adriaan Hendrik Eijck en diens zoon Maurits Jacob waren in stad en land van Utrecht bekende patriotten. Van 1787 tot 1795 leefden zij als ballingen, hoofdzakelijk in Frankrijk ( Zie inv.nrs. 48, 71 en 74. ) . Frans Nicolaas Marius Eijck van Zuylichem is bekend geworden door zijn grote belangstelling voor architectuur ( Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, dl. III, kolom 516. Zijn voornamen staan daar niet juist vermeld. ) . Op zijn reizen door het land bestudeerde hij oude gebouwen, als kerken, kastelen en verdedigingswerken, waar niemand zich in die tijd om bekommerde, en publiceerde daarover ( Zie onder andere in de Berigten van het Historisch Genootschap te Utrecht, Tweede deel, eerste stuk, 1849 blz. 67 e.v., waar hij een kort overzicht publiceerde van de bouwtrant der middeleeuwse kerken in Nederland. Dit overzicht werd in 1851 in de Kronijk van het Historisch Genootschap te Utrecht aangevuld. ) . Blijkens een publicatie in deze inventaris deelde hij deze belangstelling met zijn vader ( Zie inv.nr. 93. ) . Veel leden van de familie Eijck van Zuylichem hebben getracht om de herkomst van hun voorvader Maurits Jacobsz. Eijck te achterhalen. Een uitzondering was Hendrik Eijck die, blijkens een aantekening van zijn kleinzoon Maurits Jacob, "geen lust had zulks op te spooren als zijnde meer overgegeven aan de studiën .." ( Zie inv.nr. 1 fo 1 recto. ) . In 1777 kocht Adriaan Hendrik Eijck de buitenplaats Eijkenstein onder Maarssen, die door hem en zijn zoon werd verfraaid en uitgebreid ( Zie inv.nr. 178 blz. 2 en verder. ) . Maurits Jacob stichtte daar in 1811 het familiegraf, dat hij bij testament vermaakte aan de kerk van Maartensdijk "voor het geval deze uit de familie Van Eijck mogt geraken" ( Zie inv.nr. 178 blz. 42 en 43. ) . In 1818 kocht hij de heerlijkheid en het kasteel van Zuilichem in de Bommelerwaard, waardoor de familienaam Eijck gewijzigd werd in Eijck van Zuylichem. Deze goederen werden door zijn kleinzoon, W.G.M. Eijck van Zuylichem, verkocht. ( Zie voor een overzicht van de geschiedenis van de heerlijkheid en het kasteel: A.J. van der Aa, Aardrijkskundig Woordenboek, dl. 13, Gorinchem 1851, blz. 376-479, waar ook de restauraties aan het kasteel door Maurits Jacob Eijck worden gememoreerd. ) Ook de buitenplaats Eijkenstein is in andere handen overgegaan.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief, dat alle kenmerken vertoont van een onvolledig bewaard familiearchief, is steeds in het bezit geweest van de familie. Men mag aannemen dat het bewaard werd op de buitenplaats Eijkenstein te Maarssen. Na de verkoop van dit huis werden de bescheiden bewaard ten huize van een of meer familieleden. Na het overlijden van Leonore Janne Eijck van Zuylichem, weduwe Labouchere, kwam het gehele archief in handen van haar zuster Françoise Leontine Mauritia Eyck van Zuylichem, weduwe D'Aulnis de Bourouill, die het in 1994 in bewaring gaf aan het Rijksarchief in Zuid-Holland in Den Haag.
Het archief van de heerlijkheid Zuilichem werd in 1898 door W.G.M. Eijck van Zuylichem geschonken aan het Rijksarchief in de provincie Gelderland te Arnhem ( J.H. Fockema Andreae, Het archief van de heerlijkheid Zuilichem, 1353-1825, in: Inventarissen van Rijks- en andere archieven, 1930, dl. III, blz. 530 en verder. ) . Enkele stukken van de heerlijkheid, die kennelijk zijn achtergebleven, zijn in de vorm van een xeroxkopie aanwezig ( Zie inv.nrs. 181-183, 185, 186, 189-191. ) . De originelen berusten in het Maarten van Rossummuseum te Zaltbommel.
De verwerving van het archief
Het archief is voor langere tijd in beheer, niet in eigendom verkregen.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking De inventarisatie vond plaats op de manier die gebruikelijk is bij het Rijksarchief in Zuid-Holland ( G.M. van Aalst, Het archief van de familie Del Court van Krimpen, (1506) 1611-1979 's-Gravenhage 1986. J.C. Kort, Het archief van de familie van Matenesse en van de heerlijkheid Matenesse, 1251-1917, 's-Gravenhage 1988. ) . Het archief leende zich voor splitsing in twee hoofdafdelingen, te weten persoonlijk en zakelijk. De hoofdafdeling persoonlijk is verdeeld in de rubrieken algemeen, waar genealogica een plaats kregen, en bijzonder, waarin de stukken per persoon chronologisch en, waar nodig, per onderwerp zijn geordend. In de hoofdafdeling zakelijk zijn stukken beschreven betreffende onroerende goederen, die meerdere generaties in de familie bleven. De stukken die om verschillende redenen in geen enkele rubriek thuishoorden, zijn geplaatst in de rubriek Verzamelde Stukken.
In de index zijn zowel persoons- als plaatsnamen opgenomen. Romeinse cijfers verwijzen naar de Inleiding; Arabische cijfers naar de inventarisnummers. Zowel de persoons- als de plaatsnamen zijn in hedendaags gangbaar Nederlands gesteld.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Familiearchief Eijck van Zuylichem, nummer toegang 3.20.86, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Eijck van Zuylichem, 3.20.86, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen