Terug naar zoekresultaten

2.13.102 Inventaris van het archief van het Demobilisatiecentrum der Koninklijke Landmacht, (1946) 1947-1952

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.102
Inventaris van het archief van het Demobilisatiecentrum der Koninklijke Landmacht, (1946) 1947-1952

Auteur

R.M.E. Verdonk

Versie

27-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2004 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Defensie: Demobilisatiecentrum der Koninklijke Landmacht
Demobilisatiecentrum Landmacht

Periodisering

archiefvorming: 1947-1952
oudste stuk - jongste stuk: 1946-1952

Archiefbloknummer

D8

Omvang

; 70 inventarisnummer(s) 1,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in het
Nederlands
Engels.

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Demobilisatiecentrum der Koninklijke Landmacht, 1947-1952

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het Demobilisatiecentrum der Koninklijke Landmacht bevat tevens het archief van kolonel Pruijs, de directeur van het Demobilisatiecentrum vanaf 1948. De archieven bevatten stukken betreffende de repatriëring, de demobilisatie, kleding en uitrusting. Tevens bevatten ze stukken betreffende overleden militairen, de beëindiging tijdelijke dienstverrichtingen bij de Koninklijke Landmacht van de ex-KNIL militairen (alfabetisch op naam en betreffende de huisvesting en uitzending uit Nederland van het personeel voor de Nederlandse Militaire Missie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De geschiedenis van het Demobilisatiecentrum der Koninklijke Landmacht (KL)
In verband met de omvangrijke werkzaamheden als gevolg van de demobilisatie vanuit Nederlands-Indië terugkerende militairen, werd in januari 1947 kolonel J.M.A. Goedewaagen door de minister van Oorlog belast met de opdracht, het bestuderen, het stimuleren en het coördineren van alle werkzaamheden die op het gebied der demobilisatie nodig zijn.
In september 1947 werd een aanvang gemaakt met de inrichting van het Demobilisatiecentrum Boschkamp in Huis ter Heide met een capaciteit voor 300 à 600 personen.
Oorspronkelijk was in mei 1945 het Doorgangskamp Woerden opgericht met als taak, het opvangen van alle uit buitenland terugkerende militairen, ze administratief in onderhoud te nemen, en ze ter gelegenertijd te doen herindelen dan wel te demobiliseren.
Op 1 augustus 1947 ( Legerorder 1947, nr. 268 ) werd het Demobilisatiecentrum der KL opgericht, bestaande uit een staf, het Doorgangskamp te Woerden en het Demobilisatiecentrum Boschkamp in Huis ter Heide. Tussen deze twee centra was de taakverdeling als volgt geregeld: in het Demobilisatiecentrum Boschkamp werden gedemobiliseerde militairen medisch gekeurd en zij konden daar een beroepskeuzetest afleggen. Zieke militairen werden overgeplaatst naar Woerden. ( CAD, gewoon verbaalarchief Ministerie van Oorlog, verbaal 30 juli 1947 nr. 1003. Voor de afwikkelingswerkzaamheden zie gewoon verbaalarchief Ministerie van Oorlog, verbaal 16 juni 1952, nr. 299696. )
Op 20 december werd het Demobilisatiecentrum Boschkamp, en op 22 december 1949 het Doorgangskamp Woerden verplaatst naar Amersfoort.
Het Demobilisatiecentrum der KL werd op 1 februari 1952 opgeheven. De werkzaamheden werden overgenomen door het Algemeen Depot KL.
Er werd een afwikkelingsbureau Demobilisatiecentrum der KL ingesteld ( CAD, gewoon verbaalarchief Ministerie van Oorlog, verbaal 2 april 1952, nr. 8337. ) welke onder verantwoordelijkheid van de directeur Personeel Afdeling Sociale Zaken van het ministerie stond.
Kolonel Pruijs, directeur Demobilisatiecentrum der KL
Kolonel Pruijs was vanaf 1948 directeur Demobilisatiecentrum der KL. Op 12 januari 1949 ( Brief MvO van 24 januari 1949, nr. 2A ) werd hij tevens benoemd tot Adjunct Adjudant-Generaal voor aangelegenheden van de Sociale Dienst. Op 1 maart 1951 werd hij benoemd tot hoofd van de Afdeling Sociale Zaken en Personeelszorg en daarmee ook belast met de afwikkeling van het demobilisatiecentrum.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Na opheffing werd het archief in beheer genomen door het Archief KL (Koninklijke Landmacht) en met de oprichting van het CAD in 1961 van deze dienst overgenomen.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging Uit het archief van het Demobilisatiecentrum der KL is in 1961, met toestemming van de Algemene Rijksarchivaris ( Brief Rijks Archivaris d.d. 1 november 1961, nr. 204 ) in totaal 36,8 strekkende meter archief vernietigd. Het betrof afschriften van ministeriële beschikkingen inzake benoemingen, bevorderingen en handhaving in rang van repatrianten, ontheffing en ontslag van dienstplichtig en vrijwillig militair personeel, afschriften van kamp- en garnizoensorders, circulaires van hogere commandanten, aanbiedings- en kantbrieven, boot- en vliegtuiglijsten.
Er zijn evenwel nog personeelsstukken aangetroffen die volgens de selectielijst Militair Personeel en de Lijst van te vernietigen archiefbescheiden van het Ministerie van Defensie in aanmerking komen voor vernietiging (afschriften van toegezonden inlichtingenrapporten betreffende personeel, premietoewijzingen, opstellen van beoordelingen ed.).
Ook de in grote aantallen aanwezige brievenboeken zullen worden vernietigd omdat niet herleidbaar meer is van welke bureaus zij afkomstig zijn. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de grote vernietiging in 1961.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Een enkel stuk kan in slechte staat verkeren, wat tot gevolg heeft dat het niet geraadpleegd kan worden.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Defensie: Demobilisatiecentrum der Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.102, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Demobilisatiecentrum Landmacht, 2.13.102, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar