Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

BuZa / Emigratiekaarten Australië - Zoeken: emigranten

3 Resultaten gevonden, klik op het tabblad om de resultaten te tonen.

2.05.159
SSA-BZ
Nationaal Archief, Den Haag
2006
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

2.05.159
Auteur: SSA-BZ
Nationaal Archief, Den Haag
2006

CC0

Periode:

1946-1991

Omvang:

49 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

Dit archief bevat een alfabetisch-lexicografisch ingericht kaartsysteem houdende informatie over geëmigreerde Nederlanders naar Australië, ingericht per kantoor, te weten Brisbane, Melbourne, New South Wales, Queensland en Sydney. Het gaat over de periode 1946-1991.

Archiefvormers:

  • Nederlandse consulaat te Brisbane
  • Nederlandse consulaat te Melbourne
  • Nederlandse consulaat te New South Wales
  • Nederlandse consulaat te Queensland
  • Nederlandse consulaat te Sydney

Archiefvorming

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud

De emigratiekaarten zaten bij aankomst in Nederland in 48 stalen laden. Nadere bestudering leerde dat het in totaal om 5 bestanden gaat. De serie Brisbane (7798 kaarten), de serie Melbourne (19.326 kaarten) en de serie Sydney (23.326 kaarten). Daarnaast zijn er nog 2 kleine bestanden, New South Wales (N.S.W.) 1986 (778 kaarten) en Queensland (QLD) 1984 (297 kaarten). In totaal zijn het 51.525 kaarten. De meeste kaarten zijn opgemaakt door de kantoren Sydney, Melbourne en Brisbane. De kaarten uit de twee kleine series zijn voornamelijk opgemaakt door het kantoor Sydney. Daarnaast komen er kaarten voor die opgemaakt zijn door de kantoren, Perth, Bonegilla, Adelaide, Canberra en Hobart. De kaarten zijn opgemaakt in de periode 1946-1991 met de nadruk op de jaren vijftig en zestig. In de database zijn de 2 kleine bestanden (respectievelijk 778 en 297 kaarten) opgenomen in de serie van het Consulaat Generaal Sydney.

Op een website zijn een aantal gegevens van de emigratiekaarten beschikbaar gesteld in een database. Zo kan de bezoeker van de website op zoek naar emigranten van wie de naam in de database is opgenomen. De zoektocht levert in veel gevallen ook de naam van het schip op of de vliegtuigmaatschappij waarmee de reis naar Australië is ondernomen.

Het doel van de website is om emigranten en hun familie in Nederland en Australië te ondersteunen en stimuleren bij het zoeken van hun 'roots'. De achtergrondinformatie en de namen in de database dienen als ingang, vertrekpunt en inspiratiebron voor verder historisch onderzoek van de eigen geschiedenis. In overleg met het Nationaal Archief zijn de volgende gegevens van de emigratiekaarten opgenomen in de database: naam, voorletters, voorvoegsel, geboortedatum, datum vertrek, datum aankomst, schip, vliegtuigmaatschappij, kantoor en opmerkingen. Deze gegevens zijn getoetst aan de aan de Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Indien u de gegevens van de persoon die u zoekt gevonden heeft, kunt u een kopie van de kaart aanvragen. Daarnaast zijn de kaarten voor onderzoek beschikbaar in de leeszaal van het Nationaal Archief.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Verwant materiaal

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in