Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Cie. Opsporing Oorlogsmisdadigers - Zoeken: coom

13 Resultaten gevonden, klik op het tabblad om de resultaten te tonen.

2.09.61
Centrale Archief Selectiedienst, J.H. Kompagnie
Nationaal Archief, Den Haag
2002
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

2.09.61
Auteur: Centrale Archief Selectiedienst, J.H. Kompagnie
Nationaal Archief, Den Haag
2002

CC0

Periode:

1942-1984
merendeel 1944-1949

Omvang:

82.80 meter; 4484 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands, in het Engels en in het Duits.

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat enkele foto's.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

De archieven van de Commissies tot Opsporing van Oorlogsmisdadigers (COOM) bevatten onder ander lijsten van oorlogsmisdadigers, verdachten en ooggetuigen, lijsten en vonnissen tegen Japanse oorlogsmisdadigers gewezen in Nederlands-Indië, correspondentie voornamelijk gevoerd met subcommissies bevattende informatie over van oorlogsmisdadigers verdachte personen, zonder dat er van actieve opsporing sprake is, dossiers inzake opsporing en aanhouding van oorlogsmisdadigers, documentatie betreffende diverse personen, voornamelijk bestaande uit kopieën van artikelen uit de 'Deutsche Zeitung in der Nierderlanden', stukken van de verschillende sub-commissies en dossiers inzake de opsporing en uitlevering van oorlogsmisdadigers.

Archiefvormers:

  • Bureau Opsporing Oorlogsmisdrijven (BOOM) 1945
  • Nederlandse Commissie inzake Oorlogsmisdrijven (NCO) in Engeland 1944-1946
  • Nederlandse Missie Opsporing Oorlogsmisdrijven in Duitsland (NMOO) oftewel de Netherlands War Crimes Commission (NWCC) 1945-1949
  • Nederlandse Vertegenwoordiger bij de United Nations War Crimes Commission 1942-1946
  • Verbindingsofficier van de Nederlandse Commissie inzake Opsporing van Oorlogsmisdadigers bij de Central Registry of War Criminals and Security Suspects (CROWCASS) in Parijs, later Berlijn 1945-1946

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Reacties

Zeer geachte,ik doe voor een oud tante onderzoek naar een oud oom van haar.Jaap Janssen stond met zijn Haringkar op de Albert Cuypstraat waarin hij in de oorlog wapens mee vervoerde,die hij aan het verzet gaf.Janssen maakte deel uit van de Groep van Vijf.Begin 1943 worden de vijf verraden en in Hoorn bij de kerk doodgeschoten.door de de beruchte Duitser Willy Lages, hoofd van de Sicherheitsdienst te Amsterdam, gaf op 4 januari 1945 het bevel om vijf verzetsmensen uit de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam te halen en naar Hoorn te brengen. Op de hoek van de Westerdijk en het Breed werden ze uit de Duitse vrachtwagen gezet. Lopend via de Westerdijk, de Nieuwsteeg, het Achterom, de Geldersesteeg, het Grote Noord en de Rode Steen kwamen ze bij de Grote Kerk terecht. Voor het oog van de Hoornse bevolking werden de vijf tegen de kerkmuur gezet en in koelen bloede geëxecuteerd,zou U mij kunnen vertellen wie de andere 4 waren die zijn gefusilleerd,zou U zeer erkentelijk zijn.

Geachte heer Rosier,

Uw vraag is doorgestuurd aan de afdeling dienstverlening. Zo spoedig mogelijk neemt een collega per mail contact met u op.

Het NIOD in Amsterdam en Kenniscentrum Oorlogsbronnen kunnen u ook meer informatie verstrekken over de executie.

http://www.netwerkoorlogsbronnen.nl/
http://www.niod.nl/

Met vriendelijke groet,

Het Nationaal Archief

Den Haag, 24 maart 2017

Geachte archivaris,

Ik doe onderzoek naar de excucutie van W. Damen en M.D. de Groot op 8 okt. 1944 door de SS' ers: Wilhelm Franz Klünner en Karl Lamm. In 1946 werd er een verhoor afgenomen bij Klünner. Niet alleen hij, maar ook de SS 'er Gottschalk en Kommisar Mittelstenscheid werden hierover verhoord.

Ik schrijf een boek over de Goese OD-verzetsgroep van Kloosterman. Hier was De Groot ondercommandant van. Mijn vader Jaap Rus (is nu 93 jaar) zat ook in deze groep.
De dood van Merien de Groot heeft - door schuldgevoel hierover van de niet gefussilleerde verzetsmensen - veel levens na de oorlog bepaald. Zelfs van de kinderen.

Graag hoor ik van u hoe ik (officieel) aan de weerslag van deze verhoren kan komen. Moet ik dan een aanvraag doen bij het Ministerie van Justitie, of kan de verhoren zo inzien?

Met vriendelijke groet
Carla Rus
Www.carlarus.nl

Geachte mevrouw Rus,

Uw vraag is doorgestuurd aan de afdeling dienstverlening. Zo spoedig mogelijk neemt een collega per mail contact met u op.

Het NIOD in Amsterdam en Kenniscentrum Oorlogsbronnen kunnen u ook meer informatie verstrekken over de executie.

http://www.netwerkoorlogsbronnen.nl/
http://www.niod.nl/

Met vriendelijke groet,

Het Nationaal Archief

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in