Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Roo van Alderwerelt, de - Zoeken: colijn

1 Resultaten gevonden, klik op het tabblad om de resultaten te tonen.

2.21.337
J.A.A. Bervoets
Nationaal Archief, Den Haag
2004
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

2.21.337
Auteur: J.A.A. Bervoets
Nationaal Archief, Den Haag
2004

CC0

Periode:

1767-1977

Omvang:

2.60 meter; 173 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands. Een klein gedeelte is gesteld in het Frans.

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten. Kennis van het 18e eeuwse handschrift is noodzakelijk. Het archief bevat een portret en een aantal technische tekeningen.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

Het archief van de familie De Roo van Alderwerelt bevat onder ander verschillende manuscripten van genealogische artikelen, verzamelingen kwartierstaten van de familie en stukken van andere (verwante) families. Van J.K.H. de Roo van Alderwerelt (1832-1878) zijn onder ander stukken aanwezig van zijn politieke carrière zoals stukken over het vestingstelsel en stukken betreffende de reorganisatie van het leger. Van J.K.H. de Roo van Alderwerelt (1898-...) zijn stukken betreffende zijn krijgskundige studies en genealogische studies over het geslacht Oranje Nassau aanwezig zoals de correspondentie met het bestuur van de Vereniging Officieren Artillerie en verschillende stukken die hij heeft gebruikt voor zijn publicaties aangaande het geslacht Oranje Nassau.

Archiefvormers:

  • De Roo van Alderwerelt, Familie
  • J.K.H. de Roo van Alderwerelt 1832-1878
  • J.K.H. de Roo van Alderwerelt 1898-

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

  • De familie De Roo van Alderwerelt stamt af van een doopsgezinde familie uit Middelburg met mogelijke takken in verschillende plaatsen in Vlaanderen. Gedurende de 16e en 17e eeuw waren het kooplieden, meestal in de lakenhandel. In de zeventiende eeuw waren enkele takken verbonden aan de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, zodat verschillende familieleden zich in de handelsplaatsen van de VOC vestigden. Zo was mr. Joan Carel van Alderwerelt (1726-1752) geboren in Siam. Hij vestigde zich echter in de kamer van de VOC, te Delft, in welke stad hij huwde met Alida Anna de Roo (1725-1785). Zijn zoon Willem Pieter nam de naam De Roo van Alderwerelt aan en geldt dus als de stamvader van die tak.

    De genealogie van het geslacht van Alderwerelt en de daaraan verwante families werd in ieder geval door drie generaties familieleden beoefend, en van hen door verschillende familieleden gezamenlijk. Zo werd in 1906 door drie gebroeders De Roo van Alderwerelt een verzoekschrift opgesteld om inlijving in de adelstand. Dit verzoek werd afgewezen, maar de bijeengebrachte resultaten van hun onderzoek werden door een volgende generatie uitvoerig uitgewerkt, waarbij aan de stamboomgegevens van hun voorouders, hun kwartieren en hun parentelen waar mogelijk tal van historische levensfeiten en maatschappelijke omstandigheden werden toegevoegd.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in