Terug naar zoekresultaten

2.04.76 Inventaris van de archieven van de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken te Londen, 1940-1945 (1946)

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.04.76
Inventaris van de archieven van de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken te Londen, 1940-1945 (1946)

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst

Versie

10-01-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1998 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministeries van Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken te Londen
BiZa - AZ / Londens archief

Periodisering

archiefvorming: 1940-1945
oudste stuk - jongste stuk: 1940-1946

Archiefbloknummer

B24510

Omvang

413 inventarisnummer(s) 7,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands, en enkele stukken zijn in het Engels.

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Bij het inventarisnummer 268 bevindt zich een doosje met 19 glasnegatieven van ontwerpen voor postzegels

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

College van vertrouwensmannen Ministerie van Algemene Zaken Ministerie van Binnenlandse Zaken
Kroon, Frederik Joseph Johan François Marie van der (1895-1975)
Putten, dr. J.Th.A.H. van der
Burger, mr. Jacobus Albertus Wilhelmus (1904-1986)

Samenvatting van de inhoud van het archief

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken werden in Londen samengevoegd. H. van Boeijen werd minister van beide departementen. Van 31 mei 1944 tot 27 januari 1945 was mr. J.A.W. Burger minister van Binnenlandse Zaken, daarna nam Van Boeijen tijdelijk waar, tot dr. L.J.M. Beel op 25 februari 1945 werd benoemd. Aanvankelijk was de voornaamste taak de steun voor Nederlandse vluchtelingen en de opvang van Engelandvaarders. In de loop van 1942 werd de organisatie uitgebreid en werd de voorbereiding van de terugkeer (wetgeving en organisatorische voorbereidingen) de belangrijkste taak.
Het (onvolledige) archief bevat agenda's van ingekomen en uitgaande stukken, persrapporten, lezingen en radioredes van de minister, stukken betreffende steun aan Nederlandse vluchtelingen in onder meer Spanje, Portugal en Zweden (waaronder persoonsdossiers), stukken betreffende de organisatie en de financiën van het ministerie, onderscheidingen, de voorbereiding van de terugkeer (wetgeving, voorlopig bestuur, zuivering), stukken van de Centrale Inlichtingendienst (CID) en het Bureau Inlichtingen (BI), stukken betreffende de PTT en het radiowezen.
Het archief bevat gedeponeerd archief van:
mr. J.A.W. Burger, als minister zonder Portefeuille (materiaal over de zuivering)
F.J.J.F.M. van der Kroon, hoofd Bureau Zuivering en Documentatie
mr. J.G. Kist, één van de belangrijkste ambtenaren op het departement
het College van Vertrouwensmannen (Bestuur, rechterlijke macht, openbare orde, zuivering, film, pers, radio, onderwijs, Nationaal Herstel, geld, staatsschuld, werkverruiming en repatriëring).

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Algemeen
Na de Duitse inval had op 13 mei 1940 de gehele Nederlandse regering "het land verlaten teneinde van het buitenland uit den strijd voor onafhankelijkheid en het herstel van de vrijheid voort te kunnen zetten" ( Staatscourant 1940 no. 162. ) . De regering werd aanvankelijk alleen ondergebracht in Grosvenor House; in juni kreeg men de beschikking over diverse andere gebouwen in Londen. Het departement van Binnenlandse Zaken was achtereenvolgens gehuisvest in Grosvenor House, Stratton House, Arlington House en Mexborough House.
In de eerste jaren waren er weinig mensen in dienst. De ambtelijke top was voor het overgrote deel in Nederland achtergebleven. Het personeel bestond uit Engelandvaarders, Nederlanders die in Engeland woonden, Nederlanders die uit Nederlands-Indië gehaald waren en Engelsen. De laatsten werden vooral ingezet in functies als bode, chauffeur en typiste.
De werkzaamheden van de regering waren in de eerste oorlogsjaren gering. Er was weinig contact met Nederland en men dacht dat de oorlog snel voorbij zou zijn. Hierdoor kregen enkele ministers de zorg over meerdere departementen en veranderde de samenstelling van de departementen vaak.
In deze inventaris zijn de archieven van de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Algemene Zaken gezamenlijk behandeld, aangezien deze geruime tijd, namelijk 3 september 1940 - 31 mei 1944, onder leiding van dezelfde minister hebben gestaan en met gemeenschappelijk personeel werkten ( Zie bijlage 1 ) . Door deze constructie is vermenging van de stukken opgetreden.
De inventaris bestaat daarom uit:
  1. het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken te Londen, aldaar gevestigd gedurende de jaren 1940 - 1945;
  2. het archief van het Ministerie van Algemene Zaken te Londen, vanaf 1940 tot aan de opheffing van het departement in 1945 ( Van 3 september 1940 tot 23 februari 1945. );
  3. het archief van de minister zonder Portefeuille, mr. J.A.W. Burger, van 1943 tot 1944 ( Van 11 augustus 1943 tot 31 mei 1944 ).
Gedurende de eerste twee jaren van het verblijf van de Nederlandse Regering in Londen waren de werkzaamheden van beide ministeries nog van beperkte aard, hetgeen te begrijpen valt als men bedenkt, dat vooral in die periode het contact met Nederland nog uiterst gering was en de onderwerpen welke tot de normale taak van beide departementen behoorden, over het algemeen weinig werkzaamheden in het buitenland met zich meebrachten. De voornaamste taak, het binnenlands bestuur, werd uitgevoerd door het achtergebleven departement van Binnenlandse Zaken in Nederland dat begin 1943 voor het grootste deel naar Apeldoorn verhuisde ( Vermaas, R., Ministerie zonder minster, impressies over Binnenlandse Zaken in bezettingstijd, ('s-Gravenhage 1985). ) .
Zeker in de begin periode werden veel commissies en overlegorganen ad hoc ingesteld zonder expliciete taakomschrijving. Wet en regelgeving vond in gezamenlijk overleg plaats, wat er op neer kwam dat meerdere departementen zich ermee bezig hielden. Er was niet in alle gevallen een duidelijke scheiding van taken.
Ministerie van Binnenlandse Zaken
De heer H. van Boeyen werd tijdens het vierde kabinet Colijn in 1937 minister van Binnenlandse Zaken ( Sinds 24 juni 1937. ) . In mei 1940 vluchtte hij als enige van Binnenlandse Zaken naar Londen, hoewel er enkele hoge ambtenaren klaarstonden om hem te begeleiden. H. van Boeyen was bovendien sinds 3 september 1940 a.i. minister van Algemene Zaken. In 1941 werd Van Boeyen tijdelijk belast met de zorg van het Ministerie van Defensie, welke later gesplitst werd in Oorlog en Marine.
In die beginperiode hield het Ministerie van Binnenlandse Zaken zich voornamelijk bezig met zaken, betrekking hebbende op de organisatie van de regering zoals die in Londen functioneerde en met de zorg voor Nederlanders die zich buiten Nederland bevonden.
De Nederlandse regering in ballingschap bood, net als voor de oorlog, onderstand aan Nederlanders in het buitenland zoals Roemenië, België, Algiers en China en omringende landen. Deze taak lag bij Binnenlandse Zaken, het "Bureau ondersteuning van behoeftige Nederlanders in het buitenland" viel onder de afdeling Armwezen. De ondersteuning geschiedde "ter voorkoming van hunne uitleiding naar het vaderland wegens armlastigheid" ( staatsalmanak 1936, blz. 197. )
De grote groep Nederlandse vluchtelingen verspreidde zich over een deel van (onbezet) Europa. Via België en Frankrijk kwam men in Zwitserland, Zweden, Spanje en Portugal. De meesten meldden zich vrijwillig bij de Nederlandse Strijdkrachten of bij de Nederlandse Koopvaardij. Zij die daar niet geschikt voor waren reisden door naar Curaçao en, via Jamaica, naar Suriname. Het toezicht op de vluchtelingen berustte bij het gezantschap in het betreffende land, de verantwoordelijkheid lag bij de minister van Binnenlandse Zaken.
De Nederlanders die naar Engeland kwamen werden Engelandvaarders of Overgekomen Nederlanders (ON) genoemd. Sommigen waren rechtstreeks vanuit Nederland, door middel van vliegtuigen en schepen, in Engeland aangekomen. De meesten kwamen via de neutrale landen zoals Zwitserland, Spanje, Portugal en Zweden. De Engelandvaarders konden zich niet vrij bewegen in Engeland, zij werden eerst verhoord door de MI-5, de Engelse inlichtingendienst, later door de Centrale Inlichtingendienst en het Bureau Derksema. Deze maatregelen werden genomen omdat er zich regelmatig Duitse agenten bevonden onder de vluchtelingen. Tevens konden de Engelandvaarders nuttige informatie leveren voor het Bureau Documentatie betreffende de situatie in het bezette Nederland. De Engelandvaarders werden na verhoor ondergebracht in tehuizen. Deze tehuizen stonden onder zorg en toezicht van de minister van Binnenlandse Zaken. De bedoeling van de tehuizen was de Engelandvaarders, voordat "zij hun taak hier in Engeland gaan vervullen, een rustig verblijf in Hollandsche sfeer te verschaffen" ( Inv.nr. 226. ) . In het Spaarbesluit 1941 van 28 februari 1941 werd een Spaardienst van rijkswege voor de in Groot-Brittannië en Noord-Ierland verblijvende Nederlanders ingericht ( Staatsblad 1941, nr. B 28. Op 20 april 1943 werd het Spaarbesluit vernieuwd. Zie staatsblad 1943, nr. D 13. ) . De minister van Binnenlandse Zaken was samen met de minister van Financiën belast met dit besluit.
Bij ministeriële beschikking van 21 april 1941 werd per 1 mei van dat jaar de organisatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken als volgt vastgesteld:
- Afdeling 1 - hoofd: dr. J.Th.A.H. van der Putten
- taken: algemene zaken, wetgeving, bestuur en bestuursverandering in Nederland tijdens de bezetting, pensioenwetgeving, ambtenarenzaken en aangelegenheden van het Ministerie van Algemene Zaken
- Afdeling 2 - hoofd: J.W. Stipthout
- taken: comptabiliteit, opmaken en uitvoeren van de begroting, interneringszaken, uitvoering van de voorschotten-regeling pensioenen c.s. arbeid derden, gelden ten goede rekening
- Afdeling 3 - hoofd: J. Wondergem
- taken: Rijksspaardienst, armwezen, index en agenda, archief, toezicht afdoening van stukken
- Afdeling 4 - taken: secretarie, geheim archief, index, agenda en archief Ministerie van Algemene Zaken, registratie Kanselarij
De post- en archiefzaken van beide departementen werden verzorgd door de secretaresse van de minister, mej. M. Tailleur. De registratie Kanselarij werd waargenomen door J. Wondergem.
Eind 1941 was Van Boeyen wegens een operatie tijdelijk afwezig ( Staatscourant nr. 1, 31 december 1941 ) . G. Bolkestein nam de departementen van Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken voor hem waar en J.Th. Furstner kreeg de zorg voor het departement van Oorlog.
In de loop van 1942 en daarna breidde de taak van het departement zich echter vrij snel en gestadig uit, niet alleen door de intensivering van de zorg voor de vluchtelingen en de geleidelijke groei van het ambtelijk apparaat in Engeland, maar ook omdat men zich meer en meer ging concentreren op de terugkeer naar Nederland. Dit laatste bracht een vrij omvangrijke wetgevende arbeid met zich mee en een zich steeds uitbreidende documentatie over de staatsorganisatie in Nederland en de overheidsfunctionarissen aldaar.
In de - vermoedelijk in 1943 uitgegeven - "Beknopte Almanak van het Departement van Buitenlandse Zaken" is de organisatie van het Departement van Binnenlandse Zaken als volgt vermeld:
- 1e Afdeling - hoofd: mr. J.G. Kist
- taken: wetgeving, terugkeervraagstukken, algemene leiding van de andere afdelingen
- 2e Afdeling - hoofd: W.C. Kraan
- taken: comptabiliteit, pensioenbetalingen, voorschotten op pensioenen, sociale renten, enz.
- 3e Afdeling - hoofd: J. Wondergem
- taak: Rijksspaardienst
- 4e Afdeling - hoofd: dr. J.Th.A.H. van der Putten
- taken: ambtenaren- en pensioenzaken, zaken betreffende de Posterijen, Telegrafie en Telefonie, algemene zaken, Kanselarij der Ridderorden
- 5e Afdeling - hoofd: C.W.E. Wilde
- taak: huishoudelijke dienst
- 6e Afdeling - hoofd: J.P. Zoethout
- taken: maatschappelijk werk, armenzorg, vluchtelingenzaken, verzorging Engelandvaarders, geïnterneerdenzorg, krankzinnigenzorg, burgerlijke stand en bevolkingsregistratie.
- Afdeling Volkshuisvesting - hoofd: mevrouw ir. A.P. van Rood
- Centraal Inkoopkantoor - hoofd: H. Slack
- Bureau Documentatie - hoofd: C.M. Olifiers
- Bureau Zuivering - hoofd: F.J. van der Kroon
- Rijksradio-inspectie - hoofd: ir. L.F. Meyer
- Centrale Dienst van de Rijksspaardienst - beheerder: J. Wondergem
- Raad van Toezicht op de Rijksspaardienst - samenstelling: Jhr. mr. A.M.C. van Asch van Wijck, voorzitter; M.C. Noë, secretaris; J. ten Doesschate; mr. J.G. Kist; A. Meinsma; W.D. Neervoort; K. Punter
- Commissie van Advies voor Personeelszaken - samenstelling: Jhr. mr. A.M.C. van Asch van Wijck, voorzitter; dr. J.Th.A.H. van der Putten, secretaris; A.Th. Lamping; mr. H. van Everdingen
Op 31 mei 1944 (Stcr. no. 5) kreeg Van Boeyen eervol ontslag als minister van Binnenlandse Zaken en werd hij definitief minister van Algemene Zaken. Mr. J.A.W. Burger werd aangesteld als minister van Binnenlandse Zaken. Hij had tijdens de bezetting een advocatenpraktijk in Dordrecht. In mei 1943 stak hij over naar Engeland waar hij met ingang van 16 augustus 1943 werd benoemd tot minister zonder Portefeuille. Bij koninklijk besluit van 3 juni 1944 werden verschillende taken van Binnenlandse Zaken overgedragen aan het Ministerie van Algemene Zaken ( Staatsblad 1944, nr. E 41. ) . De organisatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken werd toen als volgt:
Leiding: mr. J.G. Kist
Plv: mr. H.P. Linthorst Homan
- Afdeling 1 - hoofd: mevrouw H. van Praag-Sanders
- taken: personeelsaangelegenheden, speciale werkzaamheden voor de minister
- Afdeling II - hoofd: dr. F. Hage
- taken: comptabiliteit, armenzorg, krankzinnigenzorg, materiele geïnterneerdenzorg, personeelszaken, secretarie, archief en typekamer
- Afdeling III - hoofd: P.J. Koene
- taken: burgerlijke stand, bevolkingsregistratie
- Bureau Zuivering - hoofd: F.J. van der Kroon
- Bureau Documentatie- hoofd: C.M. Olifiers
Op 27 januari 1945 kreeg mr. J.A.W. Burger eervol ontslag, mede naar aanleiding van zijn ideeën over het zuiveringsbeleid ( Personeelsdossier van J. A. W. Burger, inv. nr. 165. ) . Door het aftreden van Burger op 27 januari 1945 werd Van Boeyen minister van Binnenlandse Zaken a.i. Bij de vorming van het derde kabinet Gerbrandy op 23 februari 1945 werd Dr. L.J .M.Beel minister van Binnenlandse Zaken.
Ministerie van Algemene Zaken
Het departement van Algemene Zaken werd opgericht in 1937. Jhr. Mr. DJ. de Geer was minister a.i. van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940. Op 3 september 1940 werd de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, H. van Boeyen, ad interim belast met de leiding van het Ministerie van Algemene Zaken. Daardoor verviel de facto de scheiding tussen beide ministeries. Door het a.i. ministerschap van Van Boeyen kwam Algemene Zaken bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
De primaire taak van Algemene Zaken, het coördineren van het regeringsbeleid, werd vervuld door het Ministerie voor Algemene Oorlogsvoering van het Koninkrijk, dit was opgericht op 21 mei 1942. De taken m.b.t. het voorzitterschap, het vice-presidentschap en het lidmaatschap van het parlement en de Raad van State waren vervallen door de afwezigheid van deze colleges. Van de Regeringspersdienst was geen personeel over gekomen. Er werd in Engeland een nieuwe, soortgelijke, dienst opgericht; de Regeringsvoorlichtingsdienst. Deze kwam te ressorteren onder het departement van Buitenlandse Zaken, de beleidsverantwoordelijkheid lag echter bij de minister-president. De behandeling van de adelszaken, de wapens van publiekrechterlijke lichamen en de ridderorden bleven taken van Algemene Zaken. Bij koninklijk besluit van 3 juni 1944 werden verschillende taken van Binnenlandse Zaken overgedragen aan het Ministerie van Algemene Zaken ( Staatsblad 1944, nr. E 41. ) . Het betrof hier o.a. de volkshuisvesting en de binnenlandse evacuatie, het staatsbedrijf der P.T.T. en de Postcheque- en Girodienst, de Rijkspostspaarbank en de Rijksspaardienst. Bij K.B. nr. 7 van 31 mei 1944, werd Van Boeyen benoemd tot minister van Algemene Zaken ( Staatscourant 1944, nr. 5, dinsdag 20 juni, de in Londen verschenen versie. ) .
De organisatie van het Ministerie van Algemene Zaken zag er toen als volgt uit:
- Ambtenarenwet en ambtenarenzaken. Pensioenwet - hoofd: dr. J.Th.A.H. van der Putten
- Volkshuisvesting en binnenlandse evacuatie - hoofd: mevrouw ir. A.P. van Rood
- Oorlogsslachtoffers - hoofd: mr, J. Razoux Kuhr
- P.T.T. Rijkspostspaarbank - beheerder: J. Wondergem
- Engelandvaarders en vluchtelingen - hoofd: J.P. Zoethout
- Huishoudelijke Dienst en Inkoopbureau - hoofd: C.W.E. Wilde
- Kabinet en Archief - hoofd: mevrouw J.H. van Os
Bij K.B. van 23 februari 1945 werd het Departement van Algemene Zaken opgeheven, alle de taken gingen over naar Binnenlandse Zaken ( Staatsblad 1945, nr. F 11. ) . In oktober 1947 is het departement van Algemene Zaken weer ingesteld.
Minister zonder portefeuille
J.A.W. Burger is van 16 augustus 1943 tot 31 mei 1944 Minister zonder Portefeuille geweest, vanuit die functie heeft hij een gedeelte van zijn archief meegenomen naar zijn nieuwe functie, minister van Binnenlandse Zaken.
Ministers in het tijdperk 1940-1945
Datum Gebeurtenis
24 juni 1937 - 31 mei 1944 H. van Boeyen
31 mei 1944 - 27 januari 1945 mr. J.A.W. Burger
27 januari - 23 februari 1945 H. van Boeyen a.i.
23 februari 1945 - 15 september 1947 dr. L.J.M. Beel
Datum Gebeurtenis
10 augustus 1939 - 3 september 1940 Jhr. Mr. D.J. De Geer a.i.
3 september 1940 - 31 mei 1944 H. van Boeyen a.i.
31 mei 1944 - 23 februari 1945 H. van Boeyen
Datum Gebeurtenis
16 augustus 1943 - 31 mei 1944 mr. J.A.W. Burger
Embedded Image
Literatuur
  • Algemene Geschiedenis der Nederlanden , deel 15, Haarlem 1981.
  • Almanak voor het Koninkrijk der Nederlanden , 1939-1944.
  • Beknopte Almanak van het Departement van Buitenlandse Zaken , 1943, 1944.
  • Biografisch Woordenboek van Nederland , eerste deel, Martinus Nijhoff, 's-Gravenhage 1979.
  • Esterik en J. van Tijn, C. van, Jaap Burger, een leven lang dwars , Amsterdam 1984.
  • Gerbrandy, Prof. mr. P.S., Enige hoofdpunten van het regeringsbeleid in Londen gedurende de oorlogsjaren 1940-1945 , Den Haag 1946.
  • Jong, Dr. L. de, Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog , deel 9 Londen, 's-Gravenhage 1979.
  • Vermaas, R., 1940-1945 Ministerie zonder minister, impressies over Binnenlandse Zaken in bezettingstijd. , 's-Gravenhage 1985.
  • Voet, M.J .D. van der, 25 jaar Algemene zaken, geschiedenis van het ontstaan en van de ontwikkeling van het Ministerie van Algemene zaken. , z.p. 1973.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De Londense Archieven van het Departement van Binnenlandse Zaken zijn oorspronkelijk te onderscheiden geweest in het archief van het Departement van Binnenlandse Zaken en van Algemene Zaken, het Kabinetsarchief van Binnenlandse Zaken, het Kabinetsarchief van Algemene Zaken en het archief van mr. J.A.W. Burger.
Hoewel de archieven in het begin volgens een registratuurplan waren geordend, is door het functioneren van de twee ministeries het respect des fonds niet steeds in acht genomen. Daar er grotendeels onder een minister en met gemeenschappelijk personeel is gewerkt en tevens de taken van Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken enige malen verwisseld zijn, is er vermenging van de archieven opgetreden.
De archieven zijn, in kisten verpakt, medio juli 1945 in Nederland aangekomen. Niet te achterhalen is hoe groot de omvang van de archieven op dat moment was. Na aankomst is direct een deel naar het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie overgebracht, dat bevindt zich daar nog. Het overige gedeelte werd gesplitst;
  • een deel is gelicht om te dienen als ondersteuning van lopende zaken, deze stukken zijn bij de archieven van de diverse afdelingen gevoegd;
  • een deel is gelicht om te worden gevoegd bij het Kabinetsarchief van Binnenlandse Zaken, waar het op dit moment nog is. Er is geen inzicht omtrent de omvang en inhoud van dit gedeelte;
  • een deel is naar het Centraal Semi Statisch Archief (CSSA) overgebracht. Dit deel is nu beschreven in deze inventaris.
De archieven van het Bevolkingsregister en de Burgerlijke Stand zijn al eerder overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief. In 1954 is een gedeelte van het archief betreffende de Ministerraad overgedragen aan het Ministerie van Algemene Zaken ( Archief Ministerie van Binnenlandse Zaken, Financiële en Administratieve Zaken 1950-1959, dossier 4.07.353.211 Overdracht archiefbescheiden door Binnenlandse Zaken aan derden ) .
Bij het Centraal Archief zijn intussen pogingen gedaan, het aldaar aanwezige archiefbestand te ordenen en te beschrijven. Hierbij niet is gelet op het herkomstbeginsel.
In 1973 is begonnen met een fragment-inventarisatie van het bovengenoemde semi-statische gedeelte, door de heer C. de Kort, hoofd van het centraal archief van het Ministerie van Binnenlandse zaken. Hij heeft toen de verstoorde orde hersteld volgens de in het archief aangetroffen registratuurplannen ( Inv.nrs. 117 en 118. ) .
De archiefstukken die J.A.W. Burger vanuit zijn functie als Minister zonder Portefeuille had meegenomen naar zijn functie als minister van Binnenlandse Zaken, zijn als onderdeel in het archief opgenomen. Zowel op het Algemeen Rijksarchief als op het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie bevinden zich stukken van Burger.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging Er is bij de fragment-inventarisatie van het semi-statische gedeelte door de heer C. de Kort, hoofd van het centraal archief van het Ministerie van Binnenlandse zaken ongeveer 20 meter archief vernietigd ( Archief van Ministerie van binnenlandse Zaken, Financiële en Administratieve Zaken 1970-1979, dossier 4.07.353.221 vernietiging van archieven. ) , dat waren voornamelijk financiële stukken betreffende de Huishoudelijke Dienst, de Internering en de Rijkspostspaarbank.
Er is bij de bewerking vanaf 1993 door mevr. I. Elferink en haar opvolger de hr. L.G. de Bruin 0.30 meter archief vernietigd op grond van de Vernietigingslijst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken 1968.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris beslaat, zoals gezegd, de neerslag van de departementen van Binnenlandse Zaken en van Algemene Zaken. Door de ad interim-ministerschappen en de overdracht van taken van de departementen vise versa zijn er geen duidelijke cesuren aan te geven tussen Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken. Ten gevolge van de eerder genoemde verdeling na de oorlog is het archief incompleet; veel onderwerpen ontbreken. In 1993 is mevr. I. Elferink gestart met een nieuwe bewerking van het archief. Haar opvolger de hr. L.G. de Bruin heeft na een herziening van de indeling de inventaris voltooid. Gekozen is hierbij voor een verdeling van de stukken naar onderwerpen.
Bij het inventarisnummer 268 "Ingekomen en minuten van uitgaande stukken betreffende P.T.T. aangelegenheden" bevindt zich een doosje met 19 glasnegatieven van ontwerpen voor postzegels. De originele foto's en ontwerpen bevinden zich in de collectie van het P.T.T. museum te Den Haag ( zie P.T.T. museum dossier nr. AWS 451015. ) Van deze ontwerpen zijn later in Nederland verschillende postzegels uitgegeven.
De stukken ontvangen en opgemaakt door de Minister zonder Portefeuille, Mr. J.A.W. Burger, zijn als gedeponeerd archief bij deze inventaris gevoegd.
De stukken die zich op dit moment nog in het Kabinetsarchief bevinden zullen ter zijner tijd moeten worden bijgevoegd aan dit archief.
L.G. de Bruin, Ministerie van Binnenlandse Zaken
In 1997 werden door het Ministerie van Binnenlandse Zaken de zuiveringsarchieven aan de Centrale Archief Selectiedienst ter bewerking aangeboden.
Tijdens deze bewerking werden in de verschillende archieven stukken aangetroffen die thuishoren in het in deze inventaris beschreven archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De beschrijvingen van de bestanddelen zijn op hun logische plaats in deze inventaris terug te vinden. Het betreft de inventarisnummers 335-370. Fysiek zijn de bestanddelen achteraan geplaatst, hetgeen de niet doorlopende nummering in de inventaris verklaard.
In april 1998 werden nog een vijftal dossiers aangetroffen in het repatriëringsarchief van het Ministerie van Sociale Zaken. Ze waren daar terechtgekomen, omdat in de loop van 1944 de repatriëring geheel geconcentreerd was bij Sociale Zaken. Daarvoor deed Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken e.e.a. met vluchtelingen in het kader van de armenzorg. Op verzoek van de heer drs. H.A.J. van Schie zijn de dossiers toegevoegd aan het in deze inventaris beschreven archief. Ze zijn te vinden onder de rubriek 2.4.2 Vluchtelingen en oorlogsslachtoffers (inv.nrs. 371-375).

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministeries van Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken te Londen, nummer toegang 2.04.76, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BiZa - AZ / Londens archief, 2.04.76, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Meer verwante informatie is mogelijk te vinden in het persoonlijk archief van J.A.W. Burger, op het Nationaal Archief, onder inventarisnummer 2.21.254, en er is ook een verzameling materiaal van Burger op het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam, toegang: inventaris, nummer 238.

Afkortingen
A
Alfabetisch opgelegd
A
Armwezen algemeen
Aa
Armwezen ondersteuning
A.b.
Armwezen financieel
Ad
Arbeid Derden algemeen
Ad.a
Arbeid Derden salarissen
Ad.b.
Arbeid Derden rekeningen
Ad.c.
Arbeid Derden verblijfsvergoedingen
Ad.d.
Arbeid Derden gelden ter goede rekening
Ad.e.
Arbeid Derden diversen
Ad.f.
Arbeid Derden vergoedingen
Amb./A.Z.
Ambtenaren Algemene Zaken
Amb./C.A.P.
Ambtenaren Commissie van Advies voor personeelszaken
Amb.a
Ambtenarenzaken algemeen
Amb.b
Ambtenarenzaken personeel
Amb.b/A.Z.
Ambtenarenzaken personeel/Algemene Zaken
Amb.c
Ambtenarenzaken sollicitanten
A.B.
Algemene Berichtgeving
A.Z.
Algemene Zaken
A.Z./Div.
Algemene Zaken/Diversen
B.
Berichtgeving
Bl.
Blijdenstein
B.B.
Binnenlands Bestuur
B.B./Z.
Binnenlands Bestuur/Zuivering
B.l.
Bureau Inlichtingen
B.S.
Burgerlijke Stand
B.B.S.
Bescheiden Burgerlijke Stand
C
Comptabiliteit algemeen
C.a.
Comptabiliteit begroting
C.b.
Comptabiliteit rekening
C.c.
Comptabiliteit diversen
C.d
Comptabiliteit P.3-ers
Cens.
Censuur
C.A.P.
Commissie van Advies voor Personeelszaken
C.l.D.
Centrale Inlichtingendienst
C.M.O.
Commissie Militaire Onderscheidingen
C.O.K.
Commissie Onderscheidingen Koopvaardij
C.S.P.O.
Central Stationary Purchasing Office
C.T.
Commissie Terugkeer (Nederland)
D
op datum
Div.
Diversen
Doc.
Documentatie
Ev(ac)
Evacuatie
Fin.
Financieel
G
Geheim
Geg.
Gegevens
Gev.
Gevangenissen
G.B.
Geheim(e) Bulletin(s)
H.D.
Huishoudelijke Dienst
H.D./Bew.
Huishoudelijke Dienst Bewakingsdienst
H.D./CC
Huishoudelijke Dienst Croome Court
H.D./Div.
Huishoudelijke Dienst Diversen
H.D./Ev.
Huishoudelijke Dienst Evacuatie
H.D./Geb.
Huishoudelijke Dienst Gebouwen
H.D./Mtl
Huishoudelijke Dienst Materiaal
Ink. Bel.
Inkomstenbelasting
Ink. Bel./C
Inkomstenbelasting Consul-generaal
Ink. Bel./Div.
Inkomstenbelasting diversen
Ink. Bel./Fin.
Inkomstenbelasting Financiën
Ink. Bel./Ind.
Inkomstenbelasting Individuelen
Ink. Bel./Ont.
Inkomstenbelasting Ontvanger
Instr.
Instructie(s)
Int.
Internering
Int/ A.I.C.
Internering correspondentie met kampcommamdanten
Int/B.Z.
Internering correspondentie Departement van Buitenlandse Zaken
Int/Fin.
Internering correspondentie Departement van Financiën
Int./H,
Internering correspondentie Departement van Handel
Int/J.
Internering correspondentie Departement van Justitie
Int/Gev.
Internering correspondentie Gevangenissen
Int/Div.
Internering Diversen
Int/Ind.
Internering Individuele gevallen
Int/R.
Internering rapporten
I.B.
Interne Berichtgeving
I.C.
Intergovernmental Committee
l.G.
Intern Geheim
I.Z.
Internationale Zaken
J.N.
Jaarlijkse Notulen
Kab.
Kabinet
Kab./O.N.
Kabinet overgekomen Nederlanders
Kans.
Kanselarij
Kans./A.Z.
Kanselarij Algemene Zaken
Kans./C.M.O.
Kanselarij Commissie Militaire Onderscheidingen
Kans./C.O.K.
Kanselarij Commissie Onderscheidingen Koopvaardij
Kol.
Koloniën/kolonosatie
M.r.
Ministerraad
M.Z.
Militaire Zaken
O.N.
Overgekomen Nederlanders (verzorging)
O.N./ Alg.
Overgekomen Nederlanders Algemene correspondentie betreffende organisatie
O.N./Fin.
Overgekomen Nederlanders comptabele aangelegenheden
O.N./Ind.
Overgekomen Nederlanders Individuele aangelegenheden
O.N./Instr.
Overgekomen Nederlanders Instructie
O.N./Recr.
Overgekomen Nederlanders Recreatie
O.N./beh
Overgekomen Nederlanders behuizing
Pens.
Pensioenen
P.s.g.r.
Pensioengrondslag
P.r.
Persrapporten
Pol.
Politie
P.T.T.
Posterijen, Telegrafie en Telefonie
R.
Radio
R./ Alg.
Radio algemeen
R./Sch.
Radio zeevarenden
R.O.
Radio Oranje
R. v.
Redevoeringen
R.v./B.B.C.
Redevoeringen British Broadcasting Corporation
R.v./C.B.S.
Redevoeringen Columbia Broadcasting System
R.v./R.O.
Redevoeringen Radio Oranje
Rep.
Repatriering
R.p.s
Rijksspaardienst
R.p.s./Afr
Rijksspaardienst Afrekeningen
R.p.s./B.
Rijksspaardienst Bankcorrespondentie
R.p.s./C.
Rijksspaardienst Consulaten
R.p.s./C.O.F.
Rijksspaardienst Centrale Dienst Financiën
R.p.s./Contr.
Rijksspaardienst Controle spaarbankboekjes
R.p.s./Div.
Rijksspaardienst Diversen
R.p.s./Ind.
Rijksspaardienst Individuele spaarders
R.p.s./ kant.
Rijksspaardienst Kantoor
R.p.s./Koopv.
Rijksspaardienst Koopvaardij
R.p.s./Mar
Rijksspaardienst Zeemacht
R.p.s/Rap.
Rijksspaardienst Rapporten
R.C.D.
Regerings Codedienst
R.P.D.
Regerings Persdienst
R.V.D.
Regerings Voorlichtsdienst
V.a.
Vluchtelingen algemeen
V.a./Ind.
Vluchtelingen Individuele gevallen
V.b.
Vluchtelingen Regeringscommissariaat
V.c.
Vluchtelingen financieel
V.d.
Vluchtelingen Emergency Committee
V.org
Vluchtelingen organisatie
Vo
Voorschottenverlening algemeen
Vo.a./Bl.
Voorschotten pensioenen indiviuele gevallen
Vo.b.
Voorschotverlening Rijkspostspaarbank
Vo.c.
Voorschotverlening Postcheque- en Girodienst
Vo.d.
Voorschotverlening salarissen
Vo.e.
Voorschotverlening bankcorrespondentie en afrekeningen
Vo.f.
Voorschotverlening sociale rente
Vo.g.
Voorschotverlening diversen
Vlkh.
Voorschotverlening Volkshuisvesting
Z.
Zuivering
Overzicht van besluiten
Nr. Datum Titel Taak BiZa / AZ blz
A5 6-6-1940 Machtiging tot het eischen van bijzondere diensten bij een scheepvaart
A12 20-9-1940 Bepalingen betreffende het niet toepassen van de bepalingen van Hoofdstuk II van het arbeidsovereenkomstbesluit voor het personeel, dat te Londen bij de departementen op arbeidsovereenkomst is in dienst genomen
B6 20-1-1941 Enkele voorzieningen betreffende pensioenen en het voorlopig toekennen van pensioenen verhogen van pensioenen aan weduwe of wezen van omgekomen militairen 62
B10 30-1-1941 Bijzondere bepalingen betreffende beslissingen, welke ingevolge de wet van 5-5-1922, Stbl no 20, zoals deze wet herhaaldelijk is gewijzigd, door den Pensioenraad moeten of kunnen worden genomen min van BiZa kan ook beslissingen nemen als de Pensioenraad 65
B28 28-2-1941 De inrichting van een spaardienst van Rijkswege voor de in Groot-Brittannië en Noord-Ierland verblijvende Nederlanders beheer van de dienst 113
B29 28-2-1941 Voorzieningen ter voorkoming van de mogelijkheid van gelijktijdig genot van burgerlijk en militair gezinspensioen 117
B39 1-5-1941 Instelling van een buitengewone Algemene Rekenkamer 125
B54 19-6-1941 Bijzondere bepalingen betreffende beslissingen, welke ingevolge de wet van 19-5-1922, Stbl no 337, zoals deze wet herhaaldelijk is gewijzigd, door den Pensioenraad moeten of kunnen worden genomen min van BiZa kan ook beslissingen nemen als de Pensioenraad 155
B61 30-6-1941 Vaststelling van het reglement op de militaire Willems-orde min van AZ belast met de zorg voor de ridderorden 162
B77 28-8-1941 Instelling van een vliegerkruis min van AZ uitvoering 203
B78 18-9-1941 Invoering van een verplichte inkomstenbelasting min van BiZa uitvoering voor zover van toepassing 204
C20 26-3-1942 Bepalingen nopens het ten aanzien van Nederlanders in Groot-Brittannië en Noord-Ierland opmaken van authentiek akten betreffende geboorten, gesloten huwelijken en gevallen van overlijden en de regeling van de overschrijving van de akten, bedoeld bij de artikelen 35,60 en 61 van het BW min van BiZa bijhouden buitengewone registers van burg stand 287
C48 8-6-1942 Vaststelling van het militair onderstandsbesluit 1942 min van BiZa toekennen van onderstand aan personen die recht hebben op mil weduwepensioen 322
C73 5-11-1942 Aanvulling van het KB van 15-4-1941 Stbl B34 tot tijdelijke niet-uitbetaling van een gedeelte van de bezoldiging van en van wachtgelden toegekend aan bepaalde burgerlijke en militaire ambtenaren 352
D10 18-3-1943 Wijziging en aanvulling van het KB van 26-3-1942 Stbl C20 361
D13 29-4-1943 Vaststelling van het (nieuw) Spaarbesluit l 943 min van BiZa diverse 363
D16 22-5-1943 Voorziening ter voorkoming van ongewenschte gevolgen van het na 9 mei] 940 verkrijgen van een vreemde nationaliteit of een vreemd onderdaanschap door Nederlanders of Nederlandsche onderdanen uit andere hoofde 368
D31 11-3-1943 Verstrekking van versierselen van de orde van den Nederlandsehen Leeuw min van AZ verstrekt vervangende versierselen 390
D32 11-3-1943 Verstrekking van versierselen van de orde van Oranje- Nassau min van AZ verstrekt vervangende versierselen 391
D60 11-9-1943 Vaststelling van het besluit op den bijzonderen staat van beleg 428
E11 10-2-1944 Voorschriften voor belegging bij den Rijksspaardienst van gereserveerde gedeelten van aan ambtenaren, militairen en gewezen ambtenaren en militairen toekomende bezoldigingen, wachtgelden, onderstanden, toelagen op pensioen of andere gelden min van BiZa geven van machtiging voor terugbetaling 497
E14 13-1-1944 Vaststelling van het Zuiveringsbesluit min van BiZa en AZ diverse 504
E19 30-3-1944 Vaststelling van bijzondere regelen ten aanzien van het beleggen bij den Rijksspaardienst van gelden, vallende in de nalatenschap van overleden tot het leger, de marine of de koopvaardij- of visschersvloot behoord hebbende Nederlanders of Nederlandsche onderdanen, alsmede van gelden, beheerd ten behoeve van vermist wordende of zich in krijgsgevangenschap bevindende Nederlanders of Nederlandsche onderdanen als hiervoren bedoeld 516
E20 30-3-1944 Wijziging en aanvulling van art. 7 van het Spaarbesluit 1943 51.
E21 30-3-1944 Instelling van den Bronzen Leeuw min van AZ ai 519
E27 30-3-1944 Wijziging van het KB van 26-3-1942 Stbl C20 min van BiZa 531
E34 26-5-1944 Vervanging van het KB van 28-8-1941 Stbl B77, tot instelling van een Vliegerkruis min van AZ 537
E37 1-6-1944 Vervanging van het KB van 11-6-1940 Stbl A22, zoals dit is gewijzigd bij KB's van 8-8-1940 Stbl A23, van 27-11- 1940 Stbl A24 en van 24-4-1941 Stbl B101 tot instelling van het Bronzen Kruis min van AZ 540
E38 1-6-1944 Vervanging van het KB van 202-1941 no. I, zoals dit besluit sedert is gewijzigd, tot instelling van het Kruis van Verdienste min van AZ 541
E41 3-6-1944 Overbrenging van verschillende bevoegdheden van het Departement van Binnenlandse Zaken naar het Departement van Algemene Zaken 543
E51 17-7-1944 Regelen betreffende de arbeidsbemiddeling en de scholing, herscholing en omscholing 565
E56 3-8-1944 Vaststelling van het besluit Reconstructie Bevolkingsboekhouding min van BiZa diverse 575
E59 25-7-1944 Vaststelling van het besluit Terbeschikkingstelling locaal personeel min van BiZa stelt nadere regels 580
E60 31-7-1944 Vaststelling van het besluit tijdelijke bestuursvoorziening min van BiZa en AZ 582
E61 24-8-1944 Regeling van de overdracht van de zorg voor zaken van het hoofd van het Departement van Binnenlandse Zaken naar het hoofd van het Departement van Algemene Zaken 583
E64 22-8-1944 Vaststelling van het tijdelijk filmkeuringbesluit min van BiZa 585
E69 5-9-1944 Vaststelling van tijdelijk persbesluit min van BiZa samenstelling en betaling perscie 595
E79 22-8-1944 Vaststelling van het buitengewoon besluit werklozenzorg 680
E81 13-8-1944 Vaststelling van het besluit repatriëring min van BiZa en AZ 685
E82 13-9-1944 Tijdelijke voorzieningen betreffende den Raad van State 688
E83 7-9-1944 Vaststelling van het besluit tijdelijke persoonsbewijzen min van BiZa uitgifte persoonsbewijzen 689
E84 7-9-1944 Vaststelling van het tijdelijk bioscoopbesluit min van BiZa diverse 691
E85 7-9-1944 Vaststelling van het tijdelijk brandweerbesluit min van BiZa diverse 693
E86 5-9-1944 Vaststelling van het besluit tijdelijke voorziening bestuur provincien en gemeenten min van BiZa diverse 695
E88 16-9-1944 Voorlopige voorzieningen tot het verlenen van hulp aan hen, die niet in staat zijn in de kosten van hun onderhoud te voorzien en tot het toekennen van pensioenen aan de nagelaten betrekkingen van vermiste ambtenaren min van BiZa en AZ 699
E94 7-9-1944 Vaststelling van het besluit rechtsherstel ontslagen ambtenaren min van BiZa en AZ 725
E95 12-9-1944 Vaststelling van het besluit opheffing Nederlandsche arbeidsdienst min van AZ 727
E103 11-9-1944 Vaststelling van het vorderingsbesluit woonruimte min van BiZa en AZ vergoeding van kosten 790
E117 21-9-1944 Tijdelijke voorziening in het bestuur van het Algemeen Nederlandsch Persbureau min van BiZa 809
E118 17-9-1944 Vaststelling van het tijdelijk Telegraaf- , Telefoon- en radiobesluit min van AZ diverse 809
E119 18-9-1944 Vaststelling van het besluit tijdelijke voorziening provinciale staten en gemeenteraden min van BiZa 812
E125 14-9-1944 Regelingen ten aanzien van het beleggen bij den Rijksspaardienst van gelden, welke de Nederlandsche Telegraaf Maatschappij "Radio Holland" N.V. ten behoeve van derden onder haar berusting heeft min van AZ 830
E127 4-10-1944 Regeling van de gevolgen in bepaalde gevallen van het zich begeven in vreemden krijgs - of staatsdienst min van BiZa 832
E131 12-10-1944 Staking op nader te bepalen datum van de in het KB van 26-3-1942 Stbl C20 bedoelde inschrijving van akten in de buitengewone registers van den burgerlijken stand min van BiZa 838
E138 8-11-1944 De uitbetaling van pensioenen min van BiZa 865
E151 23-11-1944 De uitoefening van de taak en de bevoegdheden van den Directeur-Generaal der Posterijen, Telegrafie en Telefonie min van AZ 887
F2 4-1-1945 Besluit regelende de mogelijkheid van de benoeming van burgemeesters tot militair commissaris min van BiZa 905
F3 11-1-1945 Bezoldiging van burgemeesters min van BiZa opheffing Ned besluit van 28-5-1943 906
F7 29-1-1945 Uitbetaling van bezoldigingen, toelagen, lonen en wachtgelden, toegekend aan burgerlijke ambtenaren en personeel op arbeidsovereenkomst in overheidsdienst min van BiZa en AZ 910
F11 23-2-1945 Opheffing van het departement van Algemene Zaken min van AZ gaat over naar BiZa 913
F21 7-3-1945 Vaststelling van het besluit reconstructie bevolkingsboekhouding 1945 min van BiZa 921
F22 7-3-1945 Vaststelling van het besluit tijdelijke persoonsbewijzen 1945 min van BiZa 924
F29 9-3-1945 Voorzieningen ten aanzien van de bevoegdheden en verplichtingen, onderwerpen betreffende, welke aan de zorg van het hoofd van het departement van Algemene Zaken waren toevertrouwd overdracht van Az aan BiZa 932
F30 28-3-1945 Buitengewoon register van echtscheidingen min van BiZa bijhouden register 933
F31 24-3-1945 Bepalende den datum van aanvang van den zomertijd in 1945 min van BiZa vaststellen datum 935
F38 24-2-1945 Bezoldiging van Rijkspersoneel, dat als oorlogsvrijwilliger in militairen dienst is getreden min van BiZa 941
F39 30-3-1945 Tijdelijke opheffing van de onverenigbaarheid van het burgermeesterschap met militairen dienst (aanvulling KB 4- 1-1945 Stbl F2) min van BiZa verleent toestemming 941
F41 30-3-1945 Toevoeging aan de lijst A, bedoeld in art 16 van het besluit bezettingsmaatregelen ( Stbl 1944 E93) 942
F43 12-4-1945 Wijziging van het besluit tijdelijke voorziening bestuur provincien en gemeenten ( Stbl 1944 E86) min van BiZa 941
F44 12-4-1945 Intrekking van het besluit tijdelijke voorziening provinciale staten en gemeenteraden ( Stbl 1944 E119) 945
F45 12-4-1945 Vaststelling van het besluit tijdelijke voorziening gemeenteraden min van BiZa 945
F47 12-4-1945 Vaststelling van het nood-volkshuisvestingbesluit min van BiZa 951
F48 15-2-1945 Wijziging van het demobilisatie-wachtgeldbesluit 1944 ( Stbl E161) min van AZ 953
F55 18-4-1945 Voorlopige maatregelen met betrekking tot de salarispositie van burgerlijke Rijksambtenaren min van BiZa 958
F56 12-4-1945 Aanvulling van het Zuiveringsbesluit min van BiZa 961
F62 26-4-1945 Toekenning van een uitkering in eens aan hen, die een pensioen genieten ten laste van het Rijk en van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds min van BiZa 963
F65 29-3-1945 Aanvulling van het KB van 15-4-1941 ( Stbl B34) betreffende uitbetaling van salarissen 969
Nr.DatumTitelTaak BiZa / AZblz

Archiefbestanddelen