Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

BuZa / Coll. Steenberghe - Zoeken: colijn

1 Resultaten gevonden, klik op het tabblad om de resultaten te tonen.

2.05.233
F.J. Ouborg
Nationaal Archief, Den Haag
2001
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

2.05.233
Auteur: F.J. Ouborg
Nationaal Archief, Den Haag
2001
CC0

Periode:

1942-1945

Omvang:

0,10 meter; 42 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands.

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

Maximilien Paul Leon Steenberghe was minister van Economische Zaken van 1933-1935 en wederom van 1937 tot 1941. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten om daar de oprichting van de Economische, Financiële en Scheepvaartmissie van het Koninkrijk der Nederlanden voor te bereiden. Via deze missie was Steenberghe vooral betrokken bij scheepvaartkwesties en bij aankoop van goederen.
De in dit archief beschreven stukken beslaan de periode dat Steenberghe actief was als leider van de hierboven genoemde missie. Het bevat o.a. stukken m.b.t. de leden van de missie, correspondentie van Steenberghe, een geheime lijst met namen en codenummers van schepen en een lijst met verliezen van personen en materieel in de Tweede Werledoorlog. Tevens is er een nota inzake de internationaal-financiële positie van het Koninkrijk der Nederlanden na de oorlog.

Archiefvormers:

  • M.P.L. Steenberghe

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer

Maximilien Paul Leon Steenberghe werd geboren op 2 mei 1899 te Leiden. Na het gymnasium in Utrecht te hebben doorlopen studeerde hij in dezelfde stad rechten. Na de afronding van die studie op zijn 21e startte hij zijn carrière in het bedrijfsleven. Net 30 jaar werd hij voorzitter van de Algemeene Roomsch Katholieke Werkgevers Vereeniging; een functie die hij in 1934 verruilde voor die van minister van Economische Zaken in het tweede kabinet Colijn (1933-1935). Van 1937 tot 1941 zou hij deze functie wederom uitoefenen. Nadat hij dit ambt in november 1941 had neergelegd vertrok hij in maart 1942 naar de Verenigde Staten om daar de oprichting van de Economische, Financiële en Scheepvaartmissie van het Koninkrijk der Nederlanden voor te bereiden. Via deze missie was Steenberghe vooral betrokken bij scheepvaartkwesties en bij aankoop van goederen. Ook leidde hij diverse delegaties bij verschillende internationale conferenties die tijdens de oorlog in de Verenigde Staten en Canada werden gehouden. Na de oorlog was hij nauwelijks nog politiek actief binnen de Katholieke Volkspartijen. Van 1946 tot 1947 was hij nog vertegenwoordiger van het ministerie van Financiën in de VS in het bijzonder betreffende de Internationale Bank voor Herstel en Ontwikkeling. Daarna stortte hij zich door middel van commissariaten in het zakenleven, onderwijs (presidentcurator van de Katholieke Economische Hogeschool te Tilburg) en de Belgisch-Nederlandse betrekkingen op waterstaatkundig gebied middels de "Belgisch-Nederlandse studie- en onderhandelingscommissie". Hij overleed op 22 januari 1972 te Hilvarenbeek.

Geschiedenis van het archiefbeheer

Inhoud en structuur van het archief

Aanwijzingen voor de gebruiker

Verwant materiaal

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in