Terug naar zoekresultaten

2.16.78.03 Inventaris van het archief van W.L.Z. van der Vegte als Directeur-Generaal der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, 1941-1945

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.78.03
Inventaris van het archief van W.L.Z. van der Vegte als Directeur-Generaal der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, 1941-1945

Auteur

M. Haasjes

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1994 (c)

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Staatsbedrijf der PTT: Archief van W.L.Z. van der Vegte Directeur-Generaal der PTT
PTT / Van der Vegte

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1941-1945

Archiefbloknummer

W20246

Omvang

; 79 inventarisnummer(s) 0,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Vegte, W.L.Z. van der

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken en knipsels over de carrière van Van der Vegte tijdens de bezettingsjaren. Daaronder ook stukken uit 1945 waarin Van der Vegte de balans opmaakt over zijn loopbaan, stukken over zijn contacten met de Duitse bezetter, over de dagelijkse leiding van de PTT en de Rijkspostspaarbank in oorlogstijd, over Nationaal-Socialistische vertrouwensmannen binnen de PTT, over verzetsactiviteiten gericht tegen de PTT, over de arbeidsinzet van PTT'ers in Duitsland en over de radio in oorlogstijd.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
W.L.Z. van der Vegte (geboren op 7 november 1895) studeerde in 1920 af aan de TH te Delft, als elektrotechnisch ingenieur. Hij vervulde een aantal functies, voordat hij in dienst trad bij het Staatsbedrijf der PTT. Hij was onder meer werkzaam bij de Hoogovens in IJmuiden, en in 1938 werd hij hoofd van de Nederlandse Siemens staalfabriek te Den Haag.
Sinds 1933 was hij lid van de N.S.B, en toen Nederland bezet was besloot hij zich ter beschikking van de Leider (Mussert) te stellen.
Deze benoemde hem in 1940 tot Hoofd radiozaken, en later hoofd Technische Zaken, van het hoofdkwartier der NSB.
In 1941 werd hij benoemd tot Raadadviseur bij het departement van Volksvoorlichting en Kunsten. In die hoedanigheid was hij belast met de afdelingen Radio en Film, en werd hij betrokken bij de reorganisatie van het omroepwezen. Hij werd voorzitter van de Radioraad, en in 1941 werd hij tevens voorzitter van de Rijksfilmkeuring. Met ingang van 1-1-1942 legde hij deze functies neer en werd de nieuwe Directeur-generaal der PTT
In februari 1943 werd hij benoemd tot secretaris-generaal van Verkeer en Waterstaat.
Hij was lidvoorzitter van de plaatselijke commissie van toezicht op het Middelbaar Technisch Onderwijs, en als zodanig betrokken bij het bestuur van het Rijnlands Lyceum te Wassenaar.
In de loop van de oorlog is van der Vegte een aantal malen van standplaats veranderd.
Begin 1945 raakte hij gewond bij een bombardement en moest uitwijken naar Groningen.
In April 1945 werd van der Vegte gearresteerd. Hij werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. ( Een aantal feiten betreffende de levensloop van van der Vegte zijn ontleend aan het boek "PTT 1940 - 1945 : beleid en bezetting", door dr. J.G. Visser (Staatsbedrijf der PTT, 1968). )
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het persoonlijk archief van W.L.Z. van der Vegte is als G 26 opgenomen in de zogenaamde "G-code"-archieven van het Hoofdbestuur der PTT. Deze code is geen code in de algemene zin van het woord, maar meer een rubricering van de archieven, die min of meer vertrouwelijk van aard waren. Deze rubricering is rond 1940 ontstaan.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het persoonlijk archief van W.L.Z. van der Vegte behoort tot de categorie "nalatenschappen" van hogere PTT-functionarissen en is als zodanig meer als een collectie te beschouwen dan als een archief. Het betreft namelijk een verzameling losse stukken, door van der Vegte bijeengebracht als Directeur-Generaal der PTT én als secretaris-generaal van Waterstaat, én uit hoofde van zijn functie bij het departement van Volksvoorlichting en Kunsten.
Dit archief bevat tevens stukken, door van der Vegte verzameld als lid-voorzitter van de plaatselijke commissie van toezicht op het Middelbaar Technisch Onderwijs.
Het archief bevat tevens stukken, die niet door van der Vegte zijn verzameld, maar later aan het archief toegevoegd (bijvoorbeeld de "overpeinzingen" tijdens de bevrijding van Groningen).
Selectie en vernietiging
Uit het archief zijn alleen losse stukken vernietigd, die alleen administratieve waarde hadden en verder geen correspondentie tot gevolg hadden.
Verantwoording van de bewerking
Bij de inventaris is gekozen voor een hoofdindeling naar functies die van der Vegte bekleedde. De stukken die door hem in zijn functie van Directeur-Generaal zijn bijeengebracht, zijn ingedeeld naar onderwerp.
Het vermoeden bestaat, dat de "Funkbrief des drahtlosen Dienstes (inventarisnummers 72 tot en met 75) door van der Vegte zijn ontvangen in zijn functie van Raadadviseur bij Volksvoorlichting en Kunsten. Dit valt echter niet met zekerheid te zeggen.
Bij een eerste globale inspectie van het archief bleek dat het verre van compleet was. Er waren stukken "uitgeleend" (hiervan werden uitleenbriefjes aangetroffen) en tevens bestond de indruk dat er stukken uit het archief verwijderd zijn. Dit was niet meer te achterhalen.
Een lijst van trefwoorden, met een verwijzing naar bijbehorende inventarisnummers, is als bijlage bij deze inventaris gevoegd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Staatsbedrijf der PTT: Archief van W.L.Z. van der Vegte Directeur-Generaal der PTT, nummer toegang 2.16.78.03, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, PTT / Van der Vegte, 2.16.78.03, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
De gedeponeerde archieven van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie zijn die archieven, die geen deel uitmaken van de serie-archieven van het Hoofdbestuur der PTT. Naast de archieven van de Hoofdbestuursafdelingen (hoofdzakelijk gevormd als een serie verbalen en later als gecodeerd archief) en de Directieraadsarchieven zijn er nl. nog diverse kleinere zelfstandige archieven gevormd binnen de Hoofdbestuursorganisatie. Deze archieven dragen allen de kenmerken van zelfstandige archiefvorming en zijn dus ook apart geïnventariseerd. De persoonlijke archieven van een aantal hoge PTT-functionarissen zijn beschreven in de toegangen met de nummers 2.16.78.01 t/m 2.16.78.09.
Voor verder onderzoek komen in eerste instantie de volgende archieven in aanmerking:
  • Hoofdbestuur der Posterijen en Telegrafie 1893-1926, toegang nummer 2.16.21.
  • Bureau Radio-omroep en Radiodistributie, Cultureel gedeelte, Derde afdeling van het Hoofdbestuur der PTT 1919-1940, toegang nummer 2.16.25
  • Stukken betreffende de PTT en de Rijkspostspaarbank behorende tot verschillende afdelingen van de ministeries van Waterstaat en Binnenlandse Zaken 1906-1940, toegang nummer 2.16.29.