Fotocollectie / Losse Aanwinsten - Zoeken: anefo
1 Resultaten gevonden, klik op het tabblad om de resultaten te tonen.
- Archiefinventaris
- Archiefbeschrijving
- Archiefbestanddelen (1)
- Bestanden
- Alle scans (0)
2.24.27
Diverse auteurs
Nationaal Archief, Den Haag
2008
cc0
Beschrijving van het archief
Naam archiefblok:
2.24.27
Auteur: Diverse auteurs
Nationaal Archief, Den Haag
2008
Periode:
20e eeuw
Omvang:
0.50 meter; 37 inventarisnummers.
Taal van het archiefmateriaal:
De stukken zijn voornamelijk in het Nederlands.
Soort archiefmateriaal:
Het archief bevat fotoalbums met fotomateriaal.
Archiefbewaarplaats:
Nationaal Archief, Den Haag
Samenvatting van de inhoud van het archief:
Het archief bestaat uit fotoalbums m.b.t. Nederlands-Indië.
Archiefvormers:
- Slooten-Huysse, van
- Pranger
- Die, Lenie van
Archiefvorming
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Beperkingen aan het gebruik
Materiële beperkingen
Aanvraaginstructie
Citeerinstructie
Verwant materiaal
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Aanwinst 2009. Zie aanwinstdossier 2893.
- 6 Fotoalbum "Herinninerings-album vanaf 29 Augustus 1936, tot het vol is. aangelegd december 1938", afkomstig van F. Inkenhaag 1936-[1939] 1 album
Betreft militaire opleiding in Nijmegen, reis naar Nederlands-Indië, verblijf als vliegtuigtechnicus (?) van de Militaire Luchtmachtafdeling van het KNIL in Indië
Het album begint met foto’s van het vertrek met de ‘Volendam’, een schip van de Holland Amerika Lijn. De Volendam werd tijdens de politionele acties ingezet als troepentransportschip.
Van de oorlog is op enkele plaatsen iets te zien; op het zesde blad zien we twee foto’s van een opgeblazen spoorbrug (te Nankru?), blad 14 toont soldaten (wandeling over ravijn), blad 17 (soldaten een brug aanleggend (tocht naar het Idjoemeer).
Op blad 41 komt in een bijschrift het Indonesische woord pelopor voor (gespeld als polopers: ‘Hoe de polopers huis hielden in villa’s [..] aan de hoofdweg Semarang, Djocja’ – met twee foto’s van een verwoest huis en kerk?).
Het woord betekent "verkenner, pionier" en is oorspronkelijk afkomstig uit het Nederlands, van het woord voorloper. In historische context wordt het ook wel gebruikt om Indonesische antikoloniale strijders mee aan te duiden. Gedurende de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd waren er verschillende strijdgroepen actief, waaronder de TNI (Tentara Nasional Indonesia) in de van meet af aan door de nationalisten gecontroleerde gebieden, en de pelopors in de gebieden die in handen van de Nederlanders waren. Dit onderscheid werd en wordt door veel Nederlanders niet herkend, waardoor de term vaak ten onrechte wordt gebruikt, vaak in verbasterde vorm en met een negatieve ondertoon (ploppers, peloppers) [bron Wikipedia].De ontscheping van de Volendam (blad 50) en de opleiding (voor uitzending) – op blad 51 - komen pas in de tweede helft van het album aan bod. Interessant zijn de oefeningen in de sneeuw ter voorbereiding op de uitzending naar Indie.
Daarna volgt de ‘Laatste Vlaggenparade te Semarang’ (53), een blad met foto’s ‘Wat er al zo gedaan werd tijdens tocht Idjoe platteau’ (54), foto’s van de ‘Bonowoso conferentie’ (55) (moet zijn Bondowoso conferentie, 1948).
Het album eindigt met een serie ‘Afscheid van oude strijdmakkers’ (67), foto’s aan boord van De Volendam (id.), personeel M.P.V. (?) te Soerabaja (68), Uitgeleide te Soerabaja (69), Laatste Koninginnedag te Semarang 1950 (70) en veel foto’s van het Suez kanaal (72-74). De laatste foto is een gezicht op Semarang (75).
10 Diverse foto's afkomstig van Marinevoorlichtingsdienst en NIGIS betreffende militaire en andere operaties in Nederlands-Indië en Australië
Los aangetroffen in depot 802 [DjK]
- 12 Foto’s van de schade aan gebouwen te Willemstad als gevolg van de opstand op 30 mei 1969 op Curaçao.
De staking van werknemers van de Shell-olieraffinaderij op Curaçao leidde tot een volksopstand waarbij winkels en huizen in de wijken Otrabanda en Punda van Willemstad in brand werden gestoken en werden verwoest. Op de foto’s, gemaakt door een amateur-fotograaf, beelden van de verwoestingen in onder meer de Heerenstraat en Breedestraat. 1969 [1 juni of later] 24 losse afdrukken, klein formaat (9x12 cm)Fotograaf onbekend.
- 13 Foto’s van Rotterdam en Den Haag.
Betreft 5 luchtfoto’s: het Rode Kruisziekenhuis in Den Haag met omliggende straten en gebouwen , de Jacob Catsstraat met de Noorderkerk in Rotterdam met omliggende straten en gebouwen, het Hofplein in Rotterdam met omliggende straten en gebouwen en twee opnames van de Maasbruggen te Rotterdam, een loodrecht van boven (vanaf ca 1000 meter) en een meer in vogelvluchtperspectief met op de voorgrond De Hef en de Koninginnebrug.
Daarnaast een bijzondere opname van de ‘Graf Zeppelin’ boven de Waalhaven Rotterdam uit 1932. [1930-1939] 6 losse afdrukken, klein formaat (6.5x11 en 17x12)Luchtfoto's: Luchtvaartafdeling, Fototechnische Dienst.
- 14 Foto’s van het bezoek van Britse veldmaarschalk B.L. Montgomery (1887-1976) aan Nijmegen, staande in een open Cadillac en geflankeerd door de burgemeester van Nijmegen C.M.J.H. Hustinx (1902-1982). Hij wordt tijdens het passeren van het fabrieksgebouw van Philips in Nijmegen toegejuicht door het personeel van Philips 1956 augustus 17 Twee losse afdrukken, klein formaat (17x12 cm)
Fotograaf: Foto Persbureau Gelderland
Bron: ‘Nijmegen vlaggenzee voor ereburger Monty’, in: Utrechts Nieuwsblad, jrg. LXIV, nr. 92 (18 augustus 1956), 1. Volgens opgave van de schenker is de oorspronkelijke bezitter van de foto afgebeeld onder het personeel van Philips. Hij is (aan de rechterkant) met een blauw ballpoint streepje herkenbaar gemaakt.
- 15 Foto van een werkbezoek van minister van Defensie S.J. van den Bergh aan het Nederlandse legerkamp in La Courtine (Frankrijk).
Betreft het geven van uitleg over de oefeningen door generaal majoor A.W. van den Wall Bake aan de hand van een plattegrond van het kamp, terwijl de chef staf generaal majoor G.J. le Fevre de Montigny en minister Van den Bergh toekijken. Op de achtergrond voor de kazerne een militair muziekkorps 1959 juli 9 1 losse afdruk, klein formaat (18x11.5 cm)Fotograaf: Peter van Zoest, ANP
17 Betreft drie in Japan gemaakte portretfoto’s, twee enkele portretten en één groepsportret 2 ongedateerd. 1 met opschrift in potlood: mei 1884 Albuminedrukken, geplakt op karton, carte-de-visite formaat (6.4 x10.5 cm) en cabinetformaat (10.2 x16.4 cm)
- 18 Foto van een groep gemobiliseerde militairen voor een barak tijdens de Eerste Wereldoorlog, achterzijde bedrukt als ansichtkaart, geschreven door J. Dwars op 10 april 1918 aan Johan Vonno te Amersfoort. 1918 Afdruk op klein formaat (9x14 cm)
Opschrift achterzijde met poststempel: Leeuwarden, 10.IV.1918 en naam geadresseerde:
‘10 Apr. 1918. Zeer geliefde Gerrie en Johan daar ik niet na kan laten om uw een lettertje te grijfen Dat ik nog goet gezont ben en dat heb ik ook van uw vernomen en daar was ik blij mee zeer geliefd hier heb ik nog een kijkje voor uw grijft mij nog maar eens terug of uw het ontvangen hebt Nu de groete aan allemaal. Afz. J. Dwars 4 compie, Leeuwarden’ Het album bevat vrijwel geen bijschriften
- 20 Het Grootste Familiealbum van Nederland. Digitaal geüpload en geprint fotoboek met de 1348 foto’s die ingestuurd zijn door de families die hun familieportret online "wilden delen" in het kader van de Fotoweek 2013 met als thema ‘Kijk! Mijn familie.’ Bevat geen namen van de inzenders. 2013 1 album (: 1 pagina tekst en 119 ongenummerde pagina’s met foto’s. Formaat: 31 x 31 cm, hardcover)
Een tweede exemplaar (ter raadpleging) is opgenomen in het publiekscentrum/bibliotheek van het Nationaal Archief.
Reacties