Terug naar zoekresultaten

3.20.26 Inventaris van een verzameling papieren, afkomstig van Jhr. mr. Henrik Hoeufft van Velsen

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.20.26
Inventaris van een verzameling papieren, afkomstig van Jhr. mr. Henrik Hoeufft van Velsen

Auteur

A.H. Drijfhout van Hooff

Versie

15-12-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1920 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Familiearchief Hoeufft van Velsen
Hoeufft van Velsen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1361-1905

Archiefbloknummer

35025

Omvang

; 598 inventarisnummer(s) 6,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten. De Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Hoeufft
Jhr. mr. Henrik Hoeufft van Velsen

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van jhr. mr. Henrik Hoeufft van Velsen bevat stukken van verschillende generaties van de familie Hoeufft. Ook bevinden zich in het archiefstukken die betrekking hebben op de heerlijkheid Velsen en Santpoort. In het archief bevindt zich tevens een uitvoerige genealogische biografische beschrijving van het geslacht Hoeufft, daterend uit 1905.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De heerlijkheid Velsen en de Santpoort werd in 1722 aangekocht door Gerrit Corver. Hij stierf in 1756 en liet de heerlijke rechten na aan zijne dochter Maria Margaretha Corver, waarop haar echtgenoot mr. Nicolaas Geelvinck tot diens dood in 1764 ambachtsheer was. Zij stierf in 1777 en werd opgevolgd door hare dochter Margaretha Levina Geelvinck, die zelf, nadat haar echtgenoot mr. Henrik Hoeufft in 1784 onder curateele gesteld was, ambachtsvrouwe werd. Zij overleed in 1818, waarop mr. Jacob Pompeius Hoeufft ambachtsheer werd en in 1835 diens zoon jhr. mr. Henrik Hoeufft.
Genealogische tabellen:
Tabel AI (linker gedeelte):
Embedded Image
Tabel AI (rechter gedeelte):
Embedded Image
Tabel AII (linker gedeelte):
Embedded Image
Tabel AII (rechter gedeelte):
Embedded Image
Tabel BI:
Embedded Image
Tabel BII:
Embedded Image
Tabel BIII:
Embedded Image
Tabel BIV:
Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
In het jaar 1918 zond mevrouw de douairière Hoeufft geboren De Perez te 's-Gravenhage eene groote verzameling stukken, behoord hebbende aan wijlen haar schoonvader jhr. mr. Henrik Hoeufft van Velsen, aan het Algemeen Rijksarchief toe. Het bleek, dat er in de eerste plaats stukken waren, die meer bepaaldelijk een familiearchief vormden en reeds min of meer door den heer Hoeufft geordend waren; in de tweede plaats stukken betreffende de heerlijkheid Velsen en de Santpoort, en ten slotte een groot aantal stukken, die alleen betrekking hadden op den heer Hoeufft zelf, zijne particuliere zaken, zijne naaste familie enz., welke laatste echter van weinig algemeen belang en bovendien van jongen datum waren. Dit gedeelte van de papieren werd dan ook, na geordend te zijn, aan mevrouw de douairière Hoeufft teruggezonden.
Het archief is door schenking verworven.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Een groot voordeel was, dat eene uitvoerige gedrukte genealogie van het geslacht Hoeufft werd aangetroffen, door wijlen jhr. mr. Willem Hendrik Hoeufft te Middelburg bewerkt (uitgegeven 1905). Het was daarom onnoodig om in den inventaris in noten bijzonderheden omtrent de leden van het geslacht op te nemen, die in ruime mate in genoemde genealogie kunnen gevonden worden. Alleen missen dergelijke genealogieën het duidelijk overzicht, dat genealogische tabellen geven, waarom ik er enkele heb samengesteld. De getallen, in den inventaris tusschen ( ) achter de namen geplaatst, verwijzen naar de overeenkomstige getallen in die tabellen. Bij de tabellen van het geslacht Hoeufft gebruikte ik de getallen, die in de gedrukte genealogie boven de namen geplaatst zijn.
Uit het voorbericht van deze genealogie blijkt, dat ook de schrijver daarvan eene belangrijke verzameling stukken, op het geslacht Hoeufft betrekking hebbende, bezat; het is te betreuren, dat deze collecties niet vereenigd zijn, te meer, daar zij elkaar geheel zouden aanvullen, waar toch de schrijver vermeldt, dat zijn vader de gegevens voor het handschrift hoofdzakelijk putte uit het archief van diens oom jhr. mr. Henrik Hoeufft van Velsen.
Wat de spelling van den naam betreft, heb ik dezelfde gevolgd als in de gedrukte genealogie, d. w. z. tot en met het 19de geslacht "Hoeuft" daarna "Hoeufft". Het was niet doenlijk, evenmin als bij de meeste familiearchieven om, bij de ordening, geheel de regels van de Handleiding te volgen. Zoo bijvoorbeeld heeft de laatste bezitter, bovengenoemde heer Henrik Hoeufft en ook diens vader veel moeite gedaan, om van de verschillende leden van zijn geslacht, waarvan dikwijls geene of weinig stukken bewaard waren gebleven, meer gegevens te verkrijgen. Hij heeft op aucties stukken aangekocht, dikwijls eene uitgebreide correspondentie over genealogische en biographische bijzonderheden gevoerd, zelf aanteekeningen gemaakt enz. enz. Strikt genomen zou deze correspondentie enz. gerangschikt moeten worden onder jhr. mr. Henrik Hoeufft van Velsen zelf, diens vader enz., doch daarmede zou het verband verbroken worden en het gemak niet gediend, weshalve deze papieren gelaten zijn onder het betrokken lid van het geslacht.
Eene tweede afwijking is, dat alle stukken, betrekking hebbende op ééne nalatenschap, bij elkaar zijn gevoegd onder het hoofd van den erflater; soms werd wel vermoed, tot wiens archief ze behoord konden hebben ; maar gewoonlijk kon dit niet uitgemaakt worden. Daarom heb ik ook verspreid gevonden nalatenschapspapieren verzameld en als boven gehandeld. Eéne uitzondering maakte ik, wanneer bijvoorbeeld een extract testament of boedelscheiding duidelijk aangaf, ten wiens behoeve dit extract gemaakt was; dan kwam het vanzelf sprekend onder het hoofd van den betrokken erfgenaam.
De stukken, betrekking hebbende op de heerlijkheid Velsen en de Santpoort, maken een afzonderlijk onderdeel uit.
De transportbrieven waren in groote pakken vereenigd. Ik heb zooveel mogelijk getracht uit te zoeken, welke bij elkaar behoorden, doch ben daarin niet altijd kunnen slagen; blijkens gevonden aanteekeningen is de laatste eigenaar in vele gevallen ook hierin niet geslaagd. Zij komen daarom in den inventaris onder een groot aantal nummers voor, doch het is waarschijnlijk, dat vele ervan op een zelfde land betrekking hebben, dat in den loop der jaren van naam of van begrenzingen veranderd is. Zij zijn in chronologische orde gerangschikt.
Ten slotte komen onder het hoofd "Diversen" veelal stukken voor, waarvan niet uit te maken viel, in welk verband zij stonden tot het geslacht Hoeufft. Vele er van zijn door den heer Hoeufft van Velsen op aucties aangekocht.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Familiearchief Hoeufft van Velsen, nummer toegang 3.20.26, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Hoeufft van Velsen, 3.20.26, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen