Terug naar zoekresultaten

1.05.11.14 Inventaris van het digitaal duplicaat van de notariële archieven van Suriname, 1699-1828 (1836)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.05.11.14
Inventaris van het digitaal duplicaat van de notariële archieven van Suriname, 1699-1828 (1836)

Auteur

R. Bijlsma

Versie

02-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1916 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Digitaal Duplicaat: Suriname: Oud Notarieel Archief
Notarissen Suriname tot 1828 [digitaal duplicaat]

Periodisering

archiefvorming: 1699-1828
oudste stuk - jongste stuk: 1699-1836

Archiefbloknummer

DD146

Omvang

943 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

De originelen bevinden zich in

Nationaal Archief van Suriname, Paramaribo

Archiefvormers

Secretarissen en gezworen klerken fungerende als notaris Jurators van de Joodse natie
Jurators van de Joodse natie/Isaac Nassy
Jurators van de Joodse natie/Jacob de Barrios
Jurators van de Joodse natie/Abraham de Mesquita
Jurators van de Joodse natie/Isaac de Barrios
, 1699-1845, 1752-1822, 1754-1774, 1779-1786, 1792-1797, 1814-1819

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat notariële akten opgesteld door secretarissen en gezworen klerken fungerend als notaris in Suriname van 1699-1828. Het betreft testamenten en codicillen; huwelijkse voorwaarden en contracten; inventarissen en prisaties (taxaties); boedels, hypotheken en borgtochten, insinuaties, procuraties, substituties, attestaties, wissels, cognossementen en obligaties. Eveneens is er een reeks van nadere registers door de secretarie. Tevens omvat het een aantal protocollen van de jurators van de Joodse natie. Daarnaast zijn er nog akten met betrekking tot het district Nickerie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
1. Voorschriften voor de opmaak van notariële akten
1.1 Reglement voor akten met een gelimiteerde waarde
Voorschriften op het verlijden van authentieke akten werden in de kolonie Suriname terstond na de bestuursaanvaarding van de gouverneur Lichtenberg vastgesteld. De 'Ordonnantie op het stuk van de publieke akten en instrumenten' van 19 februari 1669 hield in dat alle zodanige akten als dagelijks tussen man en man occurreerden (te weten contracten, verkoopbrieven, obligaties, procuraties, attestaties, hypotheken, transporten, opdrachten enzovoort), gepasseerd zouden moeten worden ter secretarie voor de secretaris benevens twee getuigen, òf anders voor de ambtenaren, daartoe in iedere divisie te stellen, benevens twee getuigen.
1.2 Reglement voor akten met een hoge waarde
De ordonnantie maakte een uitzondering voor akten, welke de waarde van duizend pond suiker te boven gingen. Het passeren van deze akten zou moeten geschieden òf voor het Hof van Justitie òf voor de secretaris benevens twee Raden van Justitie.
2. Functionarissen bij de opmaak van notariële akten
2.1 Gezworen klerken of jurators
De aanstelling van ambtenaren, die als gezworene of jurator in de divisies van de kolonie zouden fungeren, volgde nog in hetzelfde jaar 1669. De geschiedenis van dit ambt heeft praktisch evenwel geen belang voor het oud-notarieel archief, daar geen akten bewaard zijn gebleven afkomstig van de jurators in de divisies.
Aan de secretaris werden in verloop van tijd gezworen klerken toegevoegd ten overstaan van wie eveneens akten konden worden gepasseerd; van hen vinden wij melding gemaakt in een plakkaat van 14 mei 1699, dat bepalingen inhoudt op het verlijden van testamenten en codicillen.Behalve de verzameling minuut-akten bevat het archief van secretarissen en gezworen klerken een collectie van delen, waarin akten geregistreerd staan. De oudste bepaling die op het aanleggen van deze registers betrekking heeft, vinden wij in het plakkaat van 14 mei 1699, waarbij gelast werd dat voortaan buitenlandse procuraties ter secretarie moesten worden geregistreerd, vóór men deze stukken in rechte zou kunnen overleggen. In een resolutie van 20 juli 1723 wordt verder het voorschrift aangetroffen, dat voortaan alle registraties ter secretarie slechts door een van de secretarissen of bij dezelve absentie door een van de gezworen klerken in het protocol zouden mogen worden gesteld, terwijl zulks niet mocht geschieden door de onbeëdigde klerken.
2.2 De functie van de secretaris
Het staan over het passeren van transporten en hypothecaties werd geheel aan de secretaris onttrokken bij plakkaat van 7 juni 1707, hetwelk vaststelde dat het verlijden van deze akten steeds zou moeten geschieden ten overstaan van twee Raden van Politie.
De secretaris kreeg in het jaar 1717 een collega naast zich. ( Naamlijsten van de secretarissen worden gegeven in de Geschiedenis van de kolonie van Suriname, samengesteld door een gezelschap van geleerde Joodsche mannen aldaar, deel II, pagina 90 (Amsterdam 1791) en door Hartsinck, Beschrijving van Guyana, deel II, pagina 896 (Amsterdam 1770). Laatstgenoemde schrijver deelt op pagina 885 mede: 'De twee secretarissen verlenen alle notarieele instrumenten en hebben in hunnen dienst twee actueele en drie provisioneele gezwore klerken, die in hunne afwezenheid of ziekte de publicque akten passeren, met dit onderscheid echter, dat de provisioneele klerken niet anders passeren dan zekere acten van minder belang als volmachten enzovoort'. )
2.3 De instelling van een jurator voor de Joodse natie
Tot het staan over het passeren van akten werd in het jaar 1754 een nieuw ambt ingesteld door de benoeming van een jurator voor de Joodse natie. Volgens zijn instructie zou deze jurator zijn ambt ten behoeve van de Joodse natie uitoefenen en was hij gehouden zijn protocollen ieder half jaar ter secretarie in te leveren en rekening en verantwoording af te leggen van zijn ontvangsten.
3. De nieuwe regeling van 1828
In het jaar 1828 werd een nieuwe regeling van de uitoefening van de 'notariële praktijk' in Suriname vastgesteld. De publicatie van 20 november 1828 (Gouvernementsblad van Suriname, nummer 21) bepaalde in artikel 1, dat deze praktijk zou zijn opgedragen aan zes ambtenaren, onder de naam van 'gezworen klerken van de kolonie Suriname'.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De onderstaande inventaris is eerder verschenen in de Verslagen omtrent 's Rijks Oude Archieven (VROA) 1916, bijlage XI. Het vervolg verscheen in de Verslagen omtrent 's Rijks Oude Archieven (VROA) 1922, bijlage IX. De beide inventarissen zijn in elkaar gevoegd tot een inventaris.
Als bijlage tot het verslag van het Algemeen Rijksarchief over het jaar 1916 is gepubliceerd de inventaris van het oud-notarieel archief van de kolonie Suriname uit het tijdperk voorafgaande aan 27 februari 1816, waarvan de overbrenging naar het moederland was bepaald bij Koninklijk Besluit van 22 december 1915, (S. 518). De terminus 1816 werd sindsdien gewijzigd bij Koninklijk Besluit van 7 juli 1919, (S. 468) en vervangen door 1 januari 1829. Ingevolge dit Koninklijk Besluit werd in het jaar 1921 een tweede verzameling van oud-notariële stukken naar het Algemeen Rijksarchief overgebracht, die hoofdzakelijk het tijdperk 1816-1828 betrof, maar waarbij bovendien enkele in de kolonie achtergebleven delen van vóór 1816 waren gevoegd. Deze tweede verzameling wordt hier beschreven onder een nummering, welke aansluit bij die van de inventaris van het jaar 1916.
De rechtstitel is (nog) onbekend

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
De materiële toestand van de stukken, in deze inventaris beschreven, laat veel te wensen over. Van de nummers is een zéér groot aantal geschonden, hetzij door insecten, hetzij door vocht; ook blijkt in vele gevallen de inkt, in samenwerking met het klimaat, het papier dermate te hebben aangetast, dat uit de akten brokstukken los vallen.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Digitaal Duplicaat: Suriname: Oud Notarieel Archief, nummer toegang 1.05.11.14, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Notarissen Suriname tot 1828 [digitaal duplicaat], 1.05.11.14, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Voor de notariële archieven volgend op dit archief (vanaf 1828), zie toegangsnr. 1.05.11.15. Voor overige archieven betreffende de Nederlandse West-Indische bezittingen, zie toegangsnrs. 1.05.08.01 tm. 1.05.08.03; 1.05.10.01 tm. 1.05.10.10; en de nrs. 1.05.11.01 tm. 1.05.11.19.

Archiefbestanddelen