Terug naar zoekresultaten

2.21.322 Inventaris van het archief van J.L. van der Gouw [levensjaren 1914-1992], over de jaren (1930) 1937-1992

Het archief van de J.L. van der Gouw bevat briefwisseling en dossiers betreffende het archiefwezen in Nederland en de opleiding van archivarissen.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.322
Inventaris van het archief van J.L. van der Gouw [levensjaren 1914-1992], over de jaren (1930) 1937-1992

Auteur

R.C. Hol

Versie

16-09-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Archief J.L. van der Gouw
Gouw, Van der

Periodisering

archiefvorming: 1937-1992
oudste stuk - jongste stuk: 1930-1992

Archiefbloknummer

C27044

Omvang

; 179 inventarisnummer(s) 4,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale handgeschreven en gedrukte documenten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Gouw, J.L. van der

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de J.L. van der Gouw bevat briefwisseling en dossiers betreffende het archiefwezen in Nederland en de opleiding van archivarissen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Voor persoonlijke gegevens over Jacobus Leonardus van der Gouw, zie. R.C. Hol en G.van Booma, Per angusta ad augusta. In memoriam van prof. dr. J.L. van der Gouw (1914-1992) in: Nederlands Archievenblad (NAB) 97 (1993), 51-66 [herdrukt in: 100 jaargangen NAB 1892-1996]
Geschiedenis van het archiefbeheer
Bij zijn overlijden liet prof. van der Gouw zijn paleografische boekerij inclusief de bijbehorende kast na aan het Algemeen Rijksarchief. De kast stond in de voormalige bibliotheekruimte, de boeken zijn inmiddels gecatalogiseerd en als traceerbare collectie opgenomen in de bibliotheek van het Nationaal Archief ( De kast is overgebracht naar het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (als opvolger van het ICN) om te worden gerestaureerd (2011). ) . Van een oud-redacteur van het tijdschrift Holland van de Vereniging Holland, mr. R. Huijbrecht, zijn enige doorslagen ontvangen over de geschiedenis van Voorschoten, zijn woonplaats ( Inv. nr. 124A. ) .
Het archief is in 2003 aan het Nationaal Archief geschonken door zijn zoon Dirk.
Een aanvulling op het archief is afkomstig uit een collectie diversen ('Aanvullingen'), die door de Stichting Archiefschool bij haar opheffing in 2009 zijn overgedragen aan het Nationaal Archief. Deze stukken waren beschreven door Paul Kruijssen bij zijn inventarisatie van het archief van de Stichting Archiefonderwijs en -onderzoek (inv.nrs. 119,426-463). Ze zijn thans opgenomen in dit archief in hoofdrubriek B, Particuliere archiefschool.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Bij het persoonlijk archief Van der Gouw bevindt zich ook het archief van de Particuliere Archiefschool (1950-1953) van Bloemen en Van der Gouw. Ook zijn beschreven (met blind nummer) relevante documenten die zijn aangetroffen in de zeer voorlopig geïnventariseerde collectie Bloemen, medeoprichter van de particuliere archiefschool, die bij het Historisch Centrum Limburg te Maastricht berusten ( In januari 2010 is door de bewerker van de inventaris van het persoonlijk archief van Van der Gouw een magazijnlijst van deze collectie opgesteld. Het archief maakt onderdeel uit van de zgn. Documentatiecollectie. De collectie Bloemen omvat 62 dozen en heeft de code DOC.40. ) . De hier afzonderlijk beschreven correspondentie tussen Van der Gouw en Bloemen is om onbekende redenen ooit door de rijksarchivaris in Limburg aan Van der Gouw geschonken: deze briefwisseling heeft een gemengd privé en zakelijk karakter.
Selectie en vernietiging
Vernietigd zijn dubbelen, kopieën van artikelen uit tijdschriften en gedrukte jaarverslagen van de Rijkscommissie voor Geschiedkundige Publicatiën.
Verantwoording van de bewerking
Teneinde het geheel voor onderzoek toegankelijk te houden is het materiaal over de archiefschool als gedeponeerd archief bij het persoonlijk archief Van der Gouw opgenomen, inclusief de correspondentie van na de opheffing van de school.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht, uitgezonderd de foto's van de Universiteit van Amsterdam (inv.nr. 45).
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Archief J.L. van der Gouw, nummer toegang 2.21.322, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Gouw, Van der, 2.21.322, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Hoewel geen archiefstuk, zij hier nog vermeld dat een in september 1983 door de chartermeester Jan Bos van het toenmalige Rijksarchief in Drenthe vervaardigd schilderij in het Nationaal Archief aanwezig is.
Publicaties Voor zijn bibliografie, zie J. Calff, Lijst van publicaties van prof. dr. J.L. van der Gouw in: Scrinium et scriptura. Opstellen aangeboden aan Professor dr. J.L. van der Gouw bij zijn afscheid als buitengewoon hoogleraar in de archiefwetenschap en in de paleografie van de veertiende tot de zeventiende eeuw aan de Universiteit van Amsterdam , in: NAB 84 (1980), 3, 482-496 ( Voor aanvullingen van Van der Gouw zie inv. nr. 44. De aanvullingen zijn doorgenummerd op basis van de bibliografie van Calff, evenals de postuum verschenen publicaties. ) .

Archiefbestanddelen