Terug naar zoekresultaten

2.19.264 Inventaris van het archief van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) voor Zaaizaad en Pootgoed van Landbouwgewassen, 1924-1997

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.264
Inventaris van het archief van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) voor Zaaizaad en Pootgoed van Landbouwgewassen, 1924-1997

Auteur

DOCFactory

Versie

05-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2016

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Stichting Nederlandse Algemene Keuringsdienst [NAK]
Nederlandse Algemene Keuringsdienst

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1924-1997

Archiefbloknummer

I215

Omvang

; 1358 inventarisnummer(s) 45,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in talen als het, heten het.
Nederlands
Frans
Engels
Duits

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlandse Algemene Keuringsdienst, , 1924 - 1997

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de neerslag van het handelen van de NAK en de regionale keuringsdiensten. De Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed keurt, in opdracht van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen. Het archief bevat vergaderstukken van het bestuur en dagelijks bestuur van de centrale NAK, maar ook jaarverslagen en ingebonden minuten van uitgaande stukken. Tevens zijn er stukken betreffende de organisatie en de taakuitvoering terug te vinden. Daarnaast bevat het archief vergaderstukken en stukken betreffende de organisatie en/of taakuitvoering van de regionale keuringsdiensten.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Centrale NAK
Uit een groeiende behoefte aan het waarborgen van de kwaliteit van plantmateriaal en zaad werd in 1898 de Nederlandse Pomologische Vereniging, voorloper van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), opgericht. De instelling van deze vereniging had echter niet het gewenste effect en buiten de vereniging bleven regionale landbouwverenigingen eigen keuringen uitvoeren. Daarnaast ondervond de vereniging vanaf 1919 concurrentie van het nieuw opgerichte Centraal Comité voor de Keuring van Gewassen in Nederland en het Keuringsinstituut voor Zaaizaad- en Pootgoed.
Met de oprichting van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen in 1932 wordt de keuring van landbouwgewassen wel voortaan centraal gecoördineerd door per provincie een keuringsdienst op te richten onder toezicht van de NAK. De NAK ziet daarmee toe op het raszuiver, soortecht en ziektevrij zijn van zaaizaden en pootgoed van landbouwgewassen en stelt de voorschriften op dit terrein vast. Op grond van het Kwekersbesluit 1941 krijgt de keuringen (verplichte) wettelijke basis en wordt in opdracht en onder toezicht van de minister van Economische Zaken vervuld. Met de komst van Europese verkeersrichtlijnen op dit terrein in 1966, is de wettelijke basis geregeld in de Zaaizaad- en plantgoedwet.
In 1933 richtte de NAK de afdeling Tuinbouwkeuringen op, waartegen verzet ontstond onder voornamelijk de groentezaadtelers en handelaren. Zij hadden het gevoel dat door de keuringsopzet van de NAK hun eigen verantwoordelijkheden werden beperkt. Dit leidde in 1936 tot het door hen opgerichte Bondkeuringsinstituut voor Zaaizaden (BKZ).
In 1939 volgde de reactie van de overheid met de oprichting en in 1941 de verzelfstandiging van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor Groente- en Bloemzaden (NAKG). In 1942 werd een rijkscommissie voor het keuren van cyclamenzaad ingesteld en deze vormde hiermee de voorloper van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor Siergewassen (NAKS) uit 1947. De vierde Nederlandse algemene keuringsdienst die werd opgericht was de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor Boomkwekerijgewassen (NAKB). Vanaf 1943 worden de fruitgewassen, aardbeiplanten en boomkwekerijgewassen voortaan door de NAKB gekeurd, tot die tijd vielen deze keuringen onder de afdeling Tuinbouw van de NAK. Op 1 januari 2000 fuseerden de NAKB en NAKG tot de Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw (NAKTuinbouw), nadat eerder NAKS en NAKB al waren gefuseerd. De archieven van (de voorgangers van) NAKTuinbouw vallen niet onder deze bewerking.
Het NAK-certificaat, verplicht voor de afzet binnen de EU, is sinds 1993 gecombineerd met het eveneens verplichte ‘EG-plantenpaspoort’. Met dit plantenpaspoort wordt aangetoond dat ook aan de fytosanitaire eisen is voldaan. De fytosanitaire controle is een controle ter voorkoming van de verspreiding van en de overbrenging over de nationale grenzen van schadelijke organismen voor planten en plantaardige producten. De NAK voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen beschikt over een modern DNA-laboratorium waar grootschalige nacontrole op pootaardappelen wordt gedaan door toepassing van moleculaire onderzoekstechnieken.
Daarnaast biedt de NAK kennis en expertise aan door het geven van trainingen aan het bedrijfsleven en behartigt het de belangen van de Nederlandse agrarische sector door deelname aan internationale overleggen in Brussel. De NAK wil zich profileren als kennis- en trainingscentrum voor de pootaardappelteelt. Daarbij richt de NAK zich op het ontsluiten en beschikbaar stellen en verrijken van data en kennis middels verschillende samenwerkingsverbanden met diverse sectorpartijen. Ook gaat de NAK zich richten op uitbreiding van onderzoekscapaciteit door gestructureerde kennisontwikkeling.
De NAK is een onafhankelijke stichting en in het bestuur zijn vertegenwoordigers van kwekers, vermeerderaars, handelaren en telers verenigd om te komen tot een nauwe betrokkenheid van de zaaizaad- en pootgoedsector bij de NAK. De vaste commissies voor pootgoed en voor zaaizaden bestaan uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en bepalen de keuringsregels. De minister ziet toe op concrete regelgeving en uitvoering daarvan.
Regionale Keuringsdiensten
Oorspronkelijk bestond de NAK uit een landelijk kantoor in Wageningen en 13 regionale keuringsdiensten. Met de oprichting van de centrale NAK werden tegelijkertijd 13 provinciale keuringsdiensten opgericht die onder toezicht stonden van de centrale NAK. Daarmee werd landelijke coördinatie bereikt. Omdat de keuring in 1932 nog op vrijwillige basis gebeurde, heeft de overheid in 1941 het Kwekersbesluit gepubliceerd, waardoor de keuring een wettelijke basis kreeg. Door de jaren heen is door fusies het aantal regionale keuringsdiensten afgenomen tot vier. Bij de laatste centralisatie op 1 mei 1993 zijn tenslotte ook deze laatste vier regionale keuringsdiensten opgegaan in de landelijke NAK.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Archiefbeheer
Het archief van de NAK beslaat de periode 1932-1993. De NAK heeft zelf al deels geschoond in het archief op basis van interne selectielijsten en draagt tevens zelf zorg voor de verwerking van de financiële en personele bestanden. Bij de centralisatie van de NAK in 1993 werden de archieven van de regionale keuringsdiensten overgedragen aan de centrale NAK en beheerde de NAK het aanwezige archief. Hoewel het archief van de centrale NAK doorloopt na 1993 is als logische afbakening ervoor gekozen om het archief van de centrale NAK eveneens tot en met 1993 over te brengen naar het Nationaal Archief. Wegens de wisselingen in de organisatie van de NAK en het wisselend beheer van het archief is het niet altijd even compleet.
De verwerving van het archief
Het archief van de NAK is in 2016 krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht naar het Nationaal Archief.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het te bewerken archief van de NAK beslaat de periode 1932-1993, dus vanaf de oprichting van de NAK en de regionale diensten tot de centralisatie van de regionale keuringsdiensten in 1993.
Het archief van de NAK bevat stukken over de interne organisatie, zoals notulen en vergaderstukken van het bestuur, het dagelijks bestuur en commissies van de NAK en de regionale keuringsdiensten, jaarverslagen, financiële stukken en reglementen. Daarnaast bevat het archief stukken over de uitvoering van de taak van de NAK. Dit zijn stukken die te maken hebben met het keuren van zaaizaad en pootgoed en het Proef- en Controlebedrijf van de NAK, maar ook het verzorgen van voorlichting en het uitgeven van publicaties. Ten slotte zijn de archieven van de regionale keuringsdiensten, met voornamelijk notulen, vergaderstukken en jaarverslagen, aan te treffen in het archief.
Selectie en vernietiging
In 2016 heeft DOCFactory in opdracht van de NAK het archief van de NAK geselecteerd en geïnventariseerd. In de loop der jaren heeft er al selectie en vernietiging plaatsgevonden. Personeelsdossiers en financiële stukken worden door de NAK geschoond en zijn daarom niet bij deze bewerking meegenomen. De notulen met vergaderstukken, stukken betreffende het bestuur, beleid, projecten, reglementen en uitgaven door de NAK zijn in deze inventaris opgenomen. De selectie heeft voornamelijk op dossierniveau plaatsgevonden.
Voor de selectie van de neerslag van de taken van de NAK heeft DOCFactory gebruik gemaakt van de "Selectielijst (157) Landbouwkwaliteit en Voeding Landbouwkwaliteit en Voedselveiligheid Kwaliteit van het uitgangsmateriaal en Biotechnologie 1945-1998, vastgesteld op 18 oktober 2006". Voor de niet wettelijke taken is gebruik gemaakt van de selectielijsten ‘921_FB_03 v3_0 Overzicht Archiefbestanden’ en ‘921_KLS_03 v4_0 Overzicht Archiefbestanden’ die door de NAK in de jaren negentig zijn opgesteld.
De inventaris is opgesteld volgens de eisen die zijn vastgelegd in het Normenblad archiefinventaris, versie 2.2 (vastgesteld 31-03-2015) van het Nationaal Archief. Voor de ordening van de te bewaren stukken is gebruik gemaakt van de bestaande organisatiestructuur van de NAK en de taken die de NAK verrichtte.
Het te bewerken archief van de NAK omvatte circa 78,5 strekkende meter (m1) archief. Na bewerking is de omvang van het archief 50,5 meter.
Aanvullingen
Er worden in de toekomst nieuwe toevoegingen aan het archief verwacht. Hierbij is het onduidelijk wanneer de volgende aanvulling plaatsvindt en wat de omvang zal zijn.
Verantwoording van de bewerking
Bij het selecteren en inventariseren van het archief is uitgegaan van de oorspronkelijke interne ordening van de organisatie en de taken die de NAK uitvoerde. Dit houdt in dat de dossiers zijn beschreven zoals ze zijn aangetroffen, maar in gevallen waar dit de duidelijkheid ten goede kwam zijn dossiers gesplitst.
Na het selecteren van het archief zijn de vernietigbare stukken vernietigd en de te bewaren stukken ontijzerd, voorzien van zuurvrije omslagen en in zuurvrije dozen opgeborgen.
Gedurende de bewerking van het archief werden er archiefstukken aangetroffen die waren aangetast door schimmel, voornamelijk veroorzaakt door vocht. Het gaat om de inventarisnummers 1335-1354. Deze stukken zijn allen bestraald en schoongemaakt.
Ordening van het archief
De indeling van de inventaris is gebaseerd op de organisatiestructuur en de taakuitvoering van de NAK. Iedere rubriek heeft hierbij een eigen organisatorische onderverdeling ter ordening van de archiefstukken.
De ordening is in eerste instantie onderverdeeld in de rubrieken ‘Stukken niet naar inhoud beschreven’ en ‘Stukken naar inhoud beschreven’. Onder de rubriek ‘Stukken niet naar inhoud beschreven’ zijn algemene stukken terug te vinden, zoals notulen en vergaderstukken van het bestuur en het dagelijks bestuur, jaarverslagen en minuten van uitgaande stukken.
Onder de rubriek ‘Stukken naar inhoud beschreven’ vallen stukken betreffende de organisatie, de uitvoering van de activiteiten en de verschillende regionale keuringsdiensten die hebben bestaan. De rubriek ‘Organisme’ bevat stukken betreffende de werking van de interne organisatie, zoals stukken op het gebied van de instelling en ontwikkeling van een organisatie, financiële jaarstukken en stukken betreffende het personeel. Onder de rubriek ‘Taakuitvoering’ vallen de verschillende taken die de NAK uitoefende, evenals de commissie van beroep, PR en voorlichting en uitgegeven publicaties van de NAK. De rubriek 'Regionale keuringsdiensten bevat de verschillende regionale keuringsdiensten die onder de NAK hebben bestaan. Hier zijn de archiefstukken opgenomen die door de regionale keuringsdiensten zelf zijn vervaardigd. Binnen de rubrieken zijn de beschrijvingen chronologisch geordend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Stichting Nederlandse Algemene Keuringsdienst [NAK], nummer toegang 2.19.264, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Nederlandse Algemene Keuringsdienst, 2.19.264, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
De originele bescheiden van dit archief berusten bij het Nationaal Archief (www.nationaalarchief.nl).
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Verwant materiaal:
2.11.01 Inventaris van het archief van de Directie van de Landbouw: Afdeling Akker- en Weidebouw, (1892) 1898-1962 (1965)

Bijlagen

Niet van toepassing.

Archiefbestanddelen