Terug naar zoekresultaten

2.05.93 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Amoy (China), 1874-1895 en 1928-1949

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.93
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Amoy (China), 1874-1895 en 1928-1949

Auteur

A.L.M. van Zeeland

Versie

04-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2004 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Consulaat te Amoy (China)
Consulaat Amoy

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1874-1949

Archiefbloknummer

Z20

Omvang

; 80 inventarisnummer(s) 1,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het,en. Een klein gedeelte is in het
Nederlands
Chinees
Engels
Maleis

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten , geen bijzondere handschriften

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Consulaat te Amoy (China)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Naast de gebruikelijke werkzaamheden van een consul zoals het bevorderen van de Nederlandse handel, scheepvaart, industrie, landbouw, het behartigen van belangen van Nederlandse onderdanen en schepen en de administratieve taken zoals verstrekking van paspoorten en visa, het geven van bijstand, registratie van Nederlanders etc., bestonden ze vooral uit werkzaamheden verband houdende met repatriëring van Chinese Nederlanders naar Nederlands-Indië. Dit leverde nogal eens problemen op omdat deze Nederlandse onderdanen niet altijd in het bezit waren van geldige identiteitspapieren e.d. Hiernaast ontving het consulaat regelmatig berichten over de politiek/militaire situatie in Nederlands-Indië en over de situatie in China tijdens de jaren 1946-1949. Archief uit de periode 1896-1927 ontbreekt.
Over de internationale nederzetting Kulangsu zijn in het consulaatsarchief enige stukken bewaard gebleven. Ook is er een dossier over de liquidatie van de fondsen van deze internationale nederzetting.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Vanaf 1851 was er te Amoy een vice-consulaat gevestigd. In 1874 werd in Amoy het consulaat voor Zuid-China gevestigd. De eerste Nederlandse consul werd C.J.A. Pasedag. In mei 1895 werd het consulaat geplaatst onder het toezicht van het consulaat-generaal in Hongkong. In 1930 werd te Amoy voor het eerst een consul met de Nederlandse nationaliteit benoemd. In 1937 werd J.H. Morhaus, agent van de Nederlandsch Indische Handelsbank benoemd tot honorair consul in Amoy. Hij kreeg eervol ontslag in 1941. Zijn opvolger werd C.A. Melchers. Na de oorlog werd het consulaat enige tijd waargenomen door Luitenant ter Zee J. Duinker, waarna Melchers de taak van onbezoldigd consul weer ging vervullen. Melchers was, evenals zijn voorganger, agent van de Nederlandsch Indische Handelsbank te Amoy.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1895 werd het archief van het consulaat te Amoy overgebracht naar het consulaat-generaal te Hongkong. Dit gedeelte van het archief werd in september 1987, als onderdeel van het archief van het consulaat-generaal te Hongkong, door het Ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief. Het betreft hier het archief over de periode 1874-1895, de inv.nrs. 1-20. In 2004 werd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken het archief over de periode 1928-1949 overgedragen. Dit archief bestond vóór aanvang van de inventarisatie uit vier dozen. Direct bij aanvang van de inventarisatie kon één doos afgezonderd worden. Het betrof hier stukken die behoorden tot het archief van het consulaat Swatow. Deze stukken zijn bij dat archief gevoegd.
Het archief verkeerde voor de inventarisatie in zeer slechte staat. Zowel de ordening als de materiële toestand liet veel te wensen over. Vaak was van een oude orde of ordening niets meer terug te vinden. Uit de orde die nog wel werd aangetroffen kon opgemaakt worden dat het consulaat de ingekomen en uitgaande stukken ordende op afzender/geadresseerde. De materiële toestand is, zoals hierboven aangegeven, matig te noemen. Een aantal stukken verkeert in slechte conditie. zo goed en kwaad als mogelijk was zijn de stukken tegen verder verval beschermd. Waarschijnlijk is het archief niet compleet. Sommige stukken waarnaar wordt verwezen ontbreken en de hierboven geschetste materiële conditie zal ongetwijfeld zijn prijs geëist hebben.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
In het archief van het consulaat Amoy kwam een aantal in de Chinese taal gestelde stukken voor. Drs. J. Huber vertaalde deze stukken. Na vertaling bleek een niet gering aantal stukken te behoren tot het archief van het consulaat Swatow. Deze stukken zijn bij dat archief gevoegd. Een gering gedeelte van het archief is vernietigd. Van de stukken betreffende repatriëring zijn slechts de dubbelen vernietigd omdat dit onderwerp een zo wezenlijk deel van het archief uitmaakt.
Ordening van het archief
Waarschijnlijk ordende het consulaat de ingekomen en uitgaande post op afzender/geadresseerde. De oude orde is gerespecteerd. De hoofdindeling van de inventaris vloeit dan ook voort uit de indeling op afzender en ontvanger. Bij de verdere ordening is de code van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals die momenteel wordt gebruikt ten behoeve van de ordening van archieven als leidraad genomen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Consulaat te Amoy (China), nummer toegang 2.05.93, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat Amoy, 2.05.93, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Het archief van het consulaat te Swatov, nummer toegang 2.05.89

Bijlagen

Overzicht van geraadpleegde bronnen
Publicaties Staatsalmanak 1862. Ferguson, J., De Rechtspositie van de Nederlanders in China , Den Haag 1925.
Archieven , toegangsnr. 2.05.90: VIII F 12, consulaat Amoy, 1946, 1949; J 73 Amoy, 1945-1946.
Archief van de Nederlandse vertegenwoordiging te Peking met tijdelijke standplaats te Chunking en Nanking