Terug naar zoekresultaten

3.03.47 Inventaris van het archief van de Krijgsraad te Velde West, 1945-1972 [DEELS GEANONIMISEERD VERSIE]

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.03.47
Inventaris van het archief van de Krijgsraad te Velde West, 1945-1972 [DEELS GEANONIMISEERD VERSIE]

Auteur

M. Beekhuis

Versie

04-09-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1981 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Krijgsraad te Velde West
Krijgsraad West

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1972

Archiefbloknummer

3324

Omvang

704 inventarisnummer(s); 74,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Krijgsraad te Velde West

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Krijgsraad te Velde West (1945-1972) is een bundeling van de tucht- en rechtszaken die te Rotterdam en Den Haag werden behandeld en van de indexen die daarop toegang verschaffen. Verder bevindt zich in dit archief correspondentie van de auditeur-militair. Dossiers die betrekking hebben op militairen die tot het VN-Korealeger behoorden of in Indonesië of Nieuw-Guinea waren gedetacheerd zijn in een afzonderlijke serie ondergebracht, evenals de dossiers die gaan over de liquidatie van verzetsstrijders (1948-1952). Er is een supplement van weeklijsten tot 1971.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Wanneer een militair een strafbaar feit, wat niet krijgstuchtelijk is afgedaan, heeft begaan dan wordt hiervan aan proces-verbaal van opgemaakt door de commandant van de militair. Dit proces-verbaal wordt vervolgens aan de auditeur-militair van de Krijgsraad aangeboden, die het ter beoordeling doorzendt aan de commanderend-generaal (in praktijk een verwijzingsofficier) Deze officier beschikt of de militair zich voor de Krijgsraad zal moeten verantwoorden of dat de zaak alsnog krijgstuchtelijk zal moeten worden afgedaan of dat de zaak wordt geseponeerd. In het eerste geval krijgt de auditeur-militair de processen-verbaal - met de stukken van de officier-commissaris die het vooronderzoek pleegt - terug en wordt de zaak voor de Krijgsraad gebracht. In de laatste twee gevallen krijgt de auditeur-militair de processen-verbaal direct terug en is zijn verantwoording voor de zaak beëindigd.
In dit kader hebben in de periode 1945-1949 er zowel in Rotterdam als in 's-Gravenhage zittingen van de Krijgsraad te Velde West plaatsgevonden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De zittingen in de periode 1945-1949 van de krijgsraad te Velde West hebben zowel in Rotterdam als in 's-Gravenhage plaatsgevonden, er zijn dan ook twee archieven gevormd.
De ingekomen processen-verbaal van de auditeur-militair worden in twee soorten gesplitst, nl. I Misdrijven en II Overtredingen. Van beide categorieën worden aparte inschrijvingsregisters bijgehouden. Daarnaast wordt van ieder ingekomen proces-verbaal een fiche t.b.v. een alfabetisch geordend kaartsysteem vervaardigd. Vervolgens worden de processen-verbaal doorgezonden naar de verwijzingsofficier (voorzien van een advies van de auditeur-militair). Van de zaken die niet voor de Krijgsraad komen worden de dossiers, na terugontvangst van de verwijzingsofficier, tot twee afzonderlijke series gevormd (nl. serie I en II). De dossiers worden geplaatst in de volgorde waarin zij in de inschrijvingsregisters voorkomen.
De zaken die wel voor de Krijgsraad verschijnen worden van een rolnummer voorzien. Na de behandeling voor de Krijgsraad worden de dossiers niet op inschrijvingsnummer opgeborgen maar op rolnummervolgorde tot een serie gevormd, zodat er een aparte serie dossiers ontstaat.
Binnen de serie procesdossiers is een aantal dossiers tot een aparte serie gevormd, omdat deze betrekking hebben op militairen die tot het VN-Korea leger behoren of in Indonesië of Nieuw-Guinea gedetacheerd zijn geweest. Ten slotte zijn de dossiers die betrekking hebben op zeer zware vergrijpen uit de serie procesdossiers gehaald en tot een aparte serie gevormd.
Als toegang op dit gedeelte van het archief dienen de rolregisters en de klapper op de rolregisters.
De vonnissen zijn in volgorde van rolnummer tot een serie gevormd. Ten slotte is er door de registratie een serie ingekomen en minuten van uitgaan de brieven van de auditeur-militair gevormd, alsmede enkele bundels bescheiden m.b.t. in beslag genomen goederen en een register hierop. De ingekomen en minuten van confidentiële brieven van de auditeur-militair, bijeengevoegd in twee bundels, completeren het archief.
Ordening van het archief
Via de alfabetische persoonsnamenindex verkrijgt men het inschrijvingsnummer (W.L. nummer), vervolgens verkrijgt men middels raadpleging van de inschrijvingsregisters de datum van de zitting van de Krijgsraad die op haar beurt veer in het rolregister teruggevonden kan worden om zo, via rolnummer, het vonnis te vinden.
Is de datum van het vonnis bekend, dan kan men rechtstreeks in de rolregisters het vereiste rolnummer terugvinden.
Niet altijd zullen de vonnissen in de serie aanwezig zijn, vaak echter wel in het betreffende procesdossier van de auditeur-militair, deze krijgt een afschrift van het vonnis.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). Beperking geldt enkel stukken betreffende nog levende personen: 1 Wetenschappelijk: A. inzage na toestemming van de directeur Nationaal Archief, B. publicatie na toestemming Ministerie van Justitie. 2. Niet-wetenschappelijk: inzage A. vonnissen na toestemming voorzitter Militaire Kamer van de Arrondissementsrechtbank Arnhem, B. strafdossiers na toestemming Ministerie van Justitie.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
3.0342-48: verschillende archieven van de krijgsraad
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Krijgsraad te Velde West, nummer toegang 3.03.47, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Krijgsraad West, 3.03.47, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen