Terug naar zoekresultaten

2.08.52 Inventaris van het archief van de Afdeling Bewindvoering (juni 1945) / Afdeling Juridische Zaken en Bewindvoering (juli 1945) / Directie Bewindvoering (1951) van de Administratie / Algemeen Beheer der Generale Thesaurie, (1940) 1945-1954 (1965)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.08.52
Inventaris van het archief van de Afdeling Bewindvoering (juni 1945) / Afdeling Juridische Zaken en Bewindvoering (juli 1945) / Directie Bewindvoering (1951) van de Administratie / Algemeen Beheer der Generale Thesaurie, (1940) 1945-1954 (1965)

Auteur

J. Hazemeijer

Versie

25-01-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2003 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Afdeling Bewindvoering (juni 1945); Afdeling Juridische Zaken en Bewindvoering (juli 1945); Directie Bewindvoering (1951) v/d Administratie; Algemeen Beheer Generale Thesaurie, (1940) 1945-1954 (1965)
Financiën / Bewindvoering, 1945-1954

Periodisering

archiefvorming: 1945-1954
oudste stuk - jongste stuk: 1940-1965

Archiefbloknummer

F28068

Omvang

539 inventarisnummer(s); 12,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Financiën / Administratie van de Generale Thesaurie / Afdeling Bewindvoering (1945) Ministerie van Financiën / Administratie van de Generale Thesaurie / Afdeling Juridische Zaken en Bewindvoering (1945-1951) Ministerie van Financiën / Algemeen beheer der Generale Thesaurie / Directie Bewindvoering
Huysmans, J.C.W.M.

Samenvatting van de inhoud van het archief

De Afdeling Bewindvoering van de Generale Thesaurie van het Ministerie van Financiën hield zich in de periode 1945-1954 bezig met rechtsherstelkwesties in verband met de oorlog en met juridische zaken. De rechtsherstelkwesties betroffen onder andere de buitenlandse effecten, de duitse herstelbetalingen en het deblokkeren van Nederlands vermogen.
In het archief zijn stukken van het Bureau Herstelbetalings- en Recuperatiegoederen (Hergo) onder de afdeling ressorteerde en stukken over de liquidatie van de boedel van Lippmann, Rosenthal & Co.
Het archief bevat ook bescheiden uit de persoonlijke collectie van J.C.W.M. Huysmans, directeur van de directie Bewindvoering.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Organisatie en taakoverzicht
Van 1937 tot 1940 bestond de Administratie van de Generale Thesaurie uit vier afdelingen waarvan de afdelingen I t/m III waren onderverdeeld in bureaus:
I Algemene Zaken Bureaus: Algemene Zaken; Controle; Stichtingen en Erediensten;
II Begrotingszaken Bureaus: Rijksbegroting; Gemeentefinanciën; Rijksboekhouding;
III Geldwezen Bureaus: Financiële zaken; Nationale Schuld;
IV Rijksbetalingsdienst
Bij beschikking van de gemachtigde voor het Ministerie van Financiën d.d. 5-5-1945 werd ingesteld een Afdeling Bewindvoering. In verband met een meer stelselmatige organisatie van het ministerie is de Administratie der Generale Thesaurie per 22-6-1945 als volgt ingedeeld:
Afdeling I Begrotingszaken Bureaus: Inspectie der Rijksfinanciën; Rijksbegroting; Gemeentefinanciën; Rijkshoofdboekhouding;
Afdeling II Geldwezen Bureaus: Financiële Zaken; Nationale Schuld;
Afdeling III Bewindvoering
Afdeling IV Rijksbetalingsdienst
Afdeling V Economische en Sociale Zaken Bureaus: Economische zaken; Sociale Zaken; Oorlogsschade;
Afdeling VI Ambtenarenzaken en Erediensten
De naam van de Afdeling Bewindvoering werd per 15-7-1945 gewijzigd in Afdeling Juridische Zaken en Bewindvoering. In 1946 werd het Bureau Oorlogsbuit opgericht dat ressorteerde onder de Afdeling Juridische zaken en Bewindvoering. In 1948 werd de naam van dit bureau veranderd in Bureau Herstelbetalings- en Recuperatiegoederen (Hergo).
De Commissie Rechtsherstel Buitenlandse Effecten werd ingesteld bij de beschikking van de minister van Financiën d.d. 8 november 1949 nr. 304.
Per 16-2-1951 (nr. 185) werd de naam van de Afdeling Juridische Zaken en Bewindvoering gewijzigd in Directie Bewindvoering. Bij dezelfde beschikking werden de namen van de Afdeling Binnenlands Geldwezen en de Afdeling Economische en Sociale Zaken veranderd in resp. Directie Binnenlands Geldwezen en de Directie Financiering en Coördinatie Oorlogsschade (Finco). In hetzelfde jaar veranderde de naam van de Administratie van de Generale Thesaurie in Algemeen Beheer van de Generale Thesaurie.
De indeling is dan als volgt:
I Directie Binnenlands Geldwezen
II Directie Buitenlands Betalingsverkeer
III Directie Defensie Aangelegenheden
IV Directie Bewindvoering: Bureau Herstelbetalings- en Recuperatiegoederen (Hergo) Commissie Rechtsherstel Buitenlandse Effecten
V Directie Financiering en Coördinatie Oorlogsschade (Finco)
VI Dienst der Rijksbegroting
De taken van de Afdeling Bewindvoering (juni 1945)/ Afdeling Juridische Zaken en Bewindvoering (juli 1945)/ Directie Bewindvoering (1951) zijn:
1. Beleidstaak
1.1. Rechtsherstelkwesties die samenhangen met de uitvoering van het Besluit Herstel Rechtsverkeer (Stb. E 100)
1.1.1. Rechtsherstel op het gebied van effecten
Voor het rechtsherstel van in het buitenland gelegen buitenlandse effecten is bij beschikking van de minister van Financiën d.d. 8 november 1949 (Generale Thesaurie, Afdeling Juridische Zaken en Bewindvoering nr. 304) de Commissie Rechtsherstel Buitenlandse Effecten ingesteld. De directeur Bewindvoering is voorzitter van deze commissie. Zie ook de inventaris van de Commissie Rechtsherstel Buitenlandse Effecten.
1.1.2. Restitutie en liquidatie van andere uit Nederland weggevoerde goederen
Restitutie en liquidatie van andere uit Nederland weggevoerde goederen waaronder kunstvoorwerpen dat tot de taak behoort van het onder de Directie Bewindvoering ressorterende Bureau Herstelbetalings- en Recuperatiegoederen. Het Bureau Hergo is opgeheven in 1953. Van die datum heeft de Directie Bewindvoering de zaken van dit bureau afgewikkeld. Zie voor de Stichting Nederlands Kunstbezit de inv.nrs. 277-279. Zie ook de inventarissen van de Stichting Nederlands Kunstbezit en het Bureau Hergo.
1.1.3. Uitvoering van de wet Herstel Vermogensovergang Rijksmarkengebied (Stb. H 251)
Deze wet is erop gericht de tijdens de oorlog na de opheffing van de deviezengrens mogelijk geworden omzettingen van rijksmarken in guldens door niet vijandelijke ingezetenen van het rijksmarkengebied ongedaan te maken.
In de eerste uitvoeringsbeschikking van de Rijksmarkenwet (Ned. Stcrt. 6 november 1947, nr. 215) werd aan het Nederlandse Beheersinstituut (N.B.I.) het beheer opgedragen van aan de Staat op grond van de bovengenoemde wet overgegane vermogens. Het N.B.I. heeft eind jaren vijftig de hieraan verbonden werkzaamheden overgedragen aan het Ministerie van Financiën. Een van de voordelen was dat alle correspondentie die tussen het N.B.I. en het ministerie terzake van de uitvoering van de Rijksmarkenwet werd gevoerd, verviel. Zie hiervoor de inv.nrs. 282-340.
1.1.4. Liquidatie van de boedel van Lippmann, Rosenthal en Co, Sarphatistraat.
Liquidatie van de boedel van Lippmann, Rosenthal en Co, Sarphatistraat. De Joodse landgenoten moesten in de oorlog hun roerende vermogenswaarden waaronder effecten inleveren bij deze door de Duitsers in het leven geroepen bankinstelling, ook wel Liro genaamd die de effecten enz. liquideerde. Na de oorlog is de boedel van de Liro door het Nederlandse Beheersinstituut onder beheer gesteld onder de naam Liquidatie van Verwaltung Sarphatistraat (L.V.V.S.) en vervolgens geliquideerd. Zie hiervoor de inv.nrs. 207-211.
1.2. Duitse herstelbetalingen
Bij de minister van Financiën berust in de eerste plaats het beleid op het gebied van de Duitse herstelbetalingen. De zg. Parijse overeenkomst inzake de Duitse herstelbetalingen van 24 januari 1946 dient hierbij als uitgangspunt. Toen is de zg. Inter Allied Reparation Agency (I.A.R.A.) in het leven geroepen die belast is met de verdeling van de Duitse herstelbetalingen onder de bij de bij de I.A.R.A. aangesloten landen.
Het onder de Directie Bewindvoering ressorterende Bureau Herstelbetalings- en Recuperatiegoederen heeft o.a. tot taak de uit Duitsland ontvangen herstelbetalingsgoederen (voornamelijk machines en schepen) en de in Nederland aangetroffen oorlogsbuit te liquideren. Na de opheffing van dit bureau in 1953 zijn deze werkzaamheden overgenomen door de Directie Bewindvoering. Zie voor de herstelbetalingen de inv.nrs. 173-193 en 199-200. Zie voor het Bureau Hergo de inv.nrs. 229-261 en de inventaris van het Bureau Hergo.
Een speciale vorm van herstelbetalingen is de liquidatie van in Nederland aangetroffen Duits vermogen door het N.B.I. Tussen Nederland en andere landen zijn op dit gebied intercustodiale geschillen gerezen die om een oplossing vragen in de met deze landen te sluiten overeenkomsten. Zie voor vijandelijk vermogen de inv.nrs. 342-400. Zie voor deze intercustodiale geschillen de inventarisnummers 498-511.
1.3. Normalisering van de rechtsbetrekkingen tussen Nederland en de voorheen vijandelijke landen
De Directie Bewindvoering is nauw betrokken bij het sluiten van deze vredesverdragen en andere overeenkomsten voorzover de normalisering betrekking heeft op herstelbetalingen en restitutie.
1.4. Uitvoering van de Wet Overheidsaansprakelijkheid Bezettingshandelingen van 13 oktober 1950 (Stb. K 451)
Deze wet heeft ten doel in een groot aantal gevallen de aansprakelijkheid van de overheid voor tijdens de bezetting plaatsgevonden hebbende handelingen van de bezettingsmacht uit te sluiten.
De directie geeft adviezen aan verschillende departementen en andere instanties als provincies en gemeenten in overleg met het Ministerie van Justitie.
1.5. De blokkering van Nederlands vermogen in andere landen
In verschillende landen is Nederlands vermogen geblokkeerd op grond van in die landen getroffen maatregelen tijdens de bezetting van Nederland. Zie voor de blokkering de inv.nrs. 117-129.
2. Werkzaamheden als juridische afdeling
2.1. Wetsontwerpen en ontwerpen voor algemene maatregelen van bestuur op het gebied van de Generale Thesaurie
Wetsontwerpen en ontwerpen voor algemene maatregelen van bestuur op het gebied van de Generale Thesaurie, waarvan de materie niet reeds rechtstreeks tot de werkzaamheden van de directie behoort, worden voorzover nodig, door de directie uit technisch-juridisch oogpunt bezien. Zie hiervoor de inv.nrs. 401-474.
2.2. Juridisch advies
De directie dient andere directies en afdelingen van de Generale Thesaurie van juridisch advies t.a.v. problemen welke door hen worden behandeld.
2.3. Andere adviezen
De directie geeft, indien zulks door de leiding van het ministerie wordt verlangd, advies over onderwerpen, die in de ministerraad of in de Raad voor Economische Aangelegenheden (R.E.A.) aan de orde worden gesteld, en die hetzij een specifiek juridisch aspect bieden, hetzij niet in het bijzonder bij een der andere directies of afdelingen thuishoren.
2.4. Contacten
De directie onderhoudt het contact met andere departementen en voert besprekingen in interdepartementaal verband over onderwerpen van juridische aard, die niet uitsluitend voor één departement van belang zijn. Zo hebben vertegenwoordigers van de directie zitting in de Commissie Wetgevingstechniek en onderhoudt zij contact over de problemen, verband houdende met een wettelijke regeling van de administratieve rechtspraak.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het beheer over de ingevolge het bepaalde in artikel 2 van de Wet Herstel Vermogensovergang Rijksmarkengebied (Stb. H 251) aan de Staat overgegane vermogens werd ingevolge de beschikking van de minister van Financiën van 29 augustus 1957 (Ned. Stcrt. d.d. 30 augustus 1957) sedert 2 september gevoerd door de Directie Bewindvoering. Om het uitvoeren van deze taak mogelijk te maken zijn toen op het Algemeen Rijksarchief de rijksmarkendossiers uit het archief van het Nederlandse Beheersinstituut gelicht en naar het Ministerie van Financiën gestuurd waar ze werden opgenomen in het archief van de Directie Bewindvoering (27 m). Op het Algemeen Rijksarchief was dit rijksmarkenarchief geheel gescheiden gehouden van het overige archief van het N.B.I.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief van de Directie Bewindvoering heeft een plaatsingslijst en twee neveningangen. Deze neveningangen zijn een toegang op het archief van de gehele Generale Thesaurie. De eerste neveningang is alfabetisch geordend. De kaartjes verwijzen naar de betreffende rubriek. De tweede neveningang is geordend op rubrieknr. Elk kaartje geeft informatie over de betreffende rubriek.
Het merendeel van de in deze inventaris beschreven archiefbescheiden beslaan de periode 1945 (instelling van de Afdeling Bewindvoering) tot 1953 (de invoering van het dossierstelsel).
De begindatum van de voorstukken is 1940 (inv.nr. 497).
Sommige stukken lopen door omdat de betreffende zaak nog niet afgehandeld was. Men vond het toen niet handig om deze stukken in het dossierstelsel op te nemen. De einddatum is 1965 (inv.nr. 103, Rijksmarkenwet).
Selectie en vernietiging
De stukken betreffende de uitvoering zijn vernietigd conform de lijst van de te vernietigen archiefbescheiden van het Ministerie van Financiën. Deze lijst is vastgesteld bij de beschikking van de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, en de minister van Financiën d.d. 20 september 1983, kenmerk M.M.A./Ar-6301 II.
Om een beeld te geven hoe de verschillende zaken administratief zijn afgehandeld, zijn bij sommige rubrieken enige stukken van de te vernietigen bescheiden afgezonderd en als voorbeelddossiers in deze inventaris opgenomen. Zie hiervoor de inv.nrs.:
51 Blokkering betalingen
96 Restitutie van effecten
293-297 Rijksmarkenwet
396-400 Teruggave vijandelijk vermogen
Na bewerking beslaat het archief dertien meter.
Verantwoording van de bewerking
In het archief bevonden zich zg. verzameldozen genummerd van I t/m XIV. Elke verzameldoos bevatte archiefbescheiden die tot een of meer rubrieken behoorden. Deze archiefbescheiden zijn geplaatst en beschreven op de plaats waar ze eigenlijk thuishoren, dus op volgorde van het rubrieknummer.
Aan de te inventariseren archiefbescheiden zijn toegevoegd:
  1. archiefbescheiden uit de persoonlijke collectie van mr. J.C.W.M. Huysmans, directeur van de Directie Bewindvoering/secretaris-generaal, circa één meter;
  2. archiefbescheiden van de Directie Bewindvoering uit de periode 1953-1965 geselecteerd door de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) in Winschoten, circa vier meter. Het betreffen hier bescheiden die thuishoren in de periode 1945-1953.
De totale omvang van de te bewerken archiefbescheiden bedroeg bij het begin van de inventarisatie negentig meter. In 1983 is van de rubriek 1433 reeds 5,75 m vernietigd aan dubbelen (Waarborgfonds Rechtsherstel en Effectenregistratie).
Naar aanleiding van een eerste beoordeling van deze inventaris door het Nationaal Archief is deze ter aanpassing aangeboden aan de Centrale Archief Selectiedienst te Winschoten. Het gevolg van een en ander is geweest dat de inventarisnummers 50A, 92, 115, 119, 165, 205, 257, 307, 326, 377, 405 en 505A zijn vervallen omdat ze zijn samengevoegd met andere beschrijvingen. Ook werden enkele beschrijvingen aangepast of verplaatst, waarbij de oorspronkelijke inventarisnummers gehandhaafd bleven.
Ordening van het archief
De afdelingen van het Ministerie van Financiën hebben tot de invoering van het dossierstelsel per 1 mei 1953 hun archieven geordend tot een centraal verbaalarchief. Bij dit systeem werden de besluiten chronologisch geordend op datum van afdoening en per dag afgenummerd.
Vele afdelingen waaronder de Afdeling Bewindvoering hebben gemeend dit stelsel van centrale archiefordening te moeten verlaten. Nadat de betreffende stukken waren geregistreerd in de centrale afdoeningsagenda, werden ze uit het verbaalarchief gelicht en geordend tot bundels op onderwerp. Men heeft hierbij een nummer toegekend aan elk nieuw onderwerp. Bij het archief van de Afdeling Bewindvoering liep deze nummering van 1401 t/m 1569. Bij de beschrijvingen is de oorspronkelijke volgorde van deze rubrieken aangehouden. Zie voor de concordans Bijlage 1.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Afdeling Bewindvoering (juni 1945); Afdeling Juridische Zaken en Bewindvoering (juli 1945); Directie Bewindvoering (1951) v/d Administratie; Algemeen Beheer Generale Thesaurie, (1940) 1945-1954 (1965), nummer toegang 2.08.52, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Financiën / Bewindvoering, 1945-1954, 2.08.52, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Zie voor de restitutie en liquidatie van uit Nederland weggevoerde voorwerpen ook:
2.08.55 - Inventaris van het archief van het Bureau Herstelbetalings- en Recuperatiegoederen (HERGO) van het Ministerie van Financiën en zijn rechtsvoorgangers, (1945) 1946-1953 (1961)
en:
2.08.42 - Inventaris van de archivalia gevormd door de Stichting Nederlands Kunstbezit (SNK) en haar taakvoorganger / taakopvolgers, (1930) 1945-1951 (1983).
Zie voor de liquidatie van Lippmann, Rosenthal & Co ook :
2.09.48.01 - Toegang op archiefbescheiden van de Liquidatie van de Verwaltung Sarphatistraat (LVVS) en van de Vermögensverwaltungs- und Rentenanstal (VVRA) afkomstig van de Raad voor het Rechtsherstel, 1945-1969 (1985)

Bijlagen

Concordans
Onderwerp Rubrieksnummer Doosnummer
Koninklijk Besluit van 24 mei 1940 (Stb. A1) 1401 I
Adviezen en medeparaafstukken 1403 III
Algemene Kunstzijde Unie (A.K.U.) 1405 IV
Amerika 1502/1550 LVI/LXXIX
Bank voor Handel en Scheepvaart 1408 V
België 1410 VII
Beurszaken 1412 IX
Beijen, Mr. K.H. 1504 LVII
Bijzondere Economische Zaken, Dpt. van 1415A XIII
Blokkering van betalingen 1411 VIII
Boeten en zoengelden 1413 X
Bogota 1414 XI
Canadese bruiden 1418 XV
Carl Alexander 1420 XVII
Carolus Magnus 1420 XVII
Centraal Bestuur Draf- en Renwezen 1508 LVIII
Centrale Vermogensopsporingsdienst 1417 XIV
Cinetone 1415 XII
Commissie Westerse Unie 1534 LXX
Continentale Handelsbank 1445 XXIX
Cultuurraad 1448 XXXI
Deblokkering Amerika 1425 XVIII
Deblokkering Argentinië 1426 XIX
Deblokkering Australië 1426 XIX
Deblokkering België 1426 XIX
Deblokkering Brits-Indië / India 1426 XIX
Deblokkering Canada 1426 XIX
Deblokkering Egypte 1426 XIX
Deblokkering Groot-Brittannië en Ierland 1426 XIX
Deblokkering Israël 1426 XIX
Deblokkering Luxemburg 1426 XIX
Deblokkering Pakistan 1426 XIX
Deblokkering Zuid-Afrika 1426 XIX
Deutsche Revisions und Treuhand A.G. (D.R.T.) 1429 XXII
Deviezen Instituut 1530 LXVIII
Duitsland 1419 XVI
Forumbank 1513 LIX
Frankrijk 1427 XX
Gelden, aan Geallieerden afgedragen 1402 II
Geroofde effecten 1556 LXXXI
Geroofd goud 1514 LX
Herstelbetalingens- en recuperatiegoederen (Bureau HERGO) 1462 XXXIX
Herstelbetalingen 1439/1443 XXV,XXVII
Incomptabiliteiten leden Staten-Generaal 1444 XXVIII
Indonesië 1442 XXVI
Intercustodiale geschillen 1532 LXIX
Landelijke hypotheekbank 1517 LXI
Lippmann Rosenthal & Co. (L.V.V.S.) 1450 XXXII
Luchtvaart 1453 XXXIII
Maatschappij tot Financiering van het Nationaal Herstel (MAFINAH) 1455 XXXIV
Mercentile en Industriële Compagnie NV (MICO) , 1518 LXII
Mexican Eagle 1471 XLI
Na-aanmelding effecten 1540 LXXII
Nationaal Luchtvaart en Geneeskundig Centrum 1535 LXXI
Nederlandsche Arbeidsdienst in Liquidatie 1457 XXXV
Nederlandsche Bank 1458 XXXVI
Nederlandse Beheersinstituut (N.B.I.) 1409 VI
Nederlandsche Kastelenstichting 1522 LXIV
Ontvijanding 1461 XXXVIII
Oorlogsbuit, Recuperatie en Herstelbetalingen (Bureau Oorlogsbuit/HerGo) 1462 XXXIX
Oostenrijk Staatsverdrag 1464 XL
Persagentschap Reuter, Londen 1529 LXVII
Polisherstel 1562 LXXXII
Raad voor het Rechtsherstel 1433 XXIII
Radio Omroep 1478 XLIV
Rijksmarkenwet 1490 LI
Roerende goederen N.S.B.'ers 1480 XLV
Spoorwagons restitutie 1565 LXXXV
Staatscommissie Bezettingsrecht 1483 XLVI
Staatsprijsfonds 1484 XLVII
Steenkolen Handelsvereniging (SHV) 1543 LXXIII
Stichting Bewindvoering Afwezigen 1477 XLIII
Stichting Nederlandsche Kunstbezit 1485 XLVIII
Telegraaf 1476 XLII
Terugverplaatsing Maatschappijen 1488 XLIX
Trustmaatschappij voor Handel met het Buitenland 1489 L
Unesco Conferentie 1493 LII
Unitas 1544 LXXIV
Veiligstelling Effectenbezit 1547 LXXVI
Veiligstelling Reparatie- en Restitutiegoederen 1548 LXXVII
Verdragen met vreemde mogendheden 1526 LXVI
Vijandelijke Octrooien en Merken 1460 XXXVII
Vijandelijk Vermogen 1497 LIII
Wet Herstel Vermogensovergang Rijksmarkebgebied (Rijksmarkenwet) 1490 LI
Wetgeving 1498 LIV
Zee en Luchtvaartverzekeringswet (ZEELUVA) 1939 1519 LXIII
Zuiveringscommissie 1501 LV
Zwitserland 1549 LXXVIII
OnderwerpRubrieksnummerDoosnummer

Archiefbestanddelen