Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Bokhorst - Zoeken: "Radio Oranje"

1 Resultaten gevonden, klik op het tabblad om de resultaten te tonen.

2.21.205.10
J.A.A. Bervoets
Nationaal Archief, Den Haag
1989
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

2.21.205.10
Auteur: J.A.A. Bervoets
Nationaal Archief, Den Haag
1989

CC0

Periode:

1791-1975
merendeel 1919-1975

Omvang:

1.10 meter; 47 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

Matthijs Bokhorst (1900-1982) was o.a. hoogleraar in de Nederlandse cultuurgeschiedenis aan de universiteit in Pretoria. In de oorlog verzorgde hij Zuidafrikaanse radioprogramma's voor de BBC. In 1944 werd hij uitgezonden als verbindingsman der Canadese troepen in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren. Het archief bevat o.a. manuscripten, stukken betreffende zijn verblijf in Londen, zijn diensverband als officier, en betreffende zijn werkzaamheden als secretaris van de Commissie inzake territoriale maatregelen van de studiegroep voor Reconstructieproblemen en zijn voorstellen tot annexatie van Duitse gebieden als schadeloosstelling.

Archiefvormers:

  • Matthijs Bokhorst (1900-1982)

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer

Mathijs Bokhorst (1900-1982) werd na zijn promotie in 1930 benoemd tot hoogleraar in de Nederlandse cultuurgeschiedenis aan de universiteit in Pretoria, een leerstoel die in 1929 was opgericht. Vanaf 1934 was hij bovendien voorzitter van het Nederlands Cultuurhistorisch Instituut, dat hij had opgericht. In 1935 liet hij zich naturaliseren tot Zuidafrikaan.

In 1940 bood hij zijn diensten aan bij de Nederlandse regering in Londen. Tot 1942 was hij cultureel attaché in Zuid-Afrika, in dat jaar werd hij naar Londen geroepen om Radio Oranje te reorganiseren. Hij werd echter spoedig vervangen. Vervolgens was hij raadadviseur van de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, maar hij zette zijn werk voor de Inlichtingendienst voort. Zo verzorgde hij voor de Regeringsvoorlichtingsdienst de uitzendingen van de Zuidafrikaanse programma's van de B.B.C. en Radio Oranje. Tevens was hij als lid van de Groupement Interallié pour l'Etude des Activités des Allemands et leurs Satellites betrokken bij de bestrijding van de propaganda der As-mogendheden.

In 1944 werd hij als majoor bij het Militair Gezag uitgezonden als verbindingsman der Canadese troepen in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren. Hij was dus nauw betrokken bij de informatie van de burgerbevolking gedurende de verwoestende gevechtshandelingen en de evacuatie tijdens de inundaties. Na de bevrijding was hij commandant voor het Militair Gezag in Noord-Holland. In februari 1946 werd hij van deze functie ontheven en keerde hij naar Zuid-Afrika terug om zijn functie als hoogleraar in Pretoria te hervatten.

In 1951 ging hij met emeritaat. Hij werd hoofdredacteur van De Nederlandse Post in Kaapstad en oriënteerde zich op het terrein van de kunst. In 1956 werd hij directeur van het Michaëlis Kunstmuseum van oude Nederlandse kunst in Kaapstad, van 1962 tot 1975 was hij directeur van het Zuidafrikaanse Nationale Kunstmuseum.

Geschiedenis van het archiefbeheer

Aanwijzingen voor de gebruiker

Verwant materiaal

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Reacties

Plaats een (publieke) reactie
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Uw reactie is zichtbaar voor alle bezoekers van deze website en voor zoekmachines. Heeft u een vraag, gebruik dan het contactformulier.
  • Zet geen e-mailadressen, adressen of telefoonnummers in de tekst van de reactie.
  • Het ingevulde e-mailadres is alleen zichtbaar voor het Nationaal Archief.
  • Uw reactie is mogelijk pas na beoordeling zichtbaar op de website.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in