Terug naar zoekresultaten

2.09.44.02 Inventaris van het archief van het Centraal Toezicht te Londen, (1942) 1943-1945 (1946)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.09.44.02
Inventaris van het archief van het Centraal Toezicht te Londen, (1942) 1943-1945 (1946)

Auteur

J.H.G. Harder

Versie

10-01-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1980 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Centraal Toezicht
Centr. Toezicht Londen

Periodisering

archiefvorming: 1943-1945
oudste stuk - jongste stuk: 1942-1946

Archiefbloknummer

J25541

Omvang

; 18 inventarisnummer(s) 0,25 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Centraal Toezicht

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het Centraal Toezicht werd ingesteld op 22 juli 1943 met als taken het toezicht houden en reclasseren van Nederlanders die door de speciale Nederlandse gerechten in Groot-Brittannië voorwaardelijk waren gestraft. Het betrof in de meeste gevallen jonge zeelieden die lichte vergrijpen hadden begaan en vervolgens onder toezicht werden geplaatst. Aanvankelijk was J.W. Lebon de directeur en ds. J. van Dorp (leger- en vlootpredikant) en J. Padberg (vlootaalmoezenier) leden van de commissie. Vanaf 18 september 1944 zou Padberg de leiding hebben van het Centraal Toezicht. Op 1 september 1945 werd het Centraal Toezicht opgeheven.
Het archief bevat materiaal betreffende de instelling en persoonsdossiers betreffende ondertoezichtgestelden.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het orgaan
Bij Koninklijk Besluit van 18 maart 1943 (Stb. D11) werd bepaald dat het verlenen van hulp en steun, als bedoeld in art. 14d van het Wetboek van Strafrecht, aan personen berecht door de Nederlandse gerechten te Londen, kon worden opgedragen aan een door de minister van Justitie daarmee te belasten instelling.
De genoemde minister vestigde bij beschikking van 22 juli 1943 (Stcrt. 1943 nummer 5) de instelling "Centraal Toezicht" te Londen met ingang van 1 september 1943. De taak van Centraal Toezicht was:
"
  1. het verleenen van hulp en steun bij de naleving der bijzondere voorwaarden, gesteld in vonnissen van de Nederlandsche rechtbank en de Nederlandsche kantongerechten in het Vereenigd Koninkrijk van Groot-Brittanië en Noord-Ierland, waarin een voorwaardelijk straf is uitgesproken;
  2. het uitbrengen van rapporten omtrent den persoon van den verdachte aan de onder a. vermelde Nederlandsche gerechten;
  3. het bevorderen van de reclasseering van voorwaardelijk veroordeelden.
" (art. 1)
Centraal Toezicht bracht rapport uit (mondeling of schriftelijk) indien dit door de gerechten of door het Openbaar Ministerie verzocht werd. Ook op verzoek van de verdachte of zijn raadsman kon rapport uitgebracht worden (art. 4).
Het bestuur van de instelling bestond uit een directeur, belast met de dagelijkse leiding, en een commissie van bijstand (art. 5). De kosten van Centraal Toezicht werden door het Rijk voldaan (art. 6). De onder toezicht gestelde zeelieden waren in het algemeen jong.
In zijn verslag over de werkzaamheden van Centraal Toezicht over de periode september 1943 tot en met juni 1944 vermeldde de directeur, dat zij op enkele uitzonderingen na beneden de dertig jaar waren (zie inv.nr. 13, pag. 2).
De minister benoemde J.W. Lebon, tevoren medewerker van Radio Oranje, tot directeur van Centraal Toezicht. Ds J. van Dorp, leger- en vlootpredikant, en "Father" J. Padberg, vlootaalmoezenier, werden tot leden van de commissie van bijstand benoemd. Beide geestelijken waren al eerder als toezichthouder aan delinquenten toegewezen.
Lebon werd per 18 september 1944 eervol ontslag verleend omdat hij ging optreden als adviseur voor radio-aangelegenheden bij het ministerie van Algemene Zaken. De minister van Justitie heeft geen opvolger benoemd. Father Padberg nam de dagelijkse leiding van Centraal Toezicht over; hij verzocht de minister van Justitie hem met ingang van 1 september 1945 ontslag te verlenen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van Centraal Toezicht werd samen met de archieven van de Nederlandse gerechten te Londen na de beëindiging van de werkzaamheden onder beheer gebracht van de arrondissementsrechtbank te Rotterdam. In december 1974 vond de overbrenging van het archief plaats naar het Centraal Archief van het ministerie van Justitie te 's-Gravenhage.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging Uit het archief zijn voor vernietiging in aanmerking komende stukken geselecteerd. Daar enkele persoonsdossiers hierdoor geen stukken meer bevatten, is een bijlage vervaardigd met de namen van de personen om wie het hier gaat (zie inv.nr. 17). De in de persoonsdossiers aangetroffen staten van dienst van zeelieden werden voor vernietiging geselecteerd omdat deze staten ook voorkomen in de archieven van de Nederlandse gerechten te Londen.
  1. Dubbelen
  2. Geleidebrieven
  3. Ontvangstbevestigingen
  4. Stukken betreffende administratief personeel
  5. Stukken betreffende de aanschaffing van meubilair
  6. Stukken betreffende de vaststelling van de beloning van de directeur
  7. Afschriften van stukken betreffende terechtzittingen van de Nederlandse gerechten te Londen
  8. Lijsten houdende uitspraken en vonnissen van Nederlandse gerechten te Londen
  9. Staten van dienst van Zeelieden
  10. Stukken houdende adressen van onder toezicht gestelden
Verantwoording van de bewerking
In het archief werd correspondentie aangetroffen, die op afzender/geadresseerde geordend was, maar deze orde was niet consequent doorgevoerd. Genoemde oorspronkelijke orde is door de inventarisator uitgewerkt en de stukken werden per afzender/geadresseerde op chronologische volgorde - oudste stuk onder, jongste stuk boven - gelegd. Ongedateerde stukken werden boven de gedateerde stukken gelegd.
De persoonsdossiers waren alfabetisch geordend. Hieronder bevonden zich dossiers betreffende niet onder toezicht gestelde personen, welke dossiers werden afgescheiden van de overige. Ook werd een dossier betreffende meerdere niet onder toezicht gestelde personen aangetroffen, waarvan per persoon één dossier gevormd werd. De aldus gevormde dossiers werden samen met de andere dossiers betreffende niet onder toezicht gestelde personen onder één nummer gebracht en op alfabetische volgorde gelegd. Als ingang hierop is door de inventarisator een tafel vervaardigd. De persoonsdossiers bevatten vooral brieven, rapporten en aantekeningen. De stukken zijn op chronologische volgorde gelegd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar. Stukken die gegevens bevatten over nog levende personen zijn, anders dan voor wetenschappelijk onderzoek, niet openbaar. Beperkt openbaar 75 jaar na jongste jaartal
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Centraal Toezicht, nummer toegang 2.09.44.02, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Centr. Toezicht Londen, 2.09.44.02, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar