Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Pauw van Wieldrecht

3.20.43
A.E.M. Ribberink
Nationaal Archief, Den Haag
1959
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

3.20.43
Auteur: A.E.M. Ribberink
Nationaal Archief, Den Haag
1959
CC0

Periode:

1230-1941

Omvang:

8,80 meter; 300 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten. de Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

Het archief van de verzameling familiepapieren Pauw van Wieldrecht bestaat uit genealogische documentatie, die bijeen is gebracht en gehouden door Matthieu Christiaan Hendrik Pauw van Wieldrecht. In het archief bevinden zich o.a. stamboeken, kwartierstaten, adelbewijzen, stukken betreffende familieportretten, processtukken en grafdichten. Het archief bevat foto's, prenten en tekeningen.

Archiefvormers:

  • Pauw van Wieldrecht

Archiefvorming

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud

Verantwoording van de bewerking

Bij de inventarisatie is uitgegaan van het documentatiekarakter van de verzameling. De stukken zijn dus in principe niet geplaatst op ontvanger of verzender, maar bij de persoon of personen, over wie zij inlichtingen geven. In rubriek II van de inventaris bevinden zich de stukken betreffende de De Grebbers en de familie Pauw te Gouda, in rubriek III die betreffende Adriaan (1516-1578), zijn zoon, de Amsterdamse burgemeester Reinier (1564-1639) en diens nageslacht, de in 1745 uitgestorven takken der ridders Pauw, geadeld door de Koningen Jacobus I en Karel II van Engeland en Lodewijk XIII van Frankrijk. De stukken betreffende Reinier's oudere broer, de Delftse burgemeester Jacob Pauw (1558-1620) en zijn nageslacht zijn geplaatst in rubriek IV, waar eerst het in 1847 geadelde en in 1939 in mannelijke lijn uitgestorven nageslacht van Maarten Philibert Pauw (1747-1795) behandeld is en tot slot diens broer Engelbert (1752-1803) en nageslacht, een niet-geadelde tak in Rusland en een nog bloeiende niet-geadelde tak in Nederland. In rubriek V gijn o.m. de stukken betreffende het vermeende gelderse voorgeslacht te vinden. De gegevens omtrent de aanverwante en andere families zijn geplaatst in de rubriek B, foto's, prenten en curiosa in de rubriek C.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Verwant materiaal

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Verversen Geef de karakters in die u in de afbeelding ziet. Neem de tekens uit het bovenstaande figuur over. Wanneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.  Schakel over naar audio verificatie.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in