Terug naar zoekresultaten

2.19.228 Inventaris van het archief van de Algemene Bond voor Ouderen (ANBO) en rechtsvoorgangers, 1947-2001

Het archief bevat stukken over belangenbehartiging voor en voorlichting en dienstverlening aan ouderen op het gebied van de pensioenvoorziening, woon- en leefomgeving, mobiliteit en leeftijdsdiscriminatie. Voorts zijn er stukken over de organisatie van de verenigingen, fusie, en samenwerking met andere instellingen.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.228
Inventaris van het archief van de Algemene Bond voor Ouderen (ANBO) en rechtsvoorgangers, 1947-2001

Auteur

SSA-ANBO

Versie

12-07-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2012 (c)

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Algemene Bond voor Ouderen [ANBO]
ANBO

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1947-2001

Archiefbloknummer

I124

Omvang

; 696 inventarisnummer(s) 10,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel van de stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en getypte documenten, foto’s.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bond voor Staatspensionering (BvS) Algemene Bond van Ouden van Dagen Algemene Bond van Bejaarden (ABvB) Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO), , 1900-1977, , 1945-1961, , 1961-1977

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken over belangenbehartiging voor en voorlichting en dienstverlening aan ouderen op het gebied van de pensioenvoorziening, woon- en leefomgeving, mobiliteit en leeftijdsdiscriminatie. Voorts zijn er stukken over de organisatie van de verenigingen, fusie, en samenwerking met andere instellingen.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) is per 1 januari 1978 ontstaan uit een samengaan van twee andere organisaties: de Bond voor Staatspension(ne)ering (BvS, van 1900 tot en met 1977) en de Algemene Bond van Ouden van Dagen (sinds 1961 Algemene Bond van Bejaarden, afgekort ABvB), die van 1945 tot en met 1977 heeft bestaan. Het archief van ANBO bestaat dus uit drie delen: dat van ANBO, van de BvS en van de ABvB.
Het archief van de Bond voor Staatspensionering over de periode 1900-1963 is in 1971 gedeeltelijk in beheer gegeven bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam en zal daar blijven. Het archief van de ABvB is bij de fusie van beide bonden in 1978 naar ANBO overgegaan. Met ingang van dat jaar vindt archiefvorming onder de vlag van ANBO plaats.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De archiefvorming van de vereniging Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen heeft op drie niveaus plaatsgevonden:
  1. de Verenigingsraad en het landelijk bestuur (Hoofdbestuur [HB] en Dagelijks Bestuur [DB]). Hiertoe behoort ook het 'verenigingsbureau' te Woerden, voorheen te Utrecht.
  2. de vijftien gewesten
  3. de circa 500 afdelingen
Het met deze inventaris ontsloten archiefbestand heeft uitsluitend betrekking op het eerste niveau. Dit geldt ook voor de archieven van de twee voorgangers, de Bond van Staatspensionering en Algemene Bond voor Bejaarden.
Over de situatie van de regionale en lokale archieven is weinig bekend. Over contacten met afdelingen en gewesten inzake de wijze waarop zij hun archieven dienden te bewaren wordt niets in de stukken vermeld. Ook voor de Bond van Staatspensionering en de Algemene Bond voor Bejaardenwaren geldt dat geen zicht bestaat op de wijze waarop de archiefbewaring van de lokale afdelingen en de gewesten heeft plaatsgevonden. Slechts datgene wat bij deze verenigingen op centraal niveau werd bewaard is in principe bij het verenigingsbureau van ANBO terechtgekomen en in de voorliggende inventaris opgenomen.
Grote namen
Zoals elke instelling kenden ANBO en zijn voorlopers diverse tot de verbeelding sprekende figuren. Met de beginperiode van de BvS is bijvoorbeeld de naam van G.L. Janssen (Perio) onlosmakelijk verbonden, evenals die van A. Voorbrood, en later van ds. D.A. van Krevelen, S. Sytema, ds. J.J.T. Spaargaren en J. van der Waal, de eerst voorzitter van ANBO en K.J. Kuiper, de eerste secretaris van ANBO.
Uit artikelen van en over hen komen zij tevoorschijn als onvermoeibare, altijd strijdbare personen. Vooral in de eerste decennia van de twintigste eeuw moesten zij veel tegenwerking het hoofd bieden. Van hen zijn geen aparte dossiers in het archief opgenomen. Gegevens over hen komen verspreid door alle stukken voor.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Algemene Bond voor Ouderen [ANBO], nummer toegang 2.19.228, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, ANBO, 2.19.228, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Publicaties Ellie Smolenaars, De macht van het getal. Honderd jaar pensioen- en ouderenbeweging (Amsterdam/Utrecht, 2000).

Archiefbestanddelen